Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Samosběr u Olomouce má týdenní stopku. Někteří pořád hledají skuliny, chybí respekt, mrzí pěstitele

Meziročně několinásobně vyšší počet zákazníků se jako přívalová vlna přehnal ve středu přes pole určená pro samosběr zeleniny v obci Vojnice nedaleko Olomouce. Pěstitel Ladislav Kašpar musel akci plánovanou na několik dní ukončit již po pár hodinách a nyní je možnost nákupu levných lokálních produktů do dalšího víkendu pozastavena. Provozovatelé samosběru se dál potýkají s nevybíravým chováním některých lidí.

Jen jedno ráno a dopoledne byl letos otevřený samosběr zeleniny ve Vojnicích, místní části obce Těšetice. Vidina výhodného pořízení regionálních produktů přímo z pole zlákala davy. Podle údajů z pokladen zavítalo na středeční začátek samosběru osm až deset tisíc zákazníků. Vytvořily se značné fronty u placení a došlo i k dopravnímu kolapsu.

Jezdíte na samosběr zeleniny či ovoce?

Celkem hlasovalo2928 čtenářů

Po předčasném ukončení prodeje následovala kontrola zbylé úrody a záznamů z pokladen. Organizátoři se rozhodli k pozastavení samosběru až do soboty 2. září, kdy se má od 9 hodin znovu jen na víkend rozběhnout s omezenějším sortimentem. V nabídce zůstává dýně hokaido či goliáš, rajčata, patizony, mrkev a petržel. „Hodně cibule se zašlapalo, všelijakých škod je celkem dost. Kvůli přívalu zákazníků to nedopadlo nejlíp. Rajčata měla letos zpoždění, lidé otrhali, co šlo. Budou postupně ještě dozrávat, dorůstají dýně či zelí,“ přiblížil Ladislav Kašpar, který s rodinou sklizeň pro veřejnost organizuje.

FOTO: Tři hodiny ve frontě a dopravní kolaps. Moc mě to mrzí, říká k extrémnímu samosběru pěstitel z Hané

Vojnice v obležení. Zájem o tradiční samosběr zeleniny ve vesničce ležící přibližně deset kilometrů od Olomouce se letos rozrostl do mimořádných rozměrů. Provoz musela od rána řídit policie, pěstitelé otevřeli všechna čtyři pole zároveň a po pár...

I přes komplikovaný průběh prvního dne samosběru řada lidí na sociálních sítích vyjádřila Kašparovým podporu za jejich práci a snahu nabídnout kvalitní zeleninu, která je značně levnější oproti zboží v prodejnách obchodních řetězců. „Za takové zprávy je člověk vždycky šťastný a rád, ale bohužel jsou i opačné poznatky o kultuře nakupování. První dva tři roky si lidé byli vědomi, na jaký typ nákupu jdou a fungovalo to dokonale. Dnes se stává běžně, že tam přijdou lidé třeba s berlemi a volají, ať jim jdeme na pole pomoct. Proti zdravotně znevýhodněným osobám nic nemám, ale někdy lidé skutečně žádají víc, než jsme jim schopni poskytnout. Tím pak vznikají značné potíže,“ upozorňuje na jeden z problémů zemědělec.

Další komplikací je pro něj nezaplacené zboží, které lidé odvezli, když už nechtěli čekat ve frontě. Jiní zase chodí na pole sbírat zeleninu, i když pokladny vůbec nejsou v provozu, nebo jezdili při zastavené dopravě přes úrodu autem. „Ve čtvrtek byla situace ještě o něco citlivější, přijela i policejní hlídka. Policisty jsem nevolal, ale patří jim velký dík, neskutečně mi pomáhají, i když jsem jim v některých případech říkal, ať to i nechají být. Někteří jedinci asi po covidu pořád hledají nějaké skuliny, respekt se vytratil a když jsem slyšel, co jsou schopni říct i policistům, tak je to pro mě něco nepochopitelného,“ kroutí hlavou pěstitel z Hané.

Lidé by tak měli sledovat profil samosběru na sociálních sítích a webové stránky, kde budou uvedené aktuální informace o prodeji či změnách například z důvodu nepřiznivého počasí. Vyhnou se tím zbytečné cestě, kdy mnohdy jedou do Vojnic i desítky kilometrů. „Lidé mi ale stejně pořád volají a říkají, že se dívají na stránky a čtou, že je zavřeno, ale že by potřebovali jenom toto nebo tamto. A chtějí se dohadovat. Když už je to třeba sedmdesátý telefonát, tak už to je poměrně únavné,“ posteskne si Ladislav Kašpar.

Příští víkend se samosběr spustí v podobném režimu jako ve středu, pořadatelé doufají v klidnější průběh. Větší změny pak chtějí uplatnit příští rok, nad samosběrem tak Ladislav Kašpar po trpké zkušenosti ještě nezlomil hůl. „Letos už si nemůžu dovolit kvůli dopravě otevřít v pracovním dnu. Projednávám další organizační záležitosti, stala se z toho velmi složitá věc, která se musí ještě vyvinout. Idea pro zákazníky je dobrá, zájem je vidět. Ale je složité najít řešení, jak z toho ven. Na příští rok musíme vymyslet nějaký jiný model fungování,“ dodává.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Samosběr, zelenina, samosběr Vojnice, samosběr zeleniny, potraviny, nákup, peníze, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olga Navrátilová

Mrzí mě že jsou lidé takové hyeny. S panem pěstitelem je velmi dobrá domluva a myslím že by i on zasloužil slušné a férové jednání. Bohužel lidé jsou takoví jací jsou a současný právní systém chrání spíš zloděje než poškozené. Celkově středověké tresty neschvaluji, ale ono to mělo něco do sebe, minimálně po výchovné stránce.

Neděle, 27. srpna 2023, 17:40Odpovědět

Samosběr u Olomouce má týdenní stopku. Někteří pořád hledají skuliny, chybí respekt, mrzí pěstitele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.