Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dopravní úleva pro severozápad Olomouce? Novou krajskou silnici brzdí jednání o pozemcích

Významnou investici do nového úseku silnice napojující se do kruhového objezdu nedaleko Globusu v Olomouci plánuje Olomoucký kraj. Stavba za přibližně 110 milionů korun má přinést citelnou úlevu severozápadní části města, která je vytížená nákladní dopravou. Dlouho připravovanému záměru ale stojí v cestě neshody při nákupu potřebných pozemků.

Na západním a severozápadním okraji Olomouce má být v příštích letech z hlediska dopravních staveb opravdu rušno. Tříkilometrová stavba nového úseku D35 dokončí západní tangentu a zanikne díky tomu dlouhodobá komplikace v podobě průjezdu desetitisíců aut přes kruhový objezd u Globusu. Tento záměr už je ve fázi hledání stavební firmy a přípravy staveniště. Ředitelství silnic a dálnic chystá zahájení hlavních prací v roce 2024.

Do uvolněných kapacit rondelu nedaleko olomouckého hypermarketu by se naopak mohlo napojit nové rameno od olomoucké městské části Řepčín. Investorem přeložky komunikace II/635 Olomoucký kraj, který má silnici druhé třídy ve své správě. „Tato stavba výrazně odtíží dopravní situaci, která dnes dopadá na Křelov, Hejčín či Řepčín. Do průmyslové zóny jezdí přes intravilán města nákladní vozy a nová silnice by opravdu pomohla od této těžkosti,“ avizuje hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Zaznačení plánované stavby silnice napojující se do kruhového objezdu u hypermarketu Globusu v Olomouci. Zdroj: Olomoucký kraj

Stavba by měla propojit ulice Pražská a Řepčínská a místo přes nevyhovující úzkou ulici Erenburgova by trasa vedla novým úsekem vystavěným v polích. Zde navíc vznikne přibližně v polovině nové silnice ještě další menší kruhový objezd, do kterého bude ústit současná silnice II/635, která vede podél dálnice a spojuje Olomouc a Litovel.

Stavět se má ve dvou etapách. V té první se vybuduje napojení do kruhového objezdu u Globusu včetně dvousetmetrového připojovacího pruhu a také 233 metrů silnice směrem k Řepčínu. Pro první fázi má již Olomoucký kraj pravomocné územní rozhodnutí a připravenou dokumentaci pro stavební povolení, o které by chtěl žádat letos na podzim. Obdobná administrativní příprava se týká i druhé etapy, která již zahrnuje výstavbu okružní křižovatky a dalších 600 metrů silnice, která vyústí na Řepčínskou ulici nedaleko autobusové zastávky Řepčín, železárny.

Zrychlení dálniční trasy D35 kolem Olomouce se blíží. ŘSD vypsalo klíčový tendr

Pro klíčovou spojnici dvou úseků dálnice D35 u Olomouce začalo Ředitelství silnic a dálnic hledat zhotovitelskou firmu. Blíží se tak začátek budování stavby, která odkloní dopravu z přetíženého kruhového objezdu u Globusu. Dlouho očekávaná...

Háček je ovšem v oblasti majetkoprávní přípravy. Olomoucký kraj má pro první etapu vyřešených třináct z patnácti potřebných smluv, podle serveru iDnes.cz je však komplikovaná situace při jednání s majitelkou pozemku o rozloze přibližně 32 tisíc metrů čtverečních, přes který by měla silnice procházet a v nákresech na něm leží i část plánovaného kruhového objezdu. Vlastnice pozemku Helena Borská měla chtít takřka trojnásobek částky, než kterou nabízel Olomoucký kraj. Takový požadavek vedení kraje odmítlo a podle vyjádření majitelky z dubna 2023 je postoj jednoznačný. „A to, že nemá v úmyslu realizovat jakýkoli prodej dotčeného pozemku ani jeho části investorovi Olomouckému kraji,“ citoval web jejího právního zástupce Pavla Srovnala. Ten rovněž upozornil na situaci, kdy pracovníci geodetické firmy spolupracující s krajem bez oznámení vstoupili na pozemek pro vypracování geometrických plánů. „Je běžná praxe, že geodet informuje vlastníka o termínu vstupu na pozemek, zde k tomu bohužel nedošlo. Příslušný odbor se majitelce omluvil,“ uvedla pro iDnes mluvčí hejtmanství Alena Minxová.

„Olomoucký kraj vede jednání s JUDr. Borskou již od roku 2010 se snahou se dohodnout na majetkoprávním vypořádání budoucí stavbou dotčené části pozemku parcelního čísla 930/7, zatím ale bezvýsledně,“ doplnila k časovému zasazení celé situace mluvčí.

Podle Josefa Suchánka už se zřejmě mnoho šancí pro potřebnou dohodu nerýsuje. „Máme vyjádření od právního zástupce majitelky pozemku, že s námi už v žádném případě nebude jednat. Majetkoprávní odbor krajského úřadu se ještě nějakou dobu bude snažit, ale pokud to nepůjde, tak asi nezbyde nic jiného než sáhnout k dalším možným legálním krokům,“ komentoval hejtman s tím, že z technického hlediska není zřejmě možné trasu plánované stavby vést jinudy.

Jak vnímáte možnost odvedení části dopravy z olomouckých čtvrtí Hejčín a Řepčín?

Celkem hlasovalo285 čtenářů

Hejtman se pozastavil i nad výší ceny, kterou majitelka pozemku požaduje. Představa o částce za metr čtvereční se blížila dvěma tisícům korun, kraj nabízel všem vlastníkům sazbu 630 korun za metr čtvereční. Znalecký posudek podle mluvčí Minxové nacenil pozemky v této lokalitě na 495 korun za metr čtvereční, tedy cenu za pozemek určený k výstavbě silnice při vydaném územním rozhodnutí. „Myslím, že takové jednání už je malinko z oblasti spekulace. Případné vyvlastnění není něčím, co by kdokoliv dělal rád. Také to budí emoce, ale je nutné si říct, že tahle oblast řadu místních lidí z Olomoucka extrémně pálí. Je zde zřejmě v plánu výstavba i další průmyslové zóny a je potřeba mít do té doby dopravu vyřešenou,“ prohlásil hejtman.

Podle zástupců kraje se v nejvhodnějším scénáři počítá se zahájením stavby na začátku roku 2025. „Máme nejvyšší čas pokračovat, abychom se nedostali zbytečně i do několikaletého skluzu za stavbou ŘSD. Majetkoprávní záležitosti musíme dořešit, abychom mohli žádat o stavební povolení. Byť se situace týká Olomoučanů, tak kraj svou odpovědnost vůči občanům chápe a je připravený do této silnice investovat,“ uzavřel hejtman.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, Olomouc, Řepčín, Hejčín, stavba, silnice, investice, Olomoucký kraj, jednání, pozemky, spor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní úleva pro severozápad Olomouce? Novou krajskou silnici brzdí jednání o pozemcích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.