Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Po dokončení Masaryčky čeká Olomouc další oprava. V havarijním stavu jsou koleje na třídě Svobody

Přes centrum otevřeno, na druhé trase výluka. Po více než dvouleté stavbě mostu se na zrekonstruovanou Masarykovu třídu v Olomouci vrátí tramvaje, brzy po spuštění provozu se naopak stavební práce rozběhnou na třídě Svobody v samém centru města. Některé úseky jsou totiž v havarijním stavu a vyžadují bezodkladnou péči.

Tramvajové spojení s olomouckým hlavním nádražím zajišťovala v uplynulých dvou letech pouze trať vedoucí přes zastávky Tržnice a Envelopa. Právě v centru města by se měla v letních měsících rozběhnout investiční akce, při které dojde k opravě komunikací a zejména tramvajových kolejí.

„Bude se jednat o opravy křižovatky u okresního soudu a křižovatky s ulicí Aksamitova. Souběžně s opravami vozovek ve zmíněných křižovatkách včetně chodníku před poliklinikou, které uhradí město, provede a ze svého rozpočtu uhradí Dopravní podnik města Olomouce opravy tramvajových křižovatek. To se týká jak úseku v křižovatce s ulicí Aksamitovou ulicí, tak i křižovatky u okresního soudu,“ specifikoval plánované stavební práce na frekventovaných olomouckých místech mluvčí radnice Michal Folta s tím, že na opravy je z rozpočtu města vyčleněno 11,3 milionu korun.

Konec parkování na Masarykově třídě v Olomouci. Zástupy aut se musí přesunout

Po více než dvou letech omezení se vrací do původního režimu Masarykova třída v Olomouci. V oblasti zatížené stavebními pracemi se opět mění režim parkování, podél kolejí platí od pondělí zákaz zastavení a desítky až stovky řidičů budou muset pro...

Podle mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anny Sýkorové probíhá finalizace příprav na plánované rekonstrukce. „Všechno se může začít opravovat až bude v provozu trať přes centrum. V řešení je v současnosti také podoba náhradní autobusové dopravy. Ještě se dojednávají určité informace a přesnější termíny, práce budou probíhat na více místech v průběhu léta a podzimu,“ avizuje Sýkorová.

Omezení se dotknou cestujících v MHD, řidičů i chodců. Mimo nově zrekonstruovaných komunikací bude jednou ze změn po dokončení této fáze úprav třídy Svobody i zrušení dvou přechodů pro chodce v lokalitě nedaleko tržiště. Krátký přechod v zadní části tramvajové zastávky Tržnice ve směru do centra nahradí takzvané místo pro přecházení. Stejný osud potká také zebru v ulici Remešova vedle polikliniky.

Tato změna by měla být součástí investiční akce na opravu vozovky, chodníků a autobusové zastávky Tržnice, která je naplánována od srpna do poloviny září. „V rámci těchto investičních akcí budou dva malé přechody pro chodce, které v současné době neodpovídají příslušným technickým předpisům, změněny na místa pro přecházení. Prostá obnova přechodů bez nasvětlení není s ohledem na platné předpisy možná. Na základě požadavků dopravního inspektorátu Policie ČR tedy byly přechody nahrazené místem pro přecházení,“ vysvětlil mluvčí olomouckého magistrátu Folta a doplnil: „Podle nových norem přechody musí mít speciální stožáry s nasvětlením přechodů tak, aby byl zajištěný tzv. ‚pozitivní odraz‘ směrem k řidičům. Takové přechody by byly novým stavebním objektem, který musí být řešen v jiném zadání, než je nyní řešená akce na nápravu havarijního stavu silnic,“ uvedl Folta s tím, že případná instalace požadovaného nasvětlení se může v budoucnu uskutečnit jako samostatná investice.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, tramvaj, Dopravní podnik města Olomouce, trať, oprava, rekonstrukce, výluka, uzavírka, Masarykova třída, třída Svobody, Olomouc, tržnice, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dokončení Masaryčky čeká Olomouc další oprava. V havarijním stavu jsou koleje na třídě Svobody  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.