Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Po severním obchvatu Prostějova už jezdí tisíce aut, ukázalo sčítání dopravy

Za tři týdny na přelomu března a února projelo po severním obchvatu Prostějova, který se otevřel loni, přes 170 tisíc automobilů. Podle vedení města to znamená, že na komunikaci, která má ulehčit především věčně ucpanému centru, si řidiči začínají pomalu zvykat. Dopravní experti varovali, že to může trvat i několik měsíců.

FOTOGALERIE: Severní obchvat Prostějova v provozu

Středa, 24. listopadu 2021, 11:46

Severní obchvat Prostějova v provozu
Severní obchvat Prostějova v provozu

Sčítání dopravy na severním obchvatu Prostějova trvalo přesně tři týdny od 17. března do 7. dubna letošního roku. Auta sledovaly měřiče rychlosti, které byly na sloupech veřejného osvětlení v ulici Olomoucká a přímo na severním obchvatu.

"Severním obchvatem projelo za toto období celkem 174 807 vozidel, ulicí Olomouckou pak 222 722 vozidel. Průjezdy severním obchvatem jednoznačně prokazují jeho vytíženost a je zřejmé, že vybudování obchvatu bylo významným krokem k odvedení dopravy mimo město. Přestože se to nemusí na první pohled zdát, Olomoucké ulici se viditelně ulevilo. Bez severního obchvatu by totiž zmíněných více než 174 tisíc vozidel projelo právě Olomouckou," vysvětluje náměstkyně primátora Prostějova pro dopravu Alena Rašková (ČSSD).

Z měření například vyplývá, že v době mezi pátou a osmou hodinou ranní převládá provoz od Olomoucké směrem ke kruhovému objezdu, poté už je doprava v obou směrech téměř shodná. Severní obchvat má dvě výrazné špičky, v sedm hodin ráno a od 14 do 16 hodin.

Pokud jde o Olomouckou ulici, je v průběhu dne zatížená poměrně rovnoměrně. Výrazně ovšem převládá směr ven z města, kde je průměrně 520 vozidel za hodinu, oproti směru do centra, kde jezdí 200 vozidel za hodinu.

Severní obchvat Prostějova zatím přetížené Olomoucké moc nepomohl

Dlouho očekávaný severní obchvat Prostějova zatím dopravní situaci ve městě, zvlášť věčně ucpané Olomoucké ulici, moc nepomohl. Rychlou spojku mezi výpadovkou na Konici a Kostelec na Hané a mezi dálnicí stavbaři otevřeli loni v listopadu. Město...

Severní obchvat stál 355 milionů korun

Severní obchvat Prostějova, který kolem obchodní zóny spojuje dálnici na Olomouc a Brno s výpadovkou na Kostelec na Hané a Konici, stavbaři otevřeli loni v listopadu. Stavba trvala více než dva roky a stála 355 milionů korun.

Podle posledního sčítání dopravy po Olomoucké každý den projede přes 17 tisíc automobilů a po výpadovce na Konici a Kostelec na Hané přes 8 tisíc. Experti předpokládali, že velká část z těchto aut centrum a Olomouckou ulici úplně vynechá.   

Například Miroslav Charouz z olomoucké pobočky BESIP ovšem již dřív upozorňoval, že než si řidiči na severní obchvat zvyknou, může to trvat i několik měsíců.

"U mnoha řidičů hodně funguje jízda po paměti. Pamatují si, že tam, kde je nyní obchvat, byla celnice a konec světa a možná si ještě nezvykli jezdit po nové silnici. Asi to bude chtít ještě nějaký čas, někteří řidiči strašně neradi přijímají změny," odhadoval dopravní expert. 

O téměř půl roku dřív se dnes otevřel severní obchvat Prostějova. Propojuje výpadovky na Kostelec na Hané a Konici s dálnicí na Olomouc a Brno, a odvede tak část dopravy z věčně ucpaného centra. První auta sem vjela dnes dopoledne. Stavba trvala...

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky severní obchvat, provoz, měření dopravy, Olomoucká, doprava, Prostějov, Alena Rašková, Konice, Kostelec na Hané, ČSSD, BESIP, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po severním obchvatu Prostějova už jezdí desetitisíce aut, ukázalo sčítání dopravy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.