Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Obliba e-koloběžek v Olomouci roste, strážníci řeší s jezdci stovky přestupků ročně

Takřka čtvrtmilionu jízd evidují provozovatele sdílených koloběžek za uplynulý rok v Olomouci. S rostoucí oblíbeností tohoto typu dopravy se stále pojí také přestupky, které řeší městští strážníci či Policie ČR. Častým prohřeškem je jízda po chodníku, pod vlivem alkoholu či ve dvou osobách na jednom stroji.

Mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá sdělila, že na sdílené elektrokoloběžky loni v Olomouci připadlo 231 668 jízd. Je to o něco méně než v oblasti sdílených kol, na kterých obyvatelé a návštěvníci města absolvovali 271 625 jízd. V Olomouci je rozmístěno několik stovek elektrokoloběžek, které provozují tři společnosti. Město po jejich provozovatelích požaduje, aby využívali nastavení ve svých aplikacích, a jejich klienti tak nemohli odstavit koloběžky mimo dohodnutá místa. Lidé si totiž často stěžují na nevhodně odstavené elektrokoloběžky, které tak překážejí v ulicích.

Mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle řekl, že letos do 22. srpna strážníci ve městě evidují 235 přestupků koloběžkářů, zatímco loni ve stejnou dobu jich bylo 237 a v roce 2021 celkem 160. Strážníci letos vyřešili 185 případů domluvou, za 47 prohřešků souvisejících s jízdou na koloběžce uložili pokuty a tři přestupky byly ohlášeny správnímu orgánu. „Nejvíce je zastoupena jízda po chodníku. Zde by si jezdci na koloběžkách i jejich elektroverzích měli uvědomit, že po chodníku může jet pouze dítě do deseti let," uvedl Čunderle. Starší osoby musejí koloběžku po chodníku vést nebo jet po cyklostezce či při pravém okraji silnice. Rozmáhá se i jízda na koloběžkách ve dvojici. „Zaznamenali jsme také několik případů osob pod vlivem alkoholu,“ upozornil Čunderle.

Honička, krádež i vážné zranění chodkyně. Policie v kraji řeší případy spojené s elektrokoloběžkami

S takřka dvěma promile alkoholu v dechu ujížděl policejní hlídce čtyřicátník mezi paneláky v Šumperku. Nebezpečná jízda skončila pádem a transportem do nemocnice. Rozličnými problémovými situacemi s elektrokoloběžkami se zabývají policisté a...

V únoru strážníci v centru Olomouci přistihli dva opilce na elektrokoloběžce, kteří při snaze ujet málem narazili do služebního vozidla. „Řidič elektrokoloběžky nadýchal 1,73 promile alkoholu a poté byl převezen na protialkoholní a záchytnou stanici k vystřízlivění. Jeho spolujezdec nadýchal 1,43 promile, z místa následně odešel po svých," přiblížil Čunderle. Stávají se také případy, kdy někteří výtečníci házejí koloběžky například do Mlýnského potoka v centru Olomouce. S jejich přistižením pomáhá městský kamerový dohledový systém.

Pro koloběžkáře ještě nyní platí stejná pravidla jako pro cyklisty. Nemohou konzumovat alkohol před jízdou nebo během ní a lidé mladší 18 let musejí mít ochrannou přilbu. Koloběžkáři by si také měli dávat pozor na to, kde odstavují zejména sdílené koloběžky. „Stalo se totiž několik případů, kdy došlo k pádům se zraněním o koloběžky, které byly nevhodně odstaveny po ukončení jízdy,“ upozornil Čunderle.

Radnice se s provozovateli sdílených elektrokoloběžek a bicyklů dohodla, že e-koloběžky i kola opatří kontaktními informacemi, aby se lidé mohli dovolat osobě odpovědné za provoz. Nahlásit provozovateli problém s parkováním koloběžek a jízdních kol v Olomouci lze i pomocí speciálního webu osvětové kampaně Řiď s(e) rozumem.

Podle novely zákona, který v uplynulém týdnu schválila vláda získá pojem vozidlo zřejmě od 23. prosince 2023 novou definici, čímž se rozšíří okruh vozidel, za která bude platit povinné ručení. Nově se tato povinnost bude vztahovat na všechna motorová vozidla s konstrukční rychlostí vyšší než 25 kilometrů za hodinu a na motorová vozidla s konstrukční rychlostí vyšší než 14 kilometrů za hodinu, která váží víc než 25 kilogramů. Zákon zároveň stanovuje, že za motorová vozidla se považují ta, kde je motor hlavním zdrojem pohybu. „Povinné pojištění tak budou muset mít například elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka," řekl na tiskové konferenci ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky Doprava, koloběžky, elektrokoloběžka, povinné ručení, přestupky, sdílené koloběžky, Olomouc, Městská policie Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obliba e-koloběžek v Olomouci roste, strážníci řeší s jezdci stovky přestupků ročně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.