Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

FOTOGALERIE: Přes Olomouc po objížďkách. Uzavírka průtahu v ranní špičce otestovala řidiče

, aktualizováno 25. září 2023, 10:40

Prvotní nápor silného provozu ve všední den má za sebou město Olomouc po víkendovém uzavření hlavního silničního tahu v ulicích Foerstrova, Pražská a Albertova. Řidiči využili několika dostupných tras a zatímco u rondelu Globusu ráno se velké kolony netvořily, v Řepčíně či na Brněnské ulici si motoristé museli počkat v delších frontách. Zpoždění měly ráno autobusy.

Vyznačení uzavřeného úseku a oficiálních objízdných tras Zdroj: mapy.cz

Termín opravy více než dvou kilometrů silnice I/35 v Olomouci je stanovený od neděle 24. září do 5. listopadu. Po víkendovém rozmístění dopravního značení najela na Foerstrovu a Pražskou ulici hned v pondělí ráno stavební technika a frézy se už po sedmé hodině chystaly k práci. „Odfrézováno by mělo být přibližně za čtyři až pět dní, záleží na počasích a dostupnosti odvozu, půjde to rychle,“ prohlásil jeden z pracovníků u speciálního stroje.

Pro hlavní část uzavírky jsou stanoveny dvě objízdné trasy. „Zákaz vjezdu nahradí obousměrná objízdná trasa viditelně značená po nezpoplatněné části dálnice D35 a Brněnskou ulicí, alternativní průjezd bude také umožněn přes městskou čtvrť Řepčín a obec Křelov-Břuchotín,“ specifikoval Miroslav Mazal z olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Náhradní zastávky i zrušený autobus. Cestující v Olomouci čeká řada změn kvůli zavřenému průtahu

Obsáhlý rozpis úprav provozu městské hromadné dopravy zveřejnil kvůli blížící se uzavírce olomoucké páteřní silnice I/35 Dopravní podnik města Olomouce. V závěru září se rozběhne několikatýdenní úplná uzavírka ulic Albertova, Foerstrova a...

Právě těmito cestami se vydalo výrazně více vozidel, než bývá obvyklé. Na křižovatce ulic Brněnská a Hraniční čekali ve směru od Prostějova řidiči delší čas na odbočení vlevo na trasu na Okružní ulici či do ulice I.P. Pavlova k Fakultní nemocnici. Složitější byla také dopravní situace v oblasti Řepčína u křižovatky v sousedství Restaurace u Anči. Zpoždění až půl hodiny nabíraly v ranní špičce kvůli hustému provozu některé autobusy MHD.

„Zatím je příliš brzy na zhodnocení, zda město kolabuje. Evidujeme zatím několik přestupků, kdy řidiči nerespektovali dopravní značení. Standardně dohlížíme na veřejný pořádek a plynulost provozu, situace je spíše v gesci Policie České republiky, která má oddělení silničního dohledu,“ komentoval po úvodních hodinách výrazného dopravního omezení krajského sídla mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Podle olomoucké policejní mluvčí Petry Vaňharové poskytovaly hlídky na některých místech asistenci řidičům. „Situaci v silničním provozu od začátku uzavírky monitorujeme. Hustší provoz, který jsme zaznamenali v ranních hodinách, jsme na problematických místech dle možností usměrňovali. Dopravní situace se oproti ranní špičce již výrazně zklidnila, aktuálně je provoz v běžném stavu. I přesto však apelujeme na řidiče, aby v případě nově vzniklých komplikací byli trpěliví, tolerantní, a aby počítali s časovým zdržením,“ sdělila před desátou hodinou dopoledne policistka.

Uzavírky křižovatek při rekonstrukci průtahu Olomoucí
od 13. října do 22. října bude uzavřena křižovatka na třídě Míru
od 23. října do 29. října bude uzavřena křižovatka na třídě Svornosti
od 30. října do 5. listopadu bude uzavřena křižovatka na ulici Hněvotínská
Zdroj: olomouc.eu

Světelná signalizace na křižovatkách protínajících uzavřený úsek je vypnutá, za blikání oranžového světla projíždějí auta kolmo k uzavřenému úseku. V úvodní etapě rekonstrukce průtahu krajským městem je většina těchto křížení průjezdných. Od 13. října se budou postupně na několik dnů zavírat podle průběhu stavby.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, uzavírka, Olomouc, Foerstrova, Pražská, Albertova, rekonstrukce, uzavírka Foerstrova, uzavírka Pražská, silnice, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Přes Olomouc po objížďkách. Uzavírka průtahu v ranní špičce otestovala řidiče  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.