Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

VIDEO: ŘSD představilo novou vizualizaci obchvatu Šternberka. Město na něj čeká desítky let

Už na začátku tisíciletí schválilo ministerstvo dopravy investiční záměr na vybudování obchvatu kolem Šternberka, kudy každý den projíždějí tisíce aut ve směru od Olomouce na Opavu případně na Bruntálsko či do Polska. ŘSD pokračuje v přípravách potřebné dokumentace a pokročit chce letos také s výkupem pozemků pro takřka pětikilometrový úsek klíčové silnice.

Zrychlení dálniční trasy D35 kolem Olomouce se blíží. ŘSD vypsalo klíčový tendr

Pro klíčovou spojnici dvou úseků dálnice D35 u Olomouce začalo Ředitelství silnic a dálnic hledat zhotovitelskou firmu. Blíží se tak začátek budování stavby, která odkloní dopravu z přetíženého kruhového objezdu u Globusu. Dlouho očekávaná...

Obchvat Šternberku má rozhodnutí o umístění stavby už od roku 2011, k zahájení výstavby ale stále ještě několik let příprav zbývá. Po řadě sporů je územní rozhodnutí s prodlouženou platností pravomocné a Ředitelství silnic a dálnic může pokračovat v dalších krocích.

Ředitel olomouckého pracoviště ŘSD Martin Smolka se setkal s vedením města na dalším ze série jednání. Ty podle starosty Stanislav Orsága (ODS) probíhají poměrně často. „Začíná se rozbíhat majetkoprávní příprava, ŘSD bude v pronajatých šternberských sálech jednat s majiteli dotčených pozemků o výkupech. Příprava dokumentace pro stavební povolení je podle informací, které máme od Ředitelství silnic a dálnic, v pokročilé fázi. V návaznosti na to bude následovat stavební řízení. Pokud se nezkomplikují výkupy pozemků, tak by v příštím roce mohlo probíhat výběrové řízení na zhotovitele stavby,“ přiblížil situaci ohledně vytoužené dopravní stavby starosta.

Nejen obyvatele ulici Olomoucká a Jívavská, kudy nyní většina tranzitní dopravy přes Šternberk směřuje, trápí hluk, prach a emise. Větší bezpečnost a zklidnění dopravy na obou koncích silnice I/46 ve Šternberku zajišťují také stacionární radary, které automaticky odhalují překročení rychlosti.  Občanům přibližuje budoucí podobu obchvatu aktuální videovizualizace.

„Čeká se na něj desítky let. Skepse občanů je poměrně velká. Ale já i lidem říkám, že taková intenzita příprava, která probíhá nyní, za posledních dvacet třicet let nebyla. Je to v hodně pokročilém stádiu. Pokud se nestane nic mimořádného, tak je stavba po všech možných stránkách připravená. ŘSD dělá všechny kroky pro to, aby se v roce 2026 nebo 2027 rozběhla. Doufám, že to tak bude,“ komentoval Orság.

Z administrativního pohledu je jedním z úskalí přípravy stavby vypořádání majetkoprávních záležitostí, státní organizace se bude chtít dohodnout s majiteli pozemků na nabytí potřebného území.

„V současné době je tam zahrádkářská kolonie, kde vznikly i větší stavby rekreačního charakteru, i přesto, že tam probíhala stavební uzávěra ze strany stavebního úřadu. Předpokládáme, že stejně jako u každé jiné stavby, nebudou někteří lidé nejšťastnější, že se bude obchvat budovat. Nějaké připomínky už se podařilo vypořádat, snad už nějaké dramatické situace nenastanou,“ doufá starosta Šternberku.

„Majetkoprávní etapu přípravy obchvatu doprovodí dvě jednání určené osloveným majitelům pozemků dotčených stavbou. Debaty s občany jsou plánovány na 6. a 19. září 2023 v odpoledních hodinách přímo ve Šternberku, čas a místo budeme upřesňovat,“ informoval mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Při stavbě má vzniknout 4700 metrů nové silnice, která bude ve strmější části rozšířená na dva jízdní pruhy v každém směru. Protože úsek prochází nerovnou oblastí, budou stavbaři muset podle projektu vybudovat i sedm mostů či pět opěrných nebo zárubních zdí. Propojení s dalšími silnicemi zajistí dvě mimoúrovňové křižovatky. Předpokládaná cena zakázky se pohybuje okolo 1,3 miliardy korun. Auta by měla na nový úsek vyrazit podle plánů ŘSD v roce 2028.

„Je tam poměrně svažitý terén a lesní porosty. Krajina už spadá i do přírodního parku Sovinecko. Probíhaly diskuze, jestli měl obchvat vzniknout blíže městu, nebo dál do krajiny. Ale oddálení by znamenalo zásah do náročného terénu, vše by bylo složitější. Možná by to byly takové komplikace, že by obchvat ani nikdy nevznikl,“ přemítá starosta.

Ten současně oceňuje i zapracování více než kilometru a půl protihlukového krytí do plánované podoby frekventované silnice, která uleví Šternberku od tranzitní dopravy. „Protihlukové stěny jsou v poměrně velkých délkách i na základě našich jednání. ŘSD musím poděkovat, že požadavky vyslyšeli a tato opatření tam budou v nadstandardní míře,“ dodal Stanislav Orság.

Správa Olomouc Ředitelství silnic Olomouc pracuje také na přípravě přestavby předchozího úseku I/46 s označením Týneček - Šternberk, přeložení a zkapacitnění vytížené silnice by se mělo rozběhnout v roce 2025. Tato stavba odvede dopravu z obce Dolany.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, investice, stavba, Šternberk, obchvat Šternberk, I/46, výkup pozemků, stavba, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: ŘSD představilo novou vizualizaci obchvatu Šternberka. Město na něj čeká desítky let  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.