Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Zrychlení dálniční trasy D35 kolem Olomouce se blíží. ŘSD vypsalo klíčový tendr

Pro klíčovou spojnici dvou úseků dálnice D35 u Olomouce začalo Ředitelství silnic a dálnic hledat zhotovitelskou firmu. Blíží se tak začátek budování stavby, která odkloní dopravu z přetíženého kruhového objezdu u Globusu. Dlouho očekávaná silnice má být hotová do roku 2026.

Do finální fáze příprav se dostává výstavba více než tříkilometrového úseku dálnice D35, který propojí západní obchvat Olomouce. Motoristé směřující od Brna či Ostravy na Mohelnici a dále do východních Čech se poté nebudou muset zdržovat průjezdem přes frekventovaný rondel nedaleko hypermarketu Globus.

„ŘSD zahájilo výběrové řízení na zhotovitele akce “D35 3508.2 Křelov - Slavonín 2. etapa”. Předpokládaná hodnota zakázky je 1 150 milionu Kč bez DPH. Stavba délky 3,2 km, kterou se dokončí dálniční obchvat Olomouce, má vydané stavební povolení v právní moci a dokončuje se majetkoprávní příprava,“ informoval na sociálních sítích generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Trasa dálnice povede od úrovně obce Břuchotín za křelovským Fortem XVII a napojí se novou rozlehlou mimoúrovňovou křižovatkou v lokalitě nynější poměrně ostré zatáčky u Neředína, kde nyní auta rovněž musí zpomalovat. Stavaři budou muset rovněž zajistit úpravy a přeložky stovek metrů silnic nižších tříd i polních cest či inženýrských sítí. Součástí stavby jsou i čtyři mostní objekty.

Na D35 u Olomouce začíná oprava za 170 milionů. Další zásadní investice se chystají

Od neděle startuje více než čtyřměsíční omezení provozu na deseti kilometrech dálnice D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí. Stavbaři opraví pravý pás ve směru od Litovle ke krajskému městu. Pokračování obnovy a vylepšení takřka čtyřicet let staré...

Před nedávnem vypsalo ŘSD také soutěž na přípravu staveniště, což zahrnuje zejména skrývku ornice a kácení dřevin. Hledá také odborníky, kteří zajistí záchranný archeologický průzkum místa, kde se bude stavět nová dálnice. „Evidence artefaktů v záboru stavby vychází z podmínek památkové péče,“ podotkl mluvčí olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal s tím, že očekávaný úsek dálnice D35 Křelov–Slavonín by měl být plně dokončen do roku 2026. Se zahájením prací zhotovitelskou firmou počítá státní organizace v příštím roce.

Investiční záměr k úseku Křelov – Slavonín vydalo ministerstvo dopravy už v roce 2006. Podle Ředitelství silnic a dálnic ale stavba potřebné části dálnice dlouho nepokračovala kvůli sporům o vedení trasy na úrovni Křelova. Z důvodu zákonných změn bylo nutné i opakovat proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí EIA.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, ŘSD

Štítky Doprava, dálnice, d35, investice, stavba, obchvat Olomouce, Globus, ŘSD, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrychlení dálniční trasy D35 kolem Olomouce se blíží. ŘSD vypsalo klíčový tendr  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.