Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

FOTOGALERIE: Provoz u Prosenic se po nehodě vlaků obnoví příští týden. Výhybka už dorazila

Do Prosenic na Přerovsku, kde před dvěma týdny srážka nákladních vlaků omezila provoz na důležité železniční trati, dorazila nová výhybka. Trolejové vedení je již opravené, železničáři počítají s tím, že provoz bude plně obnoven příští týden. Vlaky zatím jezdí po jedné koleji.

"Při nehodě vlaků došlo k poškození výhybky. Novou 77 tun vážící a 66 metrů dlouhou výhybku jsme dnes přivezli na pěti vagonech. Dělníci začali části výhybky s pomocí dvoucestného rypadla sestavovat pro finální montáž. Provoz bez omezení bude od poloviny příštího týdne," potvrdil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Dva nákladní vlaky jedoucí vedle sebe se v Prosenicích srazily před čtrnácti dny v noci. Jeden z vlaků vykolejil a zničil výhybku. Hasiči a železničáři museli několik hodin odklízet rozházené mohutné kmeny, které vlak převážel. Novou výhybku musela správa železnic nechat vyrobit.

Poničenou výhybku již dělníci odstranili, odtěžili štěrkové lože a zhutnili také podklad pro pokládání výhybky nové. "To bude pomocí kolejového jeřábu probíhat o víkendu. Následně bude ještě potřeba mimo jiné upravit geometrickou polohu koleje, provést svařování výhybky, montáž přestavníku či nastavení kolejových obvodů," doplnil Gavenda. 

Naopak prakticky hotová je už oprava poškozeného trolejového vedení. Dělníci nahradili zničený stožár a bránu trakčního vedení a znovu natáhli troleje.

Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda je přes 30 milionů korun, policie událost vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Na 24 hodin byl v Prosenicích na důležité páteřní trati úplně přerušený provoz, poté zde vlaky začaly jezdit alespoň po jedné koleji.

V železniční stanici Prosenice na Přerovsku se v noci srazily dva nákladní vlaky. Vykolejily čtyři vozy a lokomotiva a poškozené jsou také troleje a výhybka. Nikdo není zraněný, nehoda však zastavila provoz vlaků na frekventovaném koridoru z...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor, Drážní inspekce, Správa železnic

Štítky nehoda, železnice, výhybka, provoz, obnova, Prosenice, havárie, okres Přerov, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Provoz u Prosenic se po nehodě vlaků obnoví příští týden. Výhybka už dorazila  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.