Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Silničáři pospíšili s výkupy pozemků pro západní obchvat Olomouce. Úleva by mohla přijít o několik měsíců dřív

Silničáři pospíšili s výkupy pozemků pro západní ochvat Olomouce mezi Neředínem a Křelovem. Tříkilometrový úsek by se tak mohl začít stavět o pár měsíců dřív, než se původně plánovalo. V současné době musí tisíce aut a kamionů projíždět přes kruhovou křižovatku u Globusu, kde jsou často dlouhé fronty.

"Reálný termín zahájení prací je v roce 2024. Předpokládám zároveň, že se nám stavbu v příštím roce podaří vysoutěžit. Už jsme požádali o stavební povolení, ale nepodařilo se ho zatím zahájit. Jsou tam ještě nějaké překážky, myslím, že někdo z vlastníků zemřel. Každopádně jsme pár měsíců v předstihu a jsem optimista, šance na urychlení stavby existuje," potvrdil ředitel olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR Martin Smolka.

Smolka zatím nedokáže slíbit konkrétní termín zahájení, hodně bude podle něho záležet na výběrovém řízení na zhotovitele, které může trvat půl roku, ale také rok. Ředitel olomouckých silničářů nicméně potvrdil, že na stavbu západního obchvatu Olomouce je v současné době vykoupeno 95 procent pozemků mezi Neředínem a Křelovem. Celkově jde asi o 450 smluv nejen ohledně výkupů pozemků, ale také věcných břemen a nájemních smluv.

Tříkilometrový úsek D35 uleví rondelu u Globusu. Hotovo má být za pět let

Vytížený rondel u Globusu na okraji Olomouce by se za několik let mohl dočkat úlevy od dopravní zátěže. Na místo se koncentruje doprava z několika směrů a dlouhé kolony zde nejsou ničím neobvyklým. Ředitelství silnic a dálnic začalo s výkupy pozemků...

Tříkilometrový úsek, který přímo propojí obchvat Olomouce s dálnicí těsně za Křelovem, přijde na 1,21 miliardy korun. Jde o důležitou spojnici ve směru z Ostravy a Prahy směrem na Litovel a Mohelnici. Veškerá doprava na této trase nyní sjíždí ke kruhovému objezdu u Globusu, kde se velmi často tvoří fronty a řidiče zde čeká zdržení. Plánovaný termín zprovoznění západního obchvatu je v roce 2026.

"Dokončením této stavby bude zkompletován obchvat Olomouce a D35 vytvoří nepřerušený tah mezi Mohelnicí a Lipníkem nad Bečvou mimo město Olomouc. Tento tah tvoří v oblasti střední Moravy součást křižovatky tranzitních cest mezistátních i vnitrostátních z východních Čech na Moravu a z Ostravy na Prahu s vazbou na oblast Jeseníků," popsali silničáři důležitost západního obchvatu Olomouce.

Stavba bude dlouhá 3166 metrů, bude mít čtyři mosty, téměř půlkilometrovou protihlukovou stěnu a jednu opěrnou zeď. 

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc

Štítky D35, západní obchvat, pozemky, výkup, Křelov, Globus, ŘSD, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři pospíšili s výkupy pozemků pro západní obchvat Olomouce. Úleva by mohla přijít o několik měsíců dřív  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.