Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Olomoučané jezdí častěji autem. Vyplývá to z dopravního průzkumu

Aktuální výsledky průzkumu „Jakou formou a pro jaké účely Olomoučané v posledních letech cestovali“ odpovídají na otázku, jak se za poslední roky změnilo dopravní chování ve městě. Výzkum má sloužit k aktualizaci strategického dokumentu města – Plán udržitelné městské mobility Olomouc. Podle průzkumu poklesl počet cestujících ve veřejné dopravě. Naopak stoupl počet lidí, kteří cestují osobním vozem.

„Výsledky posledního průzkumu odpovídají mimo jiné i na to, jak dopravní chování Olomoučanů v tomto směru ovlivnila pandemie Covid,“ objasnil Martin Luňáček z Útvaru hlavního architekta magistrátu. Podle něj dává průzkum odpovědi na to, jaké změny udělali lidé při svém pohybu po městě v posledních pěti letech. „Plán tak může nyní zohlednit dopravní potřeby všech věkových kategorií obyvatel, kteří se na území města pohybují,“ navázal.

Pro primátora Miroslava Žbánka (ANO) je provedení důkladného a kvalitního výzkumu zásadním prvkem při vyhodnocování takovýchto strategických dokumentů. „Každé město je specifické z hlediska své dopravní obslužnosti, a proto je důležité vědět, jakým způsobem funguje doprava v Olomouci a vyvodit z toho doporučení do budoucna,“ řekl.

Hnutí ANO potvrdilo kandidáty pro volby v Olomouci. Lídrem je primátor Žbánek

Hnutí ANO v Olomouci schválilo podobu kandidátní listiny pro letošní komunální volby. Post primátora bude z pozice lídra kandidátky obhajovat Miroslav Žbánek. Na druhém místě je v seznamu personální manažerka a olomoucká zastupitelka Miroslava...

Z průzkumu mimo jiné vyplývá, že Olomoučané preferují chůzi pěšky, která tvoří 37 procent všech cest, což je o dvě procenta více než v roce 2016. Zhruba o pět procent pokleslo využívání městské hromadné dopravy na 24 procent. „Využití veřejné dopravy se snížilo pravděpodobně kvůli covidu a povinnosti nosit roušku nebo respirátor," komentoval situaci člen krajské dopravní komise Petr Daněk (STAN). 

Využívání jízdních kol pokleslo ze šesti na pět procent. „Sběr dat probíhal v době lockdownu. Tehdy byla ta mobilita dost snížená a ochota lidí zapojit se do průzkumu taky moc nebyla. Ten jednoprocentní rozdíl není moc prokazatelný, ono to může být opravdu stejně. Nemůžeme se o to opírat jako o nějaké dogma," pokračoval Daněk.

Za poměrně relavantní údaj považuje Daněk výsledek nárůstu automobilové dopravy. Ta totiž vzrostla ze 30 na 34 procent. Poměr využití automobilu tak proti ostatním způsobům dopravy vychází na 34:66, což je mírné zhoršení. Přesto se podle zástupců města jedná v porovnání s jinými evropskými městy o dobrý výsledek. 

Ačkoliv využití kol kleslo, každá domácnost má v průměru takřka dvě jízdní kola. „Naopak se opět nepotvrdilo často používané klišé, že každá domácnost má k dispozici dvě a více aut. Takových domácností je v Olomouci pouze dvanáct procent,“ komentoval data primátor. „Z výsledků průzkumu tedy vyplývají i některé poměrně překvapivé údaje, které vyvrací řadu ve městě zaběhnutých mýtů,“ doplnil.

Olomouc jako metropole popularizace vědy. Nejen filmová přehlídka AFO se vrací do kinosálů

S hlavním poselstvím naděje odstartoval v Olomouci 57. ročník festivalu populárně-vědeckých filmů AFO. Po dvou letech v online prostředí se hanácká metropole stane centrem popularizace vědy nejen prostřednictvím špičkových snímků světové kvality....

Dále z výzkumu vyplynulo, že délka většiny cest Olomoučanů během pracovního týdne se pohybuje kolem tří kilometrů, zatímco o víkendu zhruba pět. Ukázalo se, že vlivem pandemie došlo k poklesu cest vykonaných během dne. To odráží trendy dnešní doby, jako je využívání home office či rozvážkových služeb.

Během následujících dvou týdnů bude probíhat další online průzkum v rámci činnosti Místní agendy 21. Zaměří se na další okruhy související s dopravou ve městě, které taktéž poslouží k aktualizaci plánu mobility. Jeho otázky jsou zaměřeny například na pocit bezpečí v MHD, na kole či při chůzi. Další otázky jsou zaměřeny na spokojenost s kvalitou veřejných prostranství a dostupnosti základních služeb jako jsou úřady, obchody nebo lékařská zařízení.

„Pokud máte zájem na tom, aby se v průzkumu zohlednily i vaše postoje a podíleli jste se tak na zlepšování životních podmínek ve městě, zapojte se,“ nabádá Luňáček s příslibem, že vyplnění dotazníku nezabere více než 10 minut.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Olomouc, doprava, průzkum, rozvoj, Petr Daněk, ANO 2011, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučané jezdí častěji autem. Vyplývá to z dopravního průzkumu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.