Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Rozsáhlá oprava D35 u Litovle je v polovině, o víkendu se uzavírka posune blíž k Olomouci

Stavbaři dokončili první polovinu čtyřměsíční opravy více než deseti kilometrů dálnice D35 mezi Litovlí a Olomoucí. Investice za 170 milionů korun přechází do druhé etapy, od víkendu se tak změní poloha částečné uzavírky na frekventované silnici.

VIDEO: ŘSD představilo novou vizualizaci obchvatu Šternberka. Město na něj čeká desítky let

Už na začátku tisíciletí schválilo ministerstvo dopravy investiční záměr na vybudování obchvatu kolem Šternberka, kudy každý den projíždějí tisíce aut ve směru od Olomouce na Opavu případně na Bruntálsko či do Polska. ŘSD pokračuje v přípravách...

 

Stavební firma od července pracuje na rekonstrukci pravého pásu dálnice D35 ve směru od Mohelnice do Olomouce. První část rozsáhlé opravy se týkala úseku mezi exity u Nasobůrek a Unčovic, místních částí Litovle. Auta kolem stavby projíždějí v jednom jízdním pruhu pro každý směr, uzavírka této části rušného tahu by měla trvat do sobotního rána. Poté bude následovat přestavba značení na druhou fázi rekonstrukce. „Veškeré práce odpovídají harmonogramu, zhotovitel dodržel plánované termíny a rekonstrukce aktuálně souhlasí s původními předpoklady. Řidičům můžeme poděkovat za ohleduplné chování, zatím jsme nezaznamenali dramatické dopravní situace a provoz projíždí plynule navzdory částečné uzavírce,“ zhodnotil úvodní část významné revitalizace mluvčí olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal.

Od neděle 17. září by se měly rozběhnout práce mezi přibližně 252. a 259., kilometrem D35, a posunout se tak blíže krajskému městu. Uzavírka se bude na pravé straně ve směru z Mohelnice na Olomouc týkat také nájezdové a výjezdové větve mimoúrovňové křižovatky Unčovice. Dopravní omezení by mělo skončit v ranních hodinách 18. listopadu.

Podle dokumentace ministerstva dopravy bude za uzavřený EXIT 253 náhradní variantou sjezd na 248. kilometru u Nasobůrek. Naopak alternativní trasa za nájezd u Unčovic je stanovena po okresní silnici II/635 vedoucí souběžně s dálnicí do Křelova, kde se motoristé dostanou na dálnici na mimoúrovňové křižovatce na 261. kilometru.

Rušná dálnice D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí převede podle Sčítání dopravy 2020 v pracovní dny provoz tvořený přibližně pětatřiceti tisíci vozidly. U stavby zprovozněné v roce 1985 se v budoucnu počítá i s obnovou v opačném směru od Olomouce. „Oprava je v plánu, ovšem je složité ji v současnosti termínově specifikovat, protože rekonstrukce je na úrovni kontrolovaných projektů, respektive schvalovaného záměru na ministerstvu. Předpokládáme větší rozsah prací a dražší zakázku oproti současné opravě pravého pásu dálnice, není vyloučeno ani spojení s některými prvky malé modernizace D35,“ sdělil již dříve mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Na trase mezi Olomoucí a Mohelnicí probíhala ve dvou stavebních sezonách kompletní přestavba mostu u Loštic. Motoristé tudy také projížděli v režimu 1+1. Letošní fáze budování mostu přes řeku Třebůvku a místní komunikaci začala v dubnu a od včerejška je dílo za více než padesát čtyři milionů uvedeno do provozu, řidiči tak mohou využívat celý profil dálnice.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, dálnice, D35, investice, stavba, Mohelnice, Olomouc, modernizace, uzavírka, Litovel, Křelov, Unčovice, Nasobůrky, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozsáhlá oprava D35 u Litovle je v polovině, o víkendu se uzavírka posune blíž k Olomouci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.