Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Od hoteláku po Pražskou. Dopravní tepnu v Olomouci přiškrtí rozsáhlá oprava

V Olomouci se během dopravně klidnějších prázdnin podařilo dokončit hned několik investičních akcí, které si vyžádaly částečné či úplné uzavírky silnic. Oprava čeká od závěru září ještě nejrušnější tah procházející krajským městem, silnici I/35 v ulicích Pražská, Foerstrova a Albertova. Rekonstrukce v režii ŘSD má trvat do prosince.

Samosběr u Olomouce má týdenní stopku. Někteří pořád hledají skuliny, chybí respekt, mrzí pěstitele

Meziročně několinásobně vyšší počet zákazníků se jako přívalová vlna přehnal ve středu přes pole určená pro samosběr zeleniny v obci Vojnice nedaleko Olomouce. Pěstitel Ladislav Kašpar musel akci plánovanou na několik dní ukončit již po pár...

Podle celostátního sčítání dopravy z roku 2020 projede po silnici I/35 ve Foerstrově ulici v Olomouci přibližně 25 tisíc aut každý pracovní den, část frekventované komunikace čeká za necelý měsíc oprava. Rekonstrukce se má týkat úseku od nájezdů a sjezdů na I/35 u hotelového domu až po ulici Pražskou kus za křižovatku s ulicí Erenburgova. Práce potrvají podle informací z olomouckého magistrátu až do prvního prosincového týdne.

Zakázku na opravu klíčové silnice vysoutěžila společnost Strabag, Ředitelství silnic vybíralo podle mluvčího Miroslava Mazala celkem ze sedmi nabídek. Náklady na rekonstrukci dosáhnou částky přibližně 28,2 milionu korun. „Z důvodu přítomnosti trhlin, hloubkové koroze či vyjetých kolejí proběhne výměna krytových vrstev silnice I/35 v délce přibližně dvou kilometrů, informace o způsobu vedení dopravy v průběhu uzavírky budeme ještě upřesňovat,“ komentoval mluvčí olomouckého pracoviště ŘSD Mazal, který před časem sdělil, že oprava bude probíhat v režimu zachování dopravy v jednom jízdním pruhu pro každý směr. Kromě opravy vozovky se stavbaři zaměří například také na zálivy zastávek, kam by měli položit žulovou dlažbu.

Po prázdninovém částečném omezení provozu na frekventované Velkomoravské ulici, která je rovněž součástí průtahu Olomoucí, se bude pracovat na navazujícím úseku. „Jsme si vědomi toho, že půjde o velkou komplikaci, proto jsme při povolování uzavírky žádali nejkratší možný termín. Kompletní výměna povrchu a vpustí v tak dlouhém úseku a dvě nové zastávky ale nejdou udělat rychleji. V některých místech bude zachovaný příčný provoz, aby se dopad uzavírky co nejvíce zmírnil,“ uvedl na webu města Olomouce vedoucí odboru dopravy a územního rozvoje olomouckého magistrátu Marek Černý s tím, že Olomouc v tomto případě pouze schvaluje uzavírku. Ostatní záležitosti stran povolení stavby jsou v kompetenci krajského úřadu Olomouckého kraje.

Ze čtyřiceti velkých oprav komunikací v celkovém objemu přes sto milionů korun, které pro letošní rok vytipoval odbor dopravy olomouckého magistrátu, je už jednatřicet hotových. Průběžně se dokončují i opravy mostů a lávek, kterých je letos naplánovaných dvacet za zhruba patnáct milionů korun.
Zdroj: Statutární město Olomouc

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, uzavírka, Olomouc, Foerstrova, Pražská, Albertova, rekonstrukce, uzavírka Foerstrova, uzavírka Pražská, silnice, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od hoteláku po Pražskou. Dopravní tepnu v Olomouci přiškrtí rozsáhlá oprava  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.