Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Konec čekání u závor. V Olomouci začne stavba kýženého holického nadjezdu za 300 milionů

Mnoho let připravovaná a očekávaná investice do proměny křížení silnice a železničního koridoru v Olomouci Holici vstoupí v létě do stavební fáze. Vybudování nadjezdu přes frekventovanou trať vyjde na více než 300 milionů korun. První auta by přes nový úsek měla projíždět na konci roku 2024.

V dopravně vytížených časech padají závory na přejezdu s označením P6532 dolů mnohokrát za hodinu a na silnici se tvoří kolony. Problematická situace se dočká řešení, po přípravě v podobě vykácení dřevin by se od července měly naplno rozběhnout práce na novém nadjezdu přes koridorovou trať Olomouc – Přerov.

„Nový nadjezd výrazně odlehčí zatížené silnici a především řidičům. Každé nahrazení přejezdu je z hlediska bezpečnosti výhrou pro vlaky, auta, cyklisty i chodce,“ říká v tiskové zprávě za Správu železnic ředitel Stavební správy východ Miroslav Bocák.

Superhrdinové Palacký a svatá Pavlína. Olomouc společně s univerzitou představila nový vizuál

Nový vizuál představilo město Olomouc ve spolupráci s Univerzitou Palackého. Ponese se v duchu komiksových superhrdinů, v tomto stylu grafik ztvárnil patronku města svatou Pavlínu a také Františka Palackého. S neobvyklým vyobrazením ochránkyně...

Poměrně rušnou silnici mezi olomouckými městskými částmi Nový Svět a Holice čeká uzavírka. „Samotné stavební práce odstartují v červenci. Vyžádají si úplnou uzavírku silnice III/03551, potrvá do prosince příštího roku,“ informoval mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Investiční akce byla podle zástupců Správy železnic projektována a koordinována v návaznosti na připravované stavby Olomouckého kraje a Statutárního města Olomouc, které řeší navazující úseky silnice. Řidiči nicméně v této lokalitě zřejmě budou muset v létě počítat s dopravními komplikacemi ještě při závěrečných etapách rekonstrukce parovodu také v nedaleké ulici Šlechtitelů.

Přeložka stávající silnice v Holické ulici o délce 468 metrů bude obousměrná s vyhrazenými jízdními pruhy pro cyklisty, pro pěší vznikne jednostranný chodník. „Nadjezd budou řidiči překonávat maximální rychlostí 50 kilometrů v hodině. Součástí stavby je také přeložka účelové komunikace spojující Holickou a Technologickou ulici,“ přiblížil mluvčí Gavenda s tím, že náklady na stavbu jsou více než 294 milionů korun. Celá investiční akce pak vyšla na 375 milionů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky Doprava, přejezd, železnice, silnice, Holice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec čekání u závor. V Olomouci začne stavba kýženého holického nadjezdu za 300 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.