Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stavba D1 u Přerova pod drobnohledem Dětí Země. Námitky směřují proti kácení i předčasnému zahájení prací

Nezákonné kácení, předčasné zahájení stavby či nevyřešené majetkoprávní náležitosti. Ekologický spolek Děti Země tvrdí, že v úvodní fázi výstavby dálnice D1 u Přerova došlo k několika porušením předpisů a zákonů. Jejich námitky mají nyní posoudit příslušné instituce.

Dvacátého prosince 2022 začala slavnostně stavba posledního chybějícího úseku dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi. Dlouho připravovaný záměr dokončení páteřní silnice, která uleví nejen lidem v Přerově, ale zrychlí dopravu napříč regionem, se i po několika měsících prací potýká s námitkami ekologických aktivistů.

Začíná stavba dálničního tahu z Olomouce do Přerova. Část D55 má být hotová za dva a půl roku

Pro řidiče na trase z Olomouce do Přerova vítané urychlení, pro obyvatele Krčmaně vidina vytoužené úlevy od dopravního ruchu. Během několika dnů začne stavba takřka osmikilometrového úseku dálnice D55 Olomouc – Kokory. Hotovo má být za dva a půl...

„Po zahájení výstavby dálnice D1 u Přerova loni v prosinci jsme se obrátili na státní orgány, aby prověřily, zda se kácí na místech a v době podle vydaných rozhodnutí a zda se staví podle pravomocných stavebních povolení a s řádným právním titulem k pozemkům. Nyní zjišťujeme, že k závažným vadám docházelo, neboť ekologický dozor zřejmě neplní své úkoly, kácelo se i tam, kde se nemělo, a staví se i na pozemcích, které stále patří soukromým vlastníkům,“ tvrdí v tiskové zprávě předseda Dětí Země Miroslav Patrik s tím, že upozornění na nesprávné postupy zaslali také místní občané.

Na základě podnětů od ekologické organizace má kácení podle Patrika prověřovat Česká inspekce životního prostředí, Ministerstvo dopravy či Magistrát města Olomouce. Stavba dálnice D1 také čelí pěti žalobám u Krajského soudu v Ostravě, tato řízení ale byla přerušena. Ústavní soud totiž musí nejprve rozhodnout o platnosti výjimky z posouzení vlivu na životní prostředí tedy posudku EIA.

„V polovině března 2023 jsme požádali i o kontrolu výstavby čtyřiceti pěti stavebních objektů, které povolil Magistrát města Olomouc, neboť máme pochybnosti, zda se před získáním pravomocnosti tří dílčích stavebních povolení dne 24. března 2023 nezačaly stavět předčasně. Na výsledky těchto kontrol zatím čekáme,“ řekl Patrik.

Redakce Hanácké Drbny oslovila kvůli tvrzením o možné nezákonnosti postupů při výstavbě D1 také Ředitelství silnic a dálnic, stanovisko státní organizace zatím není k dispozici.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, dálnice, stavba, D1, silnice, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, Přerov, Děti země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba D1 u Přerova pod drobnohledem Dětí Země. Námitky směřují proti kácení i předčasnému zahájení prací  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.