Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Olomouc se snaží odblokovat stavbu veledůležitého východního obchvatu. V cestě stojí OLMA

Vedení olomoucké radnice se pokouší změnit ochranné pásmo vodního zdroje mlékárny OLMA ze skupiny Agrofert, které blokuje stavbu veledůležitého východního obchvatu. Primátor nyní podal podnět k vodoprávnímu úřadu, požaduje, aby zrušil faktickou stavební uzávěru.

Stavbu obchvatu blokuje ochranné pásmo, podle kterého je v celé lokalitě přípustná pouze výstavba vodohospodářských zařízení a jakékoliv terénní úpravy jsou možné pouze se souhlasem společnosti OLMA jako provozovatele vodního zdroje. 

Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) navrhuje, aby vodoprávní úřad faktickou stavební uzávěru a podmínku kladného stanoviska OLMY zrušil. "Statutární město navrhuje, aby podmínky a omezení v ochranném pásmu byly v souladu s právním řádem České republiky, tedy aby bylo na území ochranného pásma možné provádět stavební záměry v souladu s vodním zákonem," stojí v podnětu. 

Podle primátora odborné posudky ukázaly, že stavba obchvatu může splnit přísné podmínky ochrany vodního zdroje.

"Městská samospráva zaslala podnět vodoprávnímu úřadu ke změně ochranného pásma vodního zdroje, aby úřad z moci úřední zrušil faktickou stavební uzávěru v oblasti, a odblokoval tak projekt východní tangenty," komentoval na sociálních sítích celou věc také náměstek primátora Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

Všichni proti Agrofertu. Rozšíření ochrany vod by bylo stavební uzávěrou Olomouce, tvrdí odpůrci

Rozšíření ochranného pásma vodního zdroje, které navrhuje olomoucká mlékárna OLMA z holdingu Agrofert, by znamenalo stavební uzávěru a konec rozvoje Olomouce. Tvrdí to developeři, kteří na západě města plánují miliardové investice, ale i vedení...

Příslušným vodoprávním úřadem je v tomto případě odbor životního prostředí na olomouckém magistrátu.  

"Podle obsahu podnětu uděláme adekvátní rozhodnutí. Jak jsem opakovaně zdůraznil, je úplně jedno, komu OLMA patří. Nás zajímá voda, ne svěřenecké fondy. Voda je nejohroženější složkou přírody, je nejvíce zasažena klimatickou změnou. Ochrana vodního zdroje s odpovídajícím ochranným pásmem je prioritním veřejným zájmem, protože současná klimatická změna se projevuje i úbytkem zásob podzemních vod. Hájíme veřejné zájmy, ochranu vody, přírody, půdy a bude tomu tak i nadále, od toho jsme odborem životního prostředí," sdělil vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

Mlékárna OLMA patří do skupiny Agrofert, kterou v minulosti přímo ovládal Andrej Babiš z ANO. Agrofert je proti jakýmkoliv změnám ochranného pásma. 

"Trasa tangenty je v přímém střetu s ochranným pásmem vodního zdroje. OLMA si neklade za cíl blokaci výstavby východní tangenty a uvědomuje si naléhavost řešení dopravní obslužnosti v této části města. V situaci, kdy však není vodnímu zdroji poskytnuta ochrana v rozsahu, v jakém je právními předpisy garantována, se cítí být povinna hájit zákonem akcentovanou ochranu podzemních vod úzce spjatou s další existencí společnosti a jejím postavením na trhu coby významného zpracovatele mléka a především zaměstnavatele," stojí ve stanovisku OLMY, které poskytl mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Východní obchvat Olomouce má ulevit tisícům obyvatel z Holice, Hodolan, Bělidel, Chválkovic, Pavloviček a Týnečka, kudy denně projede přes dvacet tisíc aut. Má mít délku přes sedm kilometrů, most, čtyři pruhy a tři mimoúrovňové křižovatky. Součástí jsou přeložky a úpravy silnic nižších tříd, účelových komunikací, polních cest a komunikací pro pěší a cyklisty. Tangenta přijde na zhruba tři miliardy korun, investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Veledůležitý východní obchvat Olomouce má zásadní problém. Blokuje ho ochranné pásmo vodního zdroje, které olomoucký magistrát schválil před dvěma lety na konci jara v době covidového lockdownu. Opatření tehdy prošlo v tichosti a bez povšimnutí...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto třiarchitekti

Štítky východní obchvat, blokace, Olma, Olomouc, ochranné pásmo, Agrofert, ANO 2011, životní prostředí, Andrej Babiš, Česká pirátská strana, Ředitelství silnic a dálnic, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Běhal

z hlediska ekologie nemá Olma co dělat v centru města. V zájmu ochrany vodního zdroje by Olma měla přestat tyto podzemní vody využívat a měla by se spokojit z vodou z vodovodního řádu tak jako všechny ostatní firmy, ovšem na periferii města v některé z průmyslových zón. Evidentně ji (Agrofertu) nejde o ekologii, ale o ochranu vlastích obchodních zájmů ať to občany stojí co chce....

Čtvrtek, 23. února 2023, 15:02Odpovědět

Olomouc se snaží odblokovat stavbu veledůležitého východního obchvatu. V cestě stojí OLMA  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.