Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Na rušné Masarykově třídě v Olomouci bude omezena rychlost na 30 kilometrů za hodinu

Na Masarykově třídě v Olomouci, která spojuje centrum města s hlavním nádražím, bude po plánovaném zprovoznění nového mostu přes řeku Moravu omezena rychlost na 30 kilometrů za hodinu. Od 1. července bude nový most, přezdívaný jako Rejnok, opět průjezdný pro městskou hromadnou dopravu i automobily.

Provoz na Masarykově třídě je kvůli stavbě mostu omezený od února roku 2020. Od července budou fungovat všechny tramvajové zastávky včetně nově vybudované zastávky U Bystřičky ve směru k hlavnímu nádraží. Za běžného provozu budou přes centrum jezdit tramvajové linky číslo 2, 3, 4 a 6.

"Nicméně od 1. července z důvodu opravy železničního přejezdu v ulici Wolkerova a posléze kvůli rekonstrukci kolejí v křižovatce třídy Svobody a Havlíčkovy ulice bude docházet k úpravám nebo dočasnému přerušení provozu některých linek. Od 1. července tak na tuto trasu vyjedou linky 2 a 3 a kombinované linky X4/1 a X1/4," upozornila mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová.

Upraven bude v této části Olomouce také provoz některých autobusových linek MHD. Jízdní řády jsou k dispozici na webových stránkách a na zastávkách.

Most není skluzavka. Stavba v Olomouci dostává speciální bezpečnostní zábrany

Netypické doplňky získal před dokončením most přezdívaný Rejnok na olomoucké Masarykově třídě. Zvlněné středové pásy osadili stavaři speciálními ostnatými koulemi, které by měly potenciálním dobrodruhům zabránit ve výstupu na konstrukci mostu. Na...

Stavba nového mostu přes řeku Moravu na Masarykově třídě byla součástí rozsáhlých protipovodňových úprav v této části města. Most bude pojmenován po kamenickém mistru a sochaři Václavu Renderovi, který je autorem Sloupu Nejsvětější Trojice v centru Olomouce. Památka je zapsána na seznamu UNESCO. Render, který žil v letech 1669 až 1733, se také zasloužil o vznik souboru šesti barokních kašen.

Stavba protipovodňových opatření na řece Moravě mezi centrem Olomouce a vlakovým nádražím začala na jaře 2018. Navazuje na předchozí dvě dokončené etapy a stát bude 730 milionů korun. Investice zahrnuje stavbu dvou mostů v Komenského ulici a na Masarykově třídě, výstavbu hrází a protipovodňových zdí i rozšíření koryta řeky Moravy a nábřeží. Nový most v Komenského ulici byl zprovozněn předloni. Náplavka v okolí řeky Moravy bude dokončena letos na podzim.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky most, Rejnok, provoz, omezení, rychlost, MHD, stavba, Olomouc, řeka Morava, Bystřička, Dopravní podnik města Olomouce, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na rušné Masarykově třídě v Olomouci bude omezena rychlost na 30 kilometrů za hodinu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.