Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Na silnících v kraji letos zemřelo 11 lidí. Policie apeluje na opatrnost a zaměří se na kontroly

Po celé léto budou policisté nejen v Olomouckém kraji kontrolovat řidiče a zdůrazňovat bezpečný způsob jízdy. Loni v průběhu prázdnin zemřelo na silnicích v regionu 13 lidí, o rok dříve za stejné období dva. Řidiči by při cestě na dovolenou či návratu z ní rozhodně neměli přemáhat únavu.

V první polovině letošního roku vyhasl na silnicích Olomouckého kraje podle policejních statistik život 11 lidí. Poslední tragická nehoda se stala 5. června v Bělé pod Pradědem na Jesenicku, kde zemřel dvaatřicetiletý cyklista po pádu z kola, podle policie nezvládl jízdu z kopce.

S mikrobusem si zřejmě spletla skupina lidí osobní vůz Audi v Novém Malíně u Šumperku. V autě jelo namačkaných celkem devět osob, pozornost policie upoutal vztyčeným prostředníčkem jeden ze spolujezdců. Ještě před zastavením pak vyskočil z auta a...

Loňskou bilanci tragických nehod prudce zvýšily prázdninové statistiky, i to je důvod, proč se policie v následujících týdnech více zaměří na bezpečnost na silnicích. „Letní měsíce patří na českých silnicích z hlediska bezpečnosti mezi ty nejrizikovější v roce. Začátek prázdnin s sebou přináší ruku v ruce nejen zvýšený provoz na silnicích, ale také zvýšený pohyb cyklistů a dětí, které na čas opustily školní lavice," objasňuje policejní mluvčí Petra Vaňharová.

V tuto chvíli se policisté zaměřují především na provoz na vytížených dopravních tepnách, v rizikových úsecích a v turisticky významných oblastech. „V rámci dohledu se zaměřujeme především na dodržování stanovené rychlosti jízdy, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technický stav vozidel, zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek řidiči vozidel,“ doplnila mluvčí.

Čtrnáctiletý hoch zachraňoval jednu z obětí vražd v Kostelci. Nikdo z kolemjdoucích mu nepomohl

Běžná cesta domů od zubaře se pro Martina Hublara proměnila v Kostelci na Hané v boj o záchranu lidského života. Na konci dubna šokovala nejen malé městečko na Prostějovsku zpráva o trojnásobné vraždě. Jednu z pobodaných obětí tehdy uviděl na...

Policisté loni v Olomouckém kraji řešili 5269 dopravních nehod, což bylo o 258 více než předloni. Při nehodách loni v kraji zemřelo 42 lidí, z toho 17 řidičů motorových vozidel, čtyři spolujezdci, devět motocyklistů, sedm cyklistů a pět chodců. Rozdíl tak oproti předchozímu roku činil 19 obětí, v celostátním srovnání šlo o nejvyšší nárůst v počtu smrtelných nehod. V období letních měsíců, od června do srpna, zemřelo na silnicích Olomouckého kraje 19 lidí.

Řidiči by podle rad policistů a odborníků na bezpečnost silničního provozu měli usedat za volant odpočatí, cestu si dobře naplánovat kvůli možným dopravním omezením a raději počítat i se zdržením. „Rozhodně nepodceňujte únavu za volantem. Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě. Rizikové situace mohou vzniknout i při návratu z dovolené, třeba jen několik posledních kilometrů od domova, kdy se řidič přemáhá a už mu připadá zbytečné udělat bezpečnostní přestávku. Jenže právě v takové situaci mohou být jeho reakce na dění v silničním provozu výrazně zpomalené a ledacos přehlédne. Řidič by měl pamatovat také dostatečný pitný režim. Zároveň by si měl před jízdou zkontrolovat technický stav vozidla, doplnit provozní kapaliny a v neposlední řadě pamatovat také na řádné zajištění přepravovaných věcí,“ vyjmenovala další důležité zásady koordinátorka prevence Policie ČR Jiřina Vybíhalová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky Doprava, úmrtí, smrtelná nehoda, bilance, statistiky, Policie ČR, prázdniny, dovolená, cesta, Olomoucký kraj, silnice, policie, cyklista, okres Jeseník, Bělá pod Pradědem, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnících v kraji letos zemřelo 11 lidí. Policie apeluje na opatrnost a zaměří se na kontroly  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.