Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prostějov a Olomouc dostaly z ulic desítky vozidel. V Olomouci se budou některá dražit

V Prostějově za poslední rok a půl zmizela spousta vozidel s neplatnou technickou kontrolou, která vykazovala znaky autovraků. Radnice řešila s městskou policií přes 150 odstavených vozidel. V Olomouci řešili 130 takových přestupků.

Vrak – vozidla na pozemní komunikaci, které zjevně nejsou technicky způsobilé k provozu na silnici. Obnovení způsobilosti by si vyžádalo výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí vozidla. Do této kategorie se řadí i vozidla, které nemají čitelné identifikační číslo VIN.
Odstavená vozidla (dříve autovraky) – vozidlo s podobným problémem jako vrak, ale jsou odstavená mimo vozovku na místě, kde může poškodit nebo ohrozit životní prostředí nebo zdraví lidí, nebo narušuje vzhled obce.
Vozidla bez STK – vozidla, která mají šest měsíců prošlou technickou kontrolu a tím pádem nejsou způsobilá k provozu.

Prostějovská radnice řešila s městskou policií celkem 152 odstavených vozidel ve městě. „Po zaslání výzev provozovatelům vozidel byla většina z nich buď jejich majiteli odstraněna, případně byla vozidla odstavena mimo pozemní komunikace na odstavné parkoviště,“ uvedla mluvčí prostějovské radnice Anna Kajlíková.

„Část vozidel bez platné technické kontroly však stále jejich provozovatelé nechávají na pozemních komunikacích,“ vysvětlil náměstek primátora pro komunální oblast Jiří Pospíšil (PéVéčko). Dodal, že majitelům takto odstavených aut hrozí jak peněžitá pokuta, tak případné odstranění vozidla z vozovky.

Vedení města proto upozorňuje, aby provozovatelé odstavených vozidel zajistili provedení technické kontroly, nebo tato vozidla odstavili mimo pozemní komunikace a pozemky města. Zároveň apelují, aby provozovatelé neodstavovali svá vozidla na silnice a pozemky města bez platné technické kontroly.

Prostějov odstranil z ulic desítky vraků. Vozy s propadlou STK půjdou do dražby

V první polovině letošního roku by měla v Prostějově proběhnout první dražba osmi dlouhodobě odstavených aut z ulic města. Odstranění autovraků a vozidel s dlouho propadlou technickou kontrolou je podle náměstka primátora v některých případech...

„Olomoučtí městští policisté řešili za poslední rok 130 přestupků s odstavenými vozidly, vraky a vozidly bez platné silniční technické kontroly. Nejvíce přestupků bylo v roce 2020 se 142 případy, v následujícím roce 2021 řešili policisté polovinu,“ uvedl mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle. Právě vozidla bez platné STK tvořila největší část evidovaných přestupků, za rok 2022 jich bylo 107.

Za minulý rok odtáhla městská policie šestnáct vozidel, což je o třináct aut více než za rok 2021. V roce 2020 řešili odtah pouze ve dvou případech.

Magistrát v radničních listech uvedl, že odbor dopravy a územního rozvoje pořádá dražbu dlouhodobě odstavených vozidel s prošlou technickou kontrolou. Mělo by se jednat o čtyři odtažená auta, která si majitelé během zákonné lhůty nevyzvedli. Aukce proběhne 29. března v sídle soudního exekutora Svatopluka Šůstka na Exekutorském úřadu v Olomouci.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky vraky, Prostějov, Olomouc, odtahy vozidel, odtahy, autovraky, vraky, odstavená vozidla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov a Olomouc dostaly z ulic desítky vozidel. V Olomouci se budou některá dražit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.