Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Bez omezení den a půl. Na rekonstrukci krajské silnice naváže na trase z Litovle do Olomouce oprava D35

Část frekventované dálnice D35 v úseku od Litovle po Křelov nedaleko Olomouce čeká od úvodu prázdnin více než čtyřměsíční nákladná rekonstrukce. Deset kilometrů rušné silnice dostane nový povrch, řidiči budou jezdit ve zúžení jedním pruhem pro každý směr. Oprava v režii Ředitelství silnic a dálnic termínově naváže na právě končící krajskou investiční akci v Litovli.

V neděli 2. července se rozběhne plánovaná oprava dálnice D35 mezi Litovlí a Křelovem v úseku od 248,5. až po 259. kilometr. Práce se budou týkat výměny takřka vozovky o celkové ploše skoro sto tisíc metrů čtverečných, zakázku Ředitelství silnic a dálnic vysoutěžilo za 173 milionů korun. Část dálnice zprovozněná v roce 1985 si vyžaduje komplexnější zásah. „Nezávislá prohlídka trasy Litovel–Křelov diagnostikovala přítomnost trhlin, deformací, vyjetých kolejí a starých oprav postupně nevyhovujících potřebnému stavu dálnice, proto byla zvolena obsáhlá rekonstrukce formou recyklace za studena a pokládky nových asfaltových vrstev. Práce potrvají do druhé poloviny listopadu letošního roku,“ přiblížil mluvčí olomouckého pracoviště ŘSD Miroslav Mazal.

Při sčítání dopravy v roce 2020 projíždělo po D35 mezi Mohelnicí a Olomoucí ve všední den okolo 35 tisíc aut denně, s výstavbou dalších úseků směrem do východních Čech navíc vytížení této trasy narůstá. „Po dobu opravy motoristé projedou sníženou rychlostí po volné části dálnice v jednom jízdním pruhu pro každý směr. V průběhu prací bude uzavřena odpočívka Unčovice  na 253,2 kilometru. Neprůjezdné sjezdy či nájezdy D35 nahradí objízdné trasy vedené k nejbližšímu dálničnímu křížení, kudy se řidiči pohodlně vrátí zpět na požadovaný směr,“ uvedl mluvčí Mazal.

Uzavírka pravého pásu dálnice ve směru z Mohelnice do Olomouce se tak dotkne části nájezdových a sjezdových pruhů u litovelské části Unčovice. V této lokalitě byla uzavírka od letošního jara do závěru června. Řidiči nemohli silnici II/449 u Unčovic a Rozvadovic využívat několik měsíců při rozsáhlé opravě ani v minulém roce. Dva dny po zprůjezdnění nyní dojde k dalším dopravním komplikacím.

Foerstrovu a Pražskou čeká uzavírka. ŘSD hledá firmu pro opravu olomouckého průtahu

Dva kilometry nejvytíženější silnice v Olomouci čeká zřejmě v letošním roce oprava povrchu, průtah městem v ulicích Pražská a Foerstrova projde rekonstrukcí. Ředitelství silnic a dálnic nyní hledá zhotovitelskou firmu, práce mají proběhnout za...

„Musím se přiznat, že tato informace se ke mně nedostala. Občany jsem přitom při aktuální uzavírce uklidňoval, vydržte do 30. června a bude klid... A nakonec je tu další věc. Ale neměl by to být tak zásadní problém ve srovnání s tím, co jsme nyní přečkali. V pátek kolem poledne se má silnice otevírat, pokud kolaudace proběhne v pořádku,“ komentoval litovelský starosta Viktor Kohout (SNK) s připomenutím náročné investiční akce, při které firma opravila výrazně poškozenou silnici na hlavní příjezdové trase do města.

Zároveň ale upozornil na možnou podzimní komplikaci, kterou by mohla přinést termínová kolize s opravou železničního přejezdu. „Máme problém v tom, že začátkem října se má opravovat železniční přejezd v ulici Svatoplukova, tedy trasa na dálnici do Nasobůrek. Nyní na tom tedy pracujeme a budeme zkoušet vyjednat, aby se termíny nějak doladily. Přejezd by měl být zavřený devět dnů,“ zmínil starosta Kohout.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, dálnice, D35, investice, rekonstrukce, oprava, uzavírka, omezení, ŘSD, Olomouc, Litovel, Mohelnice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez omezení den a půl. Na rekonstrukci krajské silnice naváže na trase z Litovle do Olomouce oprava D35  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.