Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Říjen, měsíc oprav přejezdů. Provoz v Olomouci přibrzdí několik uzavírek

V závěru prvního říjnového týdne se naplno rozběhla pětitýdenní rekonstrukce přejezdu na frekventovaném tahu z Olomouce na Šternberk. Další stavební práce jsou v plánu také na křížení silnice se železniční tratí v Hejčíně v křižovatce U Anči a také u zastávky Olomouc – Smetanovy sady. Opravou projde v říjnu i přejezd v ulici Na Vozovce.

Po komplexní rekonstrukci značně nerovného železničního přejezdu nedaleko restaurace U Anči volali nejen místní obyvatelé z olomouckých částí Hejčín a Řepčín již několik let. Provizorní opravy pomohly vždy jen na krátký čas, tentokrát je v plánu rozsáhlejší úprava. Ta by měla zohlednit vysoké zatížení přejezdu dopravou a přinést kvalitnější řešení vleklého problému. U Anči se bude současně rekonstruovat i železniční zastávka. Pro motoristy to bude znamenat nutnost využít jiné trasy. Od 12. 10. se nejprve uzavře na deset dní ulice Na Trati vedoucí z Řepčína pro veškerou dopravu mimo autobusů. Na konec této uzavírky pak od 22. října naváže oprava kritizovaného železničního přejezdu v Tomkově ulici, hotovo by mělo být do konce měsíce.

Současně s touto výlukou proběhne také rekonstrukce železniční stanice Olomouc – Smetanovy sady, která leží na stejném úseku trati. „V místě železničního přejezdu bude v průběhu rekonstrukce uzavřena pro veškerý provoz mimo autobusů ulice Rooseveltova,“ sdělil mluvčí olomoucké radnice Michal Folta.

U Rooseveltovy se bude připojovat nová tramvajová trať. Úsek na tři týdny zavře výluka

Rozšíření výluk na tramvajových tratích v Olomouci se dotkne také trasy na Nové Sady. Za konečnou zastávkou Trnkova budou odborné firmy napojovat právě dokončovaný nový úsek vedoucí přes olomoucké sídliště. Cestující budou moci využít náhradních...

 

Zastávky čeká rekonstrukce, která je reakcí také na zavedení souprav Stadler do provozu v Olomouckém kraji. Pro bezbariérovost vlaků je nutné upravit výšku nástupišť. Opravy měly proběhnout již loni v listopadu, ze zpoždění tehdy vinila Správa železnic olomoucký magistrát, ten však zdržení administrativních záležitostí na své straně odmítl.

Kromě úpravy nástupišť získají pasažéři další vylepšení komfortu. „Půjde o kompletní rekonstrukci zastávek včetně železničního spodku, svršku a odvodnění koleje. Budou vybudována nástupiště s výškou 550 milimetrů a napojením na zpevněné plochy, což umožní bezbariérový přístup a pohodlný nástup do vlaku. Součástí stavby je dále rekonstrukce osvětlení, silnoproudých rozvodů, výstavba nových přístřešků pro cestující a úpravy vozovky na přejezdech,“ informoval mluvčí Správy železnic Jan Nevola s tím, že náklady na rekonstrukci dvojice olomouckých zastávek dosahují takřka 18 milionů korun.

Hlavní práce při listopadové výluce na trati Olomouc – Drahanovice se nekonaly, lidé jezdili náhradními autobusy takřka zbytečně. Rekonstrukce nástupišť dvou zastávek v Olomouci totiž nabrala zpoždění. Správa železnic tvrdí, že kvůli zdržení na...

 

Nejde však o jediné aktuální investice státní organizace do infrastruktury v krajském městě. Od 6. října je neprůjezdný tah na Šternberk ve směru z Hodolan i zpět, na ulici Divišova nedaleko Myší díry se rovněž rozběhla oprava přejezdu. Ten prošel rekonstrukcí už v roce 2016 při modernizaci železniční stanice Olomouc Hlavní nádraží. Křížení na vytíženém úseku, kterým projíždí okolo 17 tisíc aut denně, ale opět prochází opravou. Ta by měla být dokončena do poloviny listopadu.

Nákladní auta i osobní vozy tak musí vyrazit na objízdné trasy. Komplikace čekají motoristy i na hlavním tahu Olomoucí, na ulici Velkomoravské a Tovární. Silnici I. třídy číslo 35 čeká od neděle 9. října dvouetapová rekonstrukce povrchu, do 11. listopadu se bude jezdit po polovině estakády pouze jedním pruhem v každém směru. Další pokračování rekonstrukce plánuje Ředitelství silnic a dálnic v jarních měsících.

Čtyřproudovku v Olomouci zúží na podzim oprava. Pokračovat se bude i na jaře

Vytížený průtah Olomoucí čeká v závěru podzimu a příští rok na jaře oprava, část ulice Velkomoravské a Tovární se uzavře od druhé říjnové neděle. Ředitelství silnic a dálnic nechá opravit zhruba kilometrový úsek a také dvě nájezdové a výjezdové...

 

Od úvodu října se rozběhly práce také před olomouckým hlavním vlakový nádražím, kde musejí řidiči počítat s částečnými uzavírkami. „Dopravní podnik v křižovatce ulic Jeremenkova a Masarykova provádí opravy havarijního stavu tramvajové trati,“ podotkl mluvčí Folta.

V polovině měsíce pak využije Správa železnic výluky na trati a současně se zastávkami Hejčín a Smetanovy sady bude rekonstruovat i přejezd v ulici Na Vozovce nedaleko centra města. I tento úsek tak bude od 17. do 29. října v místě přejezdu uzavřen pro veškerý provoz.

Dopravní omezení v Olomouci
do 20. října Rokycanova úplná uzavírka
od 12. do 21. října Na Trati úplná uzavírka mimo bus
od 22. do 31. října Tomkova úplná uzavírka v místě železničního přejezdu
do 31. října Rooseveltova úplná uzavírka v místě železničního přejezdu
do 4. listopadu Pasteurova částečná uzavírka
do 11. listopadu Divišova úplná uzavírka silnice I/46 v místě železničního přejezdu
do 11. listopadu Tovární částečná uzavírka silnice I/35
do 30. listopadu Bílkova, U Sv. Jana (Topolany) částečné uzavírky
do 30. listopadu Nábřeží, Blahoslavova úplná uzavírka
Zdroj: olomouc.eu

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, uzavírka, oprava, investice, rekonstrukce, přejezd, výluka, Správa železnic, Dopravní podnik města Olomouce, Olomouc, silnice, Hejčín, Šternberk, Správa železniční dopravní cesty, Řepčín, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Říjen, měsíc oprav přejezdů. Provoz v Olomouci přibrzdí několik uzavírek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.