Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Z Olomouce do Šumperka po elektrické trati: vlaky mohou ze začátku nabírat zpoždění

Od neděle se změní jízdní řády na železnici a úpravy se dotknou i provozu v Olomouckém kraji. S novým harmonogramem se rozjedou také elektrické vlaky po celém zmodernizovaném úseku Olomouc – Šumperk, zpočátku ale v omezené rychlosti a dopravce tak upozorňuje na možná zpoždění. Větší komfort by měli pasažéři zaznamenat i na cestách do Prahy.

V neděli 11. prosince vstoupí v platnost nový jízdní řád. České dráhy počítají v Olomouckém kraji s rozsáhlou obměnou vozového parku. Těsně před Vánoci by měl dopravce nasadit na trati Olomouc – Uničov – Šumperk několik jednotek RegioPanter ve dvouvozové variantě. Klíčová dodávka nových souprav je v plánu na duben příštího roku. „Kompletní nasazení těchto jednotek na trati z Olomouce do Šumperka by mělo být završeno v červnu 2023. V tuto dobu zároveň s účinností úřední změny začne platit dynamičtější a obsáhlejší jízdní řád, který na tomto úseku plně využívá vlastnosti jak zmodernizované železniční infrastruktury s nejmodernějším vlakovým zabezpečením ETCS, tak i dynamické vlastnosti nových elektrických jednotek,“ informoval v mluvčí ČD Petr Pošta.

VIDEO: Elektrické vlaky už vozí cestující do Uničova. Trať je pod kontrolou evropského zabezpečovače

Elektrické vlaky již od tohoto týdne vozí cestující na zmodernizovaném úseku trati Olomouc – Uničov. Od pátku se rozběhlo také testování zabezpečovacího systému ETCS. Pracuje se také na dokončení navazující železnice z Uničova do Šumperka,...

 

S novým jízdním řádem se již nyní zahájí elektrický provoz na kompletně zmodernizované trati číslo 290 z Olomouce do Šumperka. První týden od zahájení nového jízdního řádu v termínu od 11. do 19. prosince 2022 bude na nově otevřeném úseku ze Šumperka do Uničova dočasně snížena traťová rychlost. „V souvislosti s tím může docházet ke zpožděním jednotlivých spojů řádově o 10 až 15 minut. Prosíme proto cestující, aby sledovali aktuální informace o poloze vlaků v mobilní aplikaci Můj vlak nebo na internetové adrese idsok.cz a CestujOK.cz. Běžný provoz bude zahájen od 20. prosince,“ upozornil mluvčí Pošta.

Aktuálně zaváděný jízdní řád by měl poskytovat v Olomouckém kraji podobný rozsah dopravní obslužnosti jako v minulých letech, tedy zhruba šest milionů vlakokilometrů. „České dráhy budou v regionu zajišťovat průměrně 537 regionálních vlaků v pracovní dny, 422 regionálních vlaků o víkendech,“ poznamenal Petr Pošta.

Autobusy v Olomouci vyrazí podle nových jízdních řádů. Změna se dotkne dvacítky linek

Od neděle se cestující v olomoucké MHD musejí mít na pozoru, dochází ke změně jízdních řádů. Úpravy se dotknou takřka dvacítky autobusových linek, pro tramvaje se harmonogram spojů upravoval už v polovině listopadu. Podle mluvčí DPMO se ale jedná...

Na regionální úrovni se zajímavé novinky plánují například na období letních prázdnin. „Návštěvníkům jednoho z nejkrásnějších koutů naší země, Rychlebských hor, nabídnou ČD ve spolupráci s Olomouckým krajem nové víkendové spojení o hlavních školních prázdninách,“ zmínil mluvčí Českých drah. Přímý motorový vůz na spěšném vlaku Sp 1413 s odjezdem z Olomouce hlavního nádraží v 7:52 bude pokračovat ze stanice Lipová-lázně dále do Javorníku ve Slezsku s příjezdem v 10:57. Zpět z Javorníku bude vlak odjíždět v 17:01 a do Olomouce přijede ve 20:06.

