Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Policie vyvrací fámy o uzavření hraničních přechodů s Polskem na Jesenicku. Není to pravda

Policie a město Jeseník vyvrací nepravdivé informace, které se šíří po sociálních sítích, že se na Jesenicku uzavře desítka přechodů s Polskem pro malý pohraniční styk. Pravda je taková, že jde pouze o možné opatření při znovuobnovení hraničních kontrol, které se v současné době nechystají.

"Copak se nám to tady rozmáhá za nešvar, aneb pojďme bez informování občanů zavřít malé pohraniční styky pro motorová vozidla od 1.10. Na neurčito, tak sdílejte, než to smažou," svěřil se před pár dny se svými obavami na sociálních sítích muž z Jesenicka.

Muž se nyní hájí tím, že pouze sdílel dokumenty, které město Jeseník rozeslalo dotčeným obcím, a jde o jeho subjektivní názor.

Uzavření přechodů se mělo týkat silnic nižších tříd například za obcemi Bílá Voda, Zlaté Hory nebo Stará Červená Voda na Jesenicku. Lidé vyděšení falešnými zprávami se obávali, že policie na hranice instaluje pevnou překážku, aby zabránila přeshraniční automobilové dopravě.

Město Jeseník již zprávy dementovalo. "Jde o nepodložené a především nepravdivé informace o tom, že by měli policisté v dohledné době uzavřít na Jesenicku místa určená pro malý pohraniční styk s Polskem," uvedla na oficiálním webu radnice v Jeseníku.

Muž ze Zábřehu přibarvil na sítích příběh o napadení ženy cizincem. Za dezinformaci ho stíhá policie

Mladou ženu v Zábřehu slovně napadl cizinec a svou nepříjemnou zkušenost sdělila muži, kterého ve městě potkala. Ten si informaci doplnil o spekulace, že se jednalo o Ukrajince, a že se mělo jednat o pokus znásilnění. V takovém znění napsal...

Mluvčí policie Petra Vaňharová vysvětlila, že jde pouze o možné budoucí opatření za specifických podmínek. "Informace o tom, že by měli policisté v dohledné době uzavřít na Jesenicku místa určená pro malý pohraniční styk s Polskem, jsou nepravdivé. Upozorňujeme, že v rámci vypracované žádosti se jedná pouze o nastavení možných budoucích opatření pro případ, že by došlo ke znovuzavedení ochrany státní hranice. Stanovená opatření by v takové situaci měla přispět Policii ČR k zefektivnění plnění jejich úkolů. Z preventivních důvodů informujeme o dané záležitosti i starosty obcí na Jesenicku," objasnila mluvčí policie.

Podle serveru manipulatori.cz by pro znovuobnovení hraničních kontrol musela existovat legitimní hrozba. "Členský stát může v případě závažné hrozby pro veřejný pořádek nebo vnitřní bezpečnost znovu zavést ochranu svých hranic s jinými členskými státy, avšak nesmí přesáhnout celkovou maximální dobu šesti měsíců. Opětovné uplatnění takového opatření může být odůvodněné pouze v případě, že se vyskytne nová závažná hrozba," uvedl Advokátní deník k obnovení hraničních kontrol.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adéla Cinklová

Štítky přechod, uzavření, fáma, nepravda, policie, Polsko, Jeseník, Milan Kužela, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie vyvrací fámy o uzavření hraničních přechodů s Polskem na Jesenicku. Není to pravda  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.