Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Pokuta a zákaz činnosti. To je konečný trest za srážku vlaků u Prosenic, strojvůdce byl nezkušený

Pokuta dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti. To je definitivní trest pro strojvůdce za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků u Prosenic na Přerovsku. Státní zástupce se proti nedávnému rozsudku neodvolá. Při vyšetřování vyšlo najevo, že v době, kdy měl být na praktickém školení, strojvůdce pilotoval letadla na mezinárodních letech.

Trest pro strojvůdce Romana Šeševičku je pravomocný. Státní zástupce Petr Klimeš si u soudu ponechal lhůtu na odvolání, ale nakonec ho podávat nebude. Za obecné ohrožení z nedbalosti strojvůdci hrozila sazba od dvou do osmi let vězení. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda dosáhla 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.

Soudce Tomáš Novotný nedávno obžalovanému vyměřil peněžitý trest 200 tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. "Po seznámení se s písemným odůvodněním rozsudku Okresního soudu v Přerově nebylo podáno odvolání proti rozsudku, neboť obžalovaný byl uznán vinným v rozsahu podané obžaloby a byly mu uloženy shodné druhy trestů s navrhovanými v ještě akceptovatelné výměře," uvedl státní zástupce Klimeš.

Soud ve výši trestu zohlednil, že obžalovaný dosud nebyl trestán a vinu přiznal, neprováděl tak ani dokazování. Šeševička je svou profesí původně pilot. Podle jeho obhájce obžalovaný v době pandemie nemoci covid-19 "jednoduše přesedlal na jiný stroj a zkusil si práci strojvedoucího". Před osudnou jízdou nákladním vlakem po koridoru však příliš zkušeností nenabral. Podle závěrečné zprávy Drážní inspekce měl licenci 2,5 měsíce.

V železniční stanici Prosenice na Přerovsku se v noci srazily dva nákladní vlaky. Vykolejily čtyři vozy a lokomotiva a poškozené jsou také troleje a výhybka. Nikdo není zraněný, nehoda však zastavila provoz vlaků na frekventovaném koridoru z...

Strojvůdce navíc absolvoval fakticky jen část jízdního výcviku, který jeho zaměstnavatel dokládal. V době, kdy měl praktické školení absolvovat, vykonával funkci pilota dopravního letadla na letišti Václava Havla Praha na mezinárodních letech společnosti Smartwings.

Státní zástupce Klimeš řekl, že se za tuto skutečnost nikdo trestně nezodpovídal. Kroky ke zkvalitnění praktického výcviku strojvůdců řešila podle něj Drážní inspekce v podobě bezpečnostního doporučení směrem k Drážnímu úřadu a ministerstvu dopravy.

Železniční nehoda se stala loni 13. ledna. Dva souběžně jedoucí vlaky se za stanicí Prosenice srazily v prostoru výhybky ve 22:55. Nehoda na několik týdnů zasáhla do provozu na páteřní trati na Přerovsku. Provoz se tam podařilo plně obnovit až po téměř třech týdnech, opravit se musela poškozená výhybka v délce 66 metrů. Podle žalobce Šeševička jako strojvedoucí nákladního vlaku nesprávně vyhodnotil informace týkající se výluky na trati, žádoucím způsobem nepozoroval trať a nereagoval na oznámení návěstidla. O 23 kilometrů překročil povolenou rychlost a především nerespektoval odjezdové návěstidlo stůj. Pokračoval v jízdě a i přes intenzivní brzdění se vlak na výhybce bočně střetl se souběžně jedoucím vlakem naloženým dřevem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky železnice, vlak, srážka, strojvůdce, soud, trest, Prosenice, nehoda, státní zástupce, Přerov, Petr Klimeš, Drážní inspekce, Václav Havel, Smartwings, Drážní úřad, Okresní soud v Přerově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokuta a zákaz činnosti. To je konečný trest za srážku vlaků u Prosenic, strojvůdce byl nezkušený  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.