Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Čtvrtina řidičů na přejezdech v Olomouckém kraji chybovala. Jeli na červenou nebo příliš rychle

Téměř čtvrtina řidičů porušila při policejních kontrolách předpisy na železničních přejezdech v Olomouckém kraji. Nejčastěji šlo o jízdu na červenou nebo překročení povolené rychlosti.

Kontrolu na železničních přejezdech policisté provedli v úterý, vytipovali si nejproblémovější přejezdy, kde v minulosti vlaky srazily člověka nebo se střetly s autem. Ze 165 řidičů předpisy porušilo 43, projeli přes přejezd na červenou nebo překročili povolenou rychlost. Za první pololetí se v kraji stalo na přejezdech šest nehod a policie chce v kontrolách pokračovat.

Na akci se podílelo 25 dopravních policistů, kteří zkontrolovali 165 vozidel. "Z uvedeného počtu se celkem 43 řidičů těchto vozidel dopustilo přestupkového jednání. Největší počet přestupků byl zjištěn při jízdě na červenou přes železniční přejezd a porušení rychlosti v blízkosti železničního přejezdu," uvedl Ladislav Jílek z krajského ředitelství policie. Řidiči mohou na přejezdu a 50 metrů před ním jet maximální rychlostí 30 kilometrů v hodině, pokud je přejezd vybavený funkčním světelným zabezpečovacím zařízením, nesmí řidič překročit padesátku.

Vlak zdemoloval auto při nehodě u Postřelmova: dva zraněné vyprošťovali hasiči

Ke střetu osobního auta a vlakové soupravy zamířily v pondělí odpoledne jednotky IZS k Postřelmovu na Šumpersku. Hasiči vyprošťovali ze zdemolovaného auta dvě zraněné osoby, na místo letěl i záchranářský vrtulník.

Za první pololetí letošního roku se v Olomouckém kraji stalo šest nehod na železničních přejezdech, loni ve stejném období jich bylo o čtyři více. "Pozitivní je, že za poslední dva roky nedošlo při těchto nehodách ve sledovaném období k žádnému úmrtí a u žádné z těchto nehod nebyl u řidiče zjištěn alkohol," podotkl Jílek.

Jedna z vážných letošních nehod se stala v červnu v katastru Postřelmova na Šumpersku, sedmačtyřicetiletý řidič osobního auta při ní nerespektoval zákaz odbočení a vjel na přejezd před jedoucí vlak. Řidič se při nehodě lehce zranil, mladý spolujezdec utrpěl těžké zranění a podle mluvčí krajské záchranné služby Lucie Mikiskové jej v přímém ohrožení života transportoval vrtulník do olomoucké fakultní nemocnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky kontroly, přestupky, červená, rychlost, policie, železnice, Olomoucký kraj, železniční přejezd, nehoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtvrtina řidičů chybovala na přejezdech v Olomouckém kraji. Jeli na červenou nebo příliš rychle  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.