Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtrnáctiletý hoch zachraňoval jednu z obětí vražd v Kostelci. Nikdo z kolemjdoucích mu nepomohl

Běžná cesta domů od zubaře se pro Martina Hublara proměnila v Kostelci na Hané v boj o záchranu lidského života. Na konci dubna šokovala nejen malé městečko na Prostějovsku zpráva o trojnásobné vraždě. Jednu z pobodaných obětí tehdy uviděl na ulici čtrnáctiletý Martin a snažil se udržet vážně zraněného muže naživu. Jen pár metrů opodál za zdmi domu byl mezitím ukrytý brutální pachatel. Za snahu o záchranu člověka poděkoval zdatnému chlapci i hejtman Olomouckého kraje.

Údajné příkoří od bratra, sestry a otce se na konci dubna rozhodl v Kostelci na Hané řešit tím nejhorším možným způsobem devětadvacetiletý muž, který se dvěma bojovými noži své příbuzné postupně napadl a zasadil každému desítky bodných ran.

Horor v Kostelci na Hané: Muž ubodal bratra, sestru i otce bojovými noži

I pro otrlé kriminalisty byla scéna, která se před nimi v pátek rozprostřela po vstupu do domu v Kostelci na Hané, těžko uvěřitelným šokem. Devětadvacetiletý agresor chtěl potrestat svou rodinu za údajná příkoří, ze kterých je vinil. Připravil si...

Jako poslední přišel v osudný den domů jeho sedmapadesátiletý otec, na kterého syn zaútočil hned na prahu domu. Starší muž se pokusil uniknout, ale marně. Pobodaný zůstal ležet na ulici. O několik chvil později tudy procházel čtrnáctiletý Martin Hublar. „Zrovna šel od zubaře, když uviděl ležet na zemi vážně poraněného člověka v kaluži krve. Přiskočil k němu, zavolal zdravotnickou záchrannou službu, poslouchal pokyny záchranářky a pod jejím vedením prováděl až do příjezdu sanitky masáž srdce,“ připomněl smutný příběh starosta Kostelce na Hané František Horák. O chvíli později už na místo dorazily první policejní hlídky a zadržely chladnokrevného pachatele hrůzného činu.

„Zachoval se příkladně, zavolal linku 155 a snažil se poskytnout první pomoc. Útok byl ale opět zcela likvidační,“ konstatoval vedoucí krajských kriminalistů Jan Lisický.

Přístup čtrnáctiletého hocha ocenil také hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN). „To, co se v Kostelci na Hané odehrálo, je obrovské rodinné neštěstí. Když jsem se o možnosti ocenit chlapce dozvěděl, neváhal jsem. Udělal totiž něco, co by nezvládl nejeden z dospělých. Zvláště v této konkrétní situaci. Pomoci druhému v nouzi by mělo být samozřejmé. Jenže ono není, a proto chci Martinovi poděkovat. Velmi si vážím toho, jak příkladně se zachoval,“ prohlásil hejtman Suchánek.

Ohromný protidrogový zásah na Šumpersku: pro gang šly zásahovky, jeden pachatel je na útěku

Přes osmdesát policistů se podílelo na vyšetřování a zadržení drogového gangu na Šumpersku, který nedovolenými látkami zásoboval region minimálně dva roky. Kriminalisté při akcích s krycím názvem Grate a Finis zadrželi šest mužů, jeden...

Že se nejedná o samozřejmost, potvrdila i slova starosty Horáka. Podle něj prošlo v kritických chvílích okolo několik lidí, nikdo ale mladíkovi nepomohl. „Považuji to za automatické, tohle by měl udělat každý. Proto se mi zdá až nepatřičné, že mi za to, co jsem udělal, chce někdo poděkovat,“ uvedl skromně chlapec.

Právem pyšná může být na Martina jeho maminka Hana Hublarová. „To, co se stalo, byla věc, která nás potkala nepřipravené. Ale ukázalo se, že se o syna bát nemusím. Myslím si, že si v životě i ve složitých situacích dobře poradí,“ dodala pro web Olomouckého kraje maminka oceněného chlapce.

Rodinná tragédie se stala v pátek 29. dubna 2022. Devětadvacetiletý muž dvěma velkými noži zavraždil třiadvacetiletého bratra, jedenadvacetiletou sestru a sedmapadesátiletého otce. Sedmnáctiletou sestru ušetřil, nechal ji zamknutou na toaletě. Při čekání na oběti si pachatel podle zjištění policie dokonce přibrušoval nože a mazal je olejem, protože se dočetl, že tak mají větší útočný efekt. Kriminalisté dívku, která přežila běsnění svého bratra, již také vyslechli. Vyšetřování dále pokračuje znaleckými posudky, muži hrozí až doživotní trest vězení.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Krimi, Kostelec vražda, Kostelec na Hané, pomoc, záchrana, poděkování, Prostějov, Policie ČR, dům, Olomoucký kraj, okres Prostějov, František Horák, Josef Suchánek, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, vražda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtrnáctiletý hoch zachraňoval jednu z obětí vražd v Kostelci. Nikdo z kolemjdoucích mu nepomohl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.