Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sdílená kola a koloběžky se vrací do měst v Olomouckém kraji. V Přerově budou mít premiéru

S teplejším počasím se do Olomouckého kraje vrací oblíbená sdílená doprava. V Olomouci, Přerově a Prostějově bude možné si na desítkách míst zaplatit výpůjčku speciálně označená kola nebo koloběžky na libovolně dlouhou dobu.

Z Olomouce odchází poskytovatel ikonicky růžových kol Rekola, ostatní poskytovatelé – Bolt, Eagle, Lime a Next Bike zůstávají. „Uživatelé sdílených kol a koloběžek uskutečnili za loňskou sezónu více než 503 jízd,“ poznamenala tisková mluvčí města Olomouc Radka Štědrá.

Minulou sezónu hodnotí město kladně. Zvýšil se počet stojanů na kola i míst, kde lze parkovat sdílené elektrokoloběžky. „V letošní sezóně budeme po provozovatelích důsledně požadovat, aby využívali nastavení ve svých aplikacích, a jejich klienti tak nemohli odstavit jejich zařízení mimo dohodnutá místa,“ vysvětlila mluvčí.

Doplnila, že sdílená doprava sklízí kritiku ze strany veřejnosti, neboť někteří uživatelé koloběžek porušuje zákaz jízdy po chodníku. Proto se město chce zaměřit na prevenci, například skrze kampaň Řiď s rozumem.

Novinkou pro letošní sezónu je dohoda mezi radnicí a provozovateli. „Pro tuto sezónu budou mít všichni na svých strojích umístěné kontaktní telefonní číslo, aby bylo možné se dovolat zodpovědné osoby provozovatele, která má v Olomouci sdílenou mikromobilitu na starost,“ objasnila Štědrá. Dodala, že se obnoví vodorovné značení pro odstavování sdílených dopravních prostředků.

Parkovací revoluce v Olomouci se blíží. Historické centrum přijde na řadu již v květnu

Revoluce v parkování aut v Olomouci se blíží. Ačkoliv spuštění prvního kola provázejí odklady, pracovní termín pro historické centrum a městské jádro je nyní stanoven už na květen. Radnice chce celou Olomouc rozdělit do několika zón, zpoplatnit...

Rychlá, levná a ekologická doprava v Přerově

Od července se v Přerově stanou součástí silnic sdílená kola. 140 bicyklů bude možné zaparkovat na 40 místech po městě. Přerovská radnice uvedla, že zkušební provoz kol bude trvat rok a půl – od letošního července do prosince roku 2024.

„Služba by měla přinést Přerovanům možnost se rychle, levně, a především ekologicky přemisťovat po městě,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO). Doplnil, že provozovatel dodá s koly i mobilní aplikaci, přes kterou bude možné si kolo vypůjčit.

Půjčení kola na prvních 15 minut bude pro uživatele zdarma, za každou výpůjčku ale zaplatí radnice 25korunový poplatek. Za každou následující půlhodinu zaplatí uživatel 25 korun. „Podle zkušeností z jiných měst ale obvykle cyklistům čtvrthodina k přiblížení stačí,“ uvedla mluvčí Lenka Chalupová. Doplnila, že cena se bude odvíjet od počtu výpůjček, protože město může za službu utratit maximálně pět milionů korun.

Primátor Petr Vrána (ANO) uvedl, že systém si poradí i s neukázněnými cyklisty, kteří by chtěli kola nechávat mimo stojany – to by znamenalo pro uživatele sankci. Doplnil, že cyklostojany budou sloužit i cyklistům, kteří místo sdílených kol využívají vlastní.

Policie uzavřela případ bezcitného střelce z olomoucké herny. Recidivista chtěl popravit pracovnici

Kriminalisté ukončili vyšetřování loňského pokusu o vraždu v olomoucké herně, které má na svědomí dvaasedmdesátiletý recidivista. Ten chladnokrevně střelil do hlavy pracovnici podniku, která jen zázrakem přežila. Pachatel již v minulosti pykal ve...

Prostějované budou moci kola pojmenovávat

Od začátku března budou v Prostějově zmíněná růžová kola od Rekola, které tak nahradí Next Bike. „Celkem se bude jednat o sdílené užívání 140 jízdních kol a provozování nejméně 40 míst určených pro vypůjčování a vracení kol. Každé kolo bude viditelně zřetelně označeno znakem a názvem města Prostějova,“ uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Stejně jako v Přerově, bude radnice dotovat prvních 15 minut zapůjčení kola. Ročně by to tak mělo městskou kasu stát přes dva miliony korun. Uživatelé budou platit za každých dalších 30 minut jízdy, přičemž horní hranice ceny stanovila radnice na 30 korun za půl hodiny.

Každé růžové kolo má své jméno, které budou moci Prostějované vybírat. Už teď slíbil Vítek Ježek, zakladatel společnosti, že se uživatelé budou moci projet na kolech se jmény Otto Wichterle, Edmund Husserl nebo Jiří Wolker. „Na konci roku uživatelům také ukazujeme statistiky, na kterém kole se projeli nejčastěji,“ doplnil zakladatel.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Vachek

Štítky Doprava, sdílená kola, sdílená doprava, Prostějov, Přerov, Olomouc, kola, koloběžky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílená kola a koloběžky se vrací do měst v Olomouckém kraji. V Přerově budou mít premiéru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.