Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Stavba trati zavře křižovatku na olomouckém sídlišti. Autobusy vyrazí i bočními ulicemi

Na pět měsíců se od pondělí 10. ledna uzavře pro veškerý provoz mimo vozidel stavby křižovatka ulic Schweitzerova, Zikova a Jeremiášova. Řidiči musejí počítat s objízdnými trasami, podobně jako cestující městské hromadné dopravy. Výstavba tramvajové trati na Nových sadech vstoupí do další etapy.

Zatímco pro chodce by měly být k dispozici trasy i oblasti, ve které bude probíhat rozsáhlá přestavba křižovatky, automobily ani autobusy místem neprojedou. „Při úplné uzavírce křižovatky bude dopravní obsluha ulice Jeremiášova probíhat ulicemi Jeremiášova, Janského a V Křovinách. Dopravní obsluha ulic Werichova a Rožňavská bude vedena od ulice Rooseveltova,“ uvedl mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta s tím, že průjezd bude zajištěn i pro majitele garáží ve Schweitzerově ulici směrem k ulici Jižní.

Na místě uzavírky bude v prvních dnech uzavírky dohlížet také městská policie. „Strážníci zde budou provádět zvýšený dohled, aby řidiči důležité dopravní značení v oblasti stavby neporušovali. Aby zde nedocházelo k nějakým kolizním situacím,“ říká za Městskou policii Olomouc mluvčí Petr Čunderle.

Podle výlukových jízdních řádů bude během uzavírky jezdit hned sedm linek městské hromadné dopravy, jejichž trasy vedou přes frekventovanou křižovatku. Uzavírka komunikace ovlivní provoz autobusových linek číslo 10, 16, 17, 28, 29, 50 a 51.

Zákaz zastavení ve Voskovcově ulici

Autobusy zde obsluhují jednu z nejhustěji osídlených oblastí ve městě, cestující v některých úsecích čeká provizorní provoz. Linky 16 a 17 budou mít náhradní stanoviště důležité zastávky Povel, škola dočasně v odbočovacím pruhu z hlavního průtahu Olomoucí – na ulici Velkomoravská. První zmíněná linka bude v průběhu uzavírky projíždět přes ulice Peškova a Voskovcova, kam dopravní podnik naplánoval průjezdnou konečnou zastávku.

Nadjezd nad koridorem v Holici čeká na stavební povolení. Stavět by se mělo už letos

Výstavba nadjezdu přes železniční koridor v olomoucké části Holice se přibližuje. Správa železnic požádala o stavební povolení. Projekt náhrady železničního přejezdu na velmi frekventované trati se připravuje zhruba pět let, v letošním roce by...

Právě křížení ulic Peškova a Voskovcova nedaleko přestavovaného úseku, jsou poměrně složitým místem na průjezd, v lokalitě zejména večer parkuje mnoho aut. Hladký průjezd pro autobusy by měl zajistit zákaz parkování v části ulice Voskovcova. „V ohybu křižovatky tvaru T bude z části ulice Peškova zákaz zastavení, který povede ulicí Voskovcova až k provizorní autobusové zastávce. Ta bude vymezena zákazem stání,“ popsal opatření, které bude platné během uzavírky, mluvčí městské policie Čunderle.

V lokalitě sídliště tak budou muset řidiči hledat jiné místo pro odstavení vozu. „Už během víkendu tam bude probíhat monitoring a příprava značení, aby to řidiči měli čas zaregistrovat. Dalším krokem bude hlídková kontrolní činnost. Během uzavírky budeme reagovat i na oznámení od občanů nebo třeba od řidičů MHD, kteří by tudy nemohli projet,“ doplnil Čunderle.

Z části ulice Na Vozovce v Olomouci je jednosměrka. Bludiště i pro místní, lamentují řidiči

Částečné zjednosměrnění olomoucké ulice Na Vozovce se setkalo i s kritikou ze strany veřejnosti. Město chce v oblasti zklidnit dopravu a umožnit bezpečnější průjezd také cyklistům do nedalekého parku a centra města. Řidiči se tak v úseku, kde...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blanka Martinovská, Statutární město Olomouc

Štítky Doprava, uzavírka, DPMO, tramvajová trať, Olomouc, městská policie, městská hromadná doprava, obecní policie, Křovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Stavba trati zavře křižovatku na olomouckém sídlišti. Autobusy vyrazí i bočními ulicemi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.