Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Přestavba autobusového nádraží v Litovli má začít v srpnu. Povolování se protáhlo skoro o rok

Po takřka jedenácti měsících od slavnostního zahájení má od srpna začít rekonstrukce autobusového nádraží v Litovli. Uskutečnění modernizace zchátralého dopravního terminálu se odložilo kvůli průtahům s úředními povoleními. Nový povrch rozlehlé plochy, výpravní budova a další vybavení má být hotové v závěru letošního roku.

Zrychlení dálniční trasy D35 kolem Olomouce se blíží. ŘSD vypsalo klíčový tendr

Pro klíčovou spojnici dvou úseků dálnice D35 u Olomouce začalo Ředitelství silnic a dálnic hledat zhotovitelskou firmu. Blíží se tak začátek budování stavby, která odkloní dopravu z přetíženého kruhového objezdu u Globusu. Dlouho očekávaná...

 

Modernizace autobusového nádraží v Litovli vyjde na 30 až 40 milionů korun, investorem je ČSAD Ostrava. „Máme už stavební povolení i smlouvu se stavební firmou a v úterý 1. srpna může tato akce začít," uvedl mluvčí společnosti Jiří Kašpárek. Po opravě povrchů budou na podzim do Litovle přivezeny moduly, ze kterých montéři postaví novou výpravní budovu. „V listopadu či prosinci by nám měla být předána hotová stavba,“ dodal Kašpárek.

Projekt počítá se stavbou nové výpravní budovy s čekárnou, sociálním zázemím a také informační kanceláří, která na původním autobusovém nádraží nebyla. Čekárna bude klimatizovaná a pokrytá wi-fi signálem. Ve zbytku budovy bude zázemí pro řidiče. Cestující budou mít k dispozici osm odjezdových stání, tři stání na výstup. Nástupní stanoviště budou opatřena přístřešky a označníky zastávek, k dispozici bude i moderní informační systém, a to včetně zabezpečení, kamer a rovněž wi-fi pro cestující.

Původní autobusové nádraží v Litovli bylo vybudováno v 60. letech minulého století. Příprava jeho rekonstrukce začala v roce 2020, kdy se zároveň přesunulo autobusové nádraží do náhradních prostor v Příčné ulici. Modernizace autobusového nádraží podle starosty Litovle Viktora Kohouta (SNK) výrazně neovlivní dopravu v této části města, protože projekt se týká pouze pozemku ČSAD Ostrava. Dopravní omezení proto nejsou v plánu.

Společnost ČSAD Ostrava provozuje v Olomouckém kraji autobusová nádraží také v Olomouci, Uničově, Hranicích, Jeseníku a Šumperku. Autobusový terminál v Šumperku byl před časem modernizován, jeho rekonstrukce stála 169 milionů korun. Podle zástupců města jde nyní o jedno z nejmodernějších autobusových nádraží v zemi. Tvůrci projektu mysleli i na zázemí - včetně zelené střechy, ochlazování a rosení nástupišť v horkých dnech i klimatizované výpravní budovy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa, ČSAD Ostrava

Štítky Doprava, autobusové nádraží, modernizace, rekonstrukce, Litovel, Olomoucký kraj, ČSAD Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba autobusového nádraží v Litovli má začít v srpnu. Povolování se protáhlo skoro o rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.