V první polovině příštího roku bude na páteřní lince celostátního rozsahu Ostrava – Olomouc – Praha jezdit také dvojice nejmodernějších souprav railjet a Interjet. „Kvůli výlukám na trati mezi Prahou a Berlínem budeme mít v první polovině příštího roku k dispozici jednu soupravu railjet pro večerní obrat spojů Ostravan. Jednotku railjet zde nasadíme v kategorii InterCity a cestujícím nabídne služby, na které jsou naši zákazníci zvyklí ze spojů railjet Vindobona,“ specifikoval v tiskové zprávě Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Na spoji IC 516 Ostravan tak bude souprava railjet vyjíždět z Olomouce na Prahu v 6:14 a v opačném směru vlak IC 517 Ostravan ve 21:48 na Ostravu. Nejmodernější vlak InterJet by měl jezdit z Olomouce do Prahy ve 14:14 na pražské hlavní nádraží by měl dorazit za dvě hodiny a dvacet minut. V 11:48 bude InterJet jezdit z Olomouce na Ostravu. „Spoj nabídne veškeré služby obvyklé pro moderní jednotky InterJet, tedy například palubní Wi-Fi, možnost dobíjet cestovní elektroniku, dětské kino, místa pro osoby na vozíku nebo minibar. Vlaky jsou vybaveny speciálními okny, která umožňují snadný průchod mobilního signálu do interiéru vlaku a zajišťují tak snazší telefonování a příjem dat během jízdy,“ podotkl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Změny na jednotlivých linkách ČD v Olomouckém kraji
V souvislosti s nasazením nových vozidel a dále na základě požadavku Olomouckého kraje dochází od 11. prosince 2022 k následujícím změnám:
Trať 280 Hranice na Moravě – Vsetín
Ve druhé polovině roku 2023 ČD předpokládají kompletní obměnu dosud provozovaných elektrických jednotek za nové třídílné jednotky RegioPanter.
Trať 290 Olomouc hl.n. – Šumperk
V návaznosti na kompletní modernizaci celého úseku a zabezpečením jízdu vlaků evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS je jízdní řád pro rok 2023 rozdělen na období platnosti do 10. června 2023 a od 11. června 2023 (datum úřední změny jízdního řádu). Do data červnové úřední změny bude zachován stávající dopravní model, co se týče počtu vlaků a cestovní rychlosti. Od data úřední změny, tj. po kompletní dodávce nových vozidel pro tuto trať, bude zaveden dynamický jízdní řád s navýšeným počtem spojů, které budou z Olomouce dále pokračovat přes Přerov do Nezamyslic a Vyškova na Moravě. U části spojů (rychlých osobních vlaků) bude cestovní doba na 58kilometrovém úseku ze Šumperka do Olomouce zkrácena o 12 až 15 minut na celkových 50 minut.
Trať 295 Lipová Lázně – Javorník ve Slezsku
Na této trati budou zavedeny nové víkendové spoje o hlavních školních prázdninách s odjezdem z Lipové Lázní v 10:07 a 16:07, v opačném směru z Javorníku ve Slezsku v 11:02 a 17:01.
Trať 300 Přerov – Brno hl.n.
Všechny spoje relace Olomouc hl.n. – Přerov – Nezamyslice – Vyškov na Moravě budou vedeny vlaky v elektrické trakci. Od data úřední změny, tj. od 11. června 2023, budou vlaky vedeny již z / do Šumperka a Uničova třídílnou elektrickou jednotkou RegioPanter.
Na ostatních tratích dojde pouze k drobným úpravám především datumových omezení jízd vlaků.
Zdroj: České dráhy

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Škoda group, České dráhy

Štítky Doprava, vlaky, železnice, jízdní řád, změny, Olomouc, Uničov, Šumperk, modernizace, Praha, railjet, interjet, regiopanter, České dráhy, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Olomouce do Šumperka po elektrické trati: vlaky mohou ze začátku nabírat zpoždění  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.