Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Škoda v Šumperku investuje do modernizace půl miliardy. Hledá desítky zaměstnanců

Do výroby nových souprav RegioPanter s označením EMU 240 se zapojí také šumperský závod Škoda Group. Ten se v posledních době podílel zejména na servisování kolejových vozidel. V následujících dvou letech by měl šumperský podnik vyrobit třináct vlaků pro Olomoucký kraj. Výrobní kapacity firmy prochází proměnou, investice do modernizace se pohybují okolo 460 milionů korun.

Jednotky EMU 240 typu 20Ev pro Olomoucký kraj jsou nejnovější a nejmodernější variantou moderních českých souprav RegioPanter. Do Šumperka přijedou již nalakované a svařené skříně z ostravského výrobního závodu Škoda Group a z Plzně budou doručeny podvozky. V šumperské firmě následně proběhne kompletní montáž souprav a jejich oživování. Letos skupina Škoda počítá s produkcí šesti jednotek, v roce 2024 je plánovaná výroba dalších sedmi nových vlaků.

„Ruku v ruce s narůstajícím objem zakázek jde i rozšiřování kapacity výroby. V Šumperku jsme v roce 2020 zahájili projekt modernizace celého provozu s investičním rozpočtem 460 milionů Kč. Návrat výroby do Šumperka je zcela logickým krokem. Zaměstnanci provozu mají detailní znalosti naši vlaků, vzhledem k tomu, že se řadu let podílí na jejich servisování. Věřím, že i do budoucna budeme kapacity šumperské výroby navyšovat,“ popisuje v tiskové zprávě Tomáš Ignačák, prezident česko-slovenského regionu Škoda Group.

Nájezd RegioPanterů: v Olomouckém kraji začnou letos jezdit dvě desítky moderních vlaků

Až čtyřiadvacet nových vlakových souprav RegioPanter by mělo v průběhu letošního roku nahradit dosluhující jednotky na elektrifikovaných tratích v Olomouckém kraji. Moderní tuzemské vlaky už jezdí na některých úsecích v regionu od loňského prosince.

Ukončení projektu modernizace plánuje podnik na závěr roku 2024. Rozšiřování a modernizace se ale netýkají jenom kapacit pro údržbu vozidel. „Kvůli obnovení novovýroby vlaků muselo dojít k výstavbě nového lepícího boxu se dvěma stáními, vybavení kuplovacího stání jeřábem nebo dovybavení zkušebny. V rámci modernizace provozu oprav motorů bylo postaveno unikátní bezobslužné robotizované pracoviště pro svařování a opracování vinutí rotorů trakčních motorů,“ přibližuje mluvčí skupiny Škoda Jan Švehla.

„Cílem investic je navýšení prostorových kapacit pro údržbu kolejových vozidel o třicet procent. Právě probíhají dokončovací práce na nové podvozkárně zahrnující novou kolovku, dále je téměř hotové montážní pracoviště a svařovací pracoviště. Ve fázi realizace je nový lepicí box pro kolejová vozidla a také finišujeme novou montážní linku pro jednotky EMU240,“ dále upřesňuje Aleš Měrka, ředitel šumperského závodu Škoda Pars.

Šumperský závod má dlouholeté zkušenosti především v oblasti servisu. Škoda Group v Šumperku aktuálně zaměstnává 740 pracovníků. S rostoucím objemem zakázek a investicemi roste podle zástupců výrobního podniku také poptávka po nových zaměstnancích. Aktuálně jich Škoda hledá v Šumperku okolo čtyř desítek. „Pro výrobu vlaků hledáme nové pracovníky, zejména elektromontéry a zkušební techniky. Na výrobě třinácti kusů EMU 240 se bude podílet přibližně 90 zaměstnanců,“ dodává mluvčí Švehla.

Významnou zakázkou pro šumperskou část skupiny Škoda byla výroba tramvají pro turecké město Konya. V následujících letech má mimo jiné zajišťovat také servis desítek RegioPanterů. Ty představují investici Českých drah do modernější dopravy nejen v Olomouckém kraji. „Tyto vlaky vznikají na řadě míst, primárně v Plzni, na jejich výrobě se ale podílí celá řada českých firem. RegioPantery se budou montovat také v Olomouckém kraji, právě v Šumperku. PARS Šumperk se bude podílet na kompletaci vlaků a hodně důležité je také to, že firma se bude dlouhodobě starat o údržbu těchto vlaků,“ uvedl před časem Tomáš Ignačák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Škoda Group

Štítky Doprava, vlak, výroba, investice, RegioPanter, Škoda, Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škoda v Šumperku investuje do modernizace půl miliardy. Hledá desítky zaměstnanců  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.