Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Šumperský Pars obnoví výrobu vlaků. Postaví nové soupravy pro Olomoucký kraj za více než čtyři miliardy

Šumperská firma Škoda Pars obnoví výrobu vlaků, v následujících dvou letech postaví nové soupravy, které budou jezdit v Olomouckém kraji. Do nákupu sedmadvaceti třívozových jednotek pro kraj České dráhy investují 4,3 miliardy korun. 

Společnost Škoda Pars, která je součástí společnosti Škoda Group, se zaměřovala spíše na modernizaci kolejových jednotek, v následujících dvou letech obnoví výrobu a postaví nové vlaky, které budou jezdit v regionu. "Jednak se díky novým vlakům zvýší kvalita cestování po železnici a zároveň zakázka na stavbu vlaků vytvoří na Šumpersku nová pracovní místa," uvedl hejtman Josef Suchánek (PirSTAN), který společnost navštívil.

Škoda Pars nyní zaměstnává více než sedm set lidí, do nákupu 27 třívozových jednotek pro Olomoucký kraj České dráhy investují 4,3 miliardy korun. 

V červnu vyjedou na trati v Olomouckém kraji první dvě nové soupravy RegioPanter, všech 27 jednotek EMU 240 pro Olomoucký kraj by měly České dráhy obdržet do března příštího roku. Budou jezdit na tratích z Olomouce do Uničova a Šumperku či z Olomouce přes Zábřeh na Moravě do Koutů nad Desnou a také na tratích z Olomouce směrem na Přerov a Nezamyslice nebo z Olomouce na Hranice na Moravě a Vsetín.

Nájezd RegioPanterů: v Olomouckém kraji začnou letos jezdit dvě desítky moderních vlaků

Až čtyřiadvacet nových vlakových souprav RegioPanter by mělo v průběhu letošního roku nahradit dosluhující jednotky na elektrifikovaných tratích v Olomouckém kraji. Moderní tuzemské vlaky už jezdí na některých úsecích v regionu od loňského prosince.

"Téměř tři desítky elektrických jednotek nabídnou cestujícím maximální pohodlí. Vlaky jsou prostorné a bezbariérové a v základním vybavení nechybí ani zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky nebo Wi-Fi připojení," popsal náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Olomoucký kraj je takzvaným objednavatelem železniční dopravy, což znamená, že provoz vlaků dotuje. "Do podmínek se smluvním dopravcem jsme si proto dali, že železniční dopravu postupně modernizuje," dodal náměstek hejtmana Michal Zácha (ODS).

Podle Tomáše Ignačáka ze Škoda Group prošly jednotky RegioPanter pro Olomoucký kraj řadou inovací. "Jsou úspornější, bezpečnější a nabízí větší přepravní kapacitu," řekl.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky PARS, RegioPanter, výroba, Škoda, Olomoucký kraj, České dráhy, železnice, Olomouc, Josef Suchánek, Piráti a Starostové, Jiří Ješeta, Michal Zácha, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperský Pars obnoví výrobu vlaků. Postaví nové soupravy pro Olomoucký kraj za více než čtyři miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.