Počasí dnes21 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Ministr dopravy: O D1 by mělo být jasno do konce října. Stavba by tak mohla začít už letos

Ministerstvo dopravy by o podaných rozkladech proti vydanému stavebnímu povolení na poslední úsek dálnice D1 u Přerova mělo rozhodnout do konce října. Stavba dálničního úseku, který odvede hustou automobilovou dopravu z Přerova, by tak mohla začít ještě letos.

Úsek D1 na kraji Přerova je posledním, který chybí k tomu, aby byl dálniční tah z Prahy přes Brno do Ostravy a na polské hranice kompletní. Kvůli jeho neexistenci bývá průtah Přerovem už několik let ucpaný auty. Pro stavbu poslední části D1 mezi Přerovem a Říkovicemi loni na podzim skončila platnost výjimky z posuzování vlivu stavby na životní prostředí, takzvané EIA. Ministerstvo dopravy v tomto termínu vydalo zatím nepravomocné stavební povolení, obdrželo ale sedm rozkladů.

Projednání rozkladů zabralo několik měsíců a nyní se chýlí ke konci. "V tuto chvíli už čekáme na poslední závazné stanovisko a jeho posouzení. Máme k dispozici už i vyjádření ministerstva pro místní rozvoj. Budeme následně obesílat všechny účastníky řízení a já pevně doufám, že se podaří celý ten přezkum, to posouzení, uzavřít na konci října tak, abychom za ideálních podmínek mohli ještě v letošním roce začít stavět," řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při návštěvě výcvikového střediska ministerstva dopravy pro stavbu provizorních mostů v Kojetíně na Přerovsku.

Dálnici D1 u Přerova bude stavět firma Strabag napojená na ruského oligarchu

Poslední veledůležitou část chybějící dálnice D1 u Přerova bude stavět firma Strabag spojená s ruským oligarchou Olegem Děripaskou, na kterého USA a Velká Británie kvůli napojení na Putina a válce na Ukrajině uvalily sankce. Ředitelství silnic a...

Dálnice D1 zatím končí na okraji Přerova, navazující poslední úsek do Říkovic má vyřešit dlouhodobě špatnou dopravní situaci ve městě. Příprava jeho stavby pokračuje, provázejí ji ale odvolání a žaloby. Krajský soud v Ostravě v červenci už podruhé zamítl žalobu proti olomouckému krajskému úřadu ohledně změny územního rozhodnutí pro tento úsek dálnice. Na soud se obrátila organizace Děti Země a dva další spolky, které proti stavbě protestují. Díky rozhodnutí soudu může pokračovat stavební řízení na tuto dopravní stavbu.

Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla je pro stavbu D1 u Přerova vykoupeno už zhruba 93 procent pozemků. V několika případech začal proces vyvlastnění. Někteří vlastníci se ale už s ŘSD dohodli a pozemky prodají. Znám už je i zhotovitel stavby, zakázku získalo sdružení Strabag, Doprastav a IDS. Smlouvu ŘSD podepíše po nabytí právní moci stavebního povolení.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky D1, dálnice, rozklad, stavba, Kupka, ministr dopravy, Přerov, Dálnice D1, Ministerstvo dopravy České republiky, stavební povolení, Ředitelství silnic a dálnic, Říkovice, Praha, Brno, Ostrava, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr dopravy: O D1 by mělo být jasno do konce října. Stavba by tak mohla začít už letos  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.