Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Rekonstrukce přejezdu uzavře na Litovelsku trasu k dálnici. Autobusy pojedou mezi poli

Od prvního říjnového pondělí začíná desetidenní výluka na železniční trati mezi Senicí na Hanou a Červenkou. Jedním z úkonů, do kterých se firma během zastavení provozu vlaků pustí, bude i oprava a modernizace přejezdu v Litovli na Svatoplukově ulici. Rekonstrukce s sebou přinese nejen komplikaci pro motoristy. Linkové autobusy budou muset vyrazit na provizorní objížďku po polní cestě.

Termín vylepšení zabezpečení a rozsáhlé opravy přejezdu ve Svatoplukově ulici v Litovli se překrývá s rozsáhlou investiční akcí Ředitelství silnic a dálnic na D35 u Litovle. V oblasti tak nebude možné využít hned dvou sousedních nájezdů na dálnici. Ke třetímu u Mladče vede cesta přes CHKO a větší auta zde nemohou přejet přes most s ochrannými bránami, které limitují výšku vozidel na 2,5 metru.

Podle starosty Litovle Viktora Kohouta (SNK) řidiči osobních aut budou mít při krátkodobé uzavírce různé varianty objízdných tras, ať už na Olomouc po silnici II/635, nebo na Mohelnicko právě přes Nové Zámky a Mladeč. Komplikovanější je však situace pro autobusy veřejné linkové dopravy.

ANKETA: Olomouc se pustí do budování semaforů na křižovatce u vodojemu. Ve hře byl i kruhový objezd

Frekventované křižovatka u vodojemu v Olomouci, kde řidiči musí často dlouho stát, se dočká semaforů. Radní nyní schválili zahájení příslušného výběrového řízení, ve hře byl v minulosti i kruhový objezd, podle výpočtů by se sem však nevešel.

Přes úsek ve Svatoplukově ulici, který bude uzavřený od 2. do 6. října, jezdí denně okolo 150 spojů z oblasti Konicka, Bouzovska či Mohelnicka. Běžná objízdná trasa by i kvůli dalším rekonstrukcím v okolních obcích značně prodloužila jízdní dobu a zvýšila náklady pro dopravce. Nakonec byla pro autobusy povolena neobvyklá náhradní varianta přes polní cestu, která začíná v Litovli v Cholinské ulici. Po ní bude opravovaný přejezd objíždět celkem deset linek. „Našlo se jediné kompromisní řešení, jak službu pro občany zachovat. Nikdo z toho asi není šťastný, ale přes polňačku to půjde projet,“ komentoval starosta Kohout.

Ten zároveň upozorňuje, že zkratka bude sloužit pouze autobusům. „Apelujeme na řidiče osobních či nákladních aut, aby tam nejezdili, je tam zákaz vjezdu. Pokud to někdo poruší a potká se tam s autobusem, tak to bude průšvih. Je složité tam umístit na celou dobu hlídku městské policie, ale kontrolní činnost bude probíhat. Ale nebudeme malovat čerta na zeď, myslím, že po prvním dnu si řidiči opět na objízdné trasy zvyknou,“ míní starosta.

V úvodní fázi opravy přejezdu P6669 bude zapovězen průjezd motoristům, od 7. do 11. října pak zde bude uzavřená cyklostezka a chodník. „Myslím, že normální rozumný člověk chápe, že je potřeba přejezd opravit a opatřit modernějším zabezpečením,“ doplnil Kohout.

Cestujícím na úseku trati 307 Senice na Hané – Červenka bude v termínu výluky k dispozici náhradní autobusová doprava, informace o změnách uvádí KIDSOK na svém webu, stejně jako úpravy obsluhování zastávek a jízdních řádů linkových autobusů, u kterých se předpokládá zpoždění v řádech jednotek