Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Začíná oprava nejrušnější cesty v Olomouci. Naruší průjezd městem i trasu k nemocnici či hypermarketu

Od neděle 24. září začíná několikatýdenní výměna povrchu vozovky na rušném hlavním tahu v olomouckých ulicích Albertova, Foerstrova a Pražská. Rekonstrukce proběhne za úplné uzavírky, neprůjezdný úsek mohou řidiči objet po dvou oficiálních náhradních trasách. Se změnami by měli počítat také cestující v MHD a i lidé dojíždějící linkovými autobusy.

Máte obavy z několikatýdenního úplného uzavření hlavního silničního tahu v Olomouci?

Celkem hlasovalo770 čtenářů

Termín opravy více než dvou kilometrů silnice I/35 v Olomouci je stanovený od neděle 24. září do 5. listopadu. Poté budou ještě od 6. do 10. listopadu probíhat práce na výjezdové větvi z ulice Albertova na ulici Brněnskou. Pro hlavní část uzavírky jsou stanoveny dvě objízdné trasy. „Zákaz vjezdu nahradí obousměrná objízdná trasa viditelně značená po nezpoplatněné části dálnice D35 a Brněnskou ulicí, alternativní průjezd bude také umožněn přes městskou čtvrť Řepčín a obec Křelov-Břuchotín,“ informoval Miroslav Mazal z olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic ČR. Právě ŘSD je investorem opravy této silnice první třídy v Olomouci. Jedním z nejvytíženějších bodů objízdných tras se zřejmě stane kruhový objezd na okraji města nedaleko hypermarketu Globus, před kterým se i za standardních podmínek tvoří často dlouhé fronty.

Vyznačení uzavřeného úseku a oficiálních objízdných tras Zdroj: mapy.cz

V sousedství druhé oficiální náhradní trasy přes olomouckou část Řepčín a Křelov je v plánu od 25. září další dopravní omezení. Správa silnic Olomouckého kraje zde nechává současně se zahájením akce ŘSD v Olomouci opravovat za úplné uzavírky část úseku mezi Křelovem a Horkou nad Moravou a to až do 25. října.

Závažnější komplikace v dopravě očekávají představitelé radnice i dopravní experti, k asistenci při usměrnění provozu budou v případě potřeby připraveni policisté. „Komplikace v širokém okolí určitě nastanou. Řidičům tak nezbývá nic jiného, než si pro cestu vyhradit více času a počítat se zpožděním nebo dočasně využívat jiný druh dopravy. Důležité je zajistit bezpečnost zejména pro chodce, zvláště na trasách do škol,“ komentoval odborník na oblast městské mobility a člen krajské dopravní komise Petr Daněk (STAN a Zelení).

Uzavírka olomouckého průtahu jako zkouška nervů. Bude to extrém, říká koordinátor BESIPu

Zřejmě náročný test čeká řidiče v Olomouci s uzavřením více než dvou kilometrů hlavního tahu městem v ulicích Foerstrova, Pražská a Albertova. Uzavírka začne od neděle 24. září a objížďky nemusejí svou kapacitou pojmout příval aut, které se...

 

V úvodní etapě rekonstrukce průtahu krajským městem budou průjezdné křižovatky, které protínají uzavřený úsek. Od 13. října se budou postupně na několik dnů zavírat podle průběhu stavby.

Uzavření ulic Foerstrova, Pražská a Albertova citelně ovlivní i provoz městské hromadné dopravy. Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) má pro následující týdny připravená opatření, která se dotknou cestujících na celkem deseti autobusových linkách a v průběhu října dojde také na desetidenní výluku na tramvajové trati do Neředína. Provizorní jízdní řády se ještě budou podle jednotlivých etap a uzavírání křižovatek měnit. Podrobné informace k jednotlivým spojům jsou k dispozici na webu DPMO.

Náhradní zastávky i zrušený autobus. Cestující v Olomouci čeká řada změn kvůli zavřenému průtahu

Obsáhlý rozpis úprav provozu městské hromadné dopravy zveřejnil kvůli blížící se uzavírce olomoucké páteřní silnice I/35 Dopravní podnik města Olomouce. V závěru září se rozběhne několikatýdenní úplná uzavírka ulic Albertova, Foerstrova a...

Přes uzavřené úseky vedou také trasy dvanácti linek veřejné linkové autobusové dopravy hned od tří dopravců zajišťujících tuto službu v Integrovaném dopravním systému Olomouckého kraje. Vozy hromadné dopravy budou muset vyrazit na alternativní cesty, což zřejmě povede ke zpožděním. Rozpis změn ve vedení spojů linkové autobusové dopravy uvádí na svém webu Koordinátor integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK).

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, uzavírka, Olomouc, Foerstrova, Pražská, Albertova, rekonstrukce, objízdná trasa, objížďka, silnice, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Fuchs

Bližší se konec roku a musí ty peníze prostavět ,aby dostaly nové dotace

Čtvrtek, 30. listopadu 2023, 10:27Odpovědět

Imperator Morava

už tak to na MORAVĚ vypadalo jak v Afghanystanu a do teho eště tato kritická uzavirka !

Pondělí, 25. září 2023, 21:54Odpovědět

Michal Uhřík

Nevím, jak ostatním, ale mě se nezdá, že by daný úsek potřeboval tak rozsáhlou opravu. Je spousty jiných frekventovaných cest, které potřebuji opravu mnohem ale mnohem více, než tento úsek. Úsekem jsem projížděl v tomto týdnu několikrát a za mě je v pořádku. Proč se vykazují peníze obyčejných lidí tam, kde to neni potřeba netuším. Zase projekt ala malá domů.

Neděle, 24. září 2023, 21:20Odpovědět

Začíná oprava nejrušnější cesty v Olomouci. Naruší průjezd městem i trasu k nemocnici či hypermarketu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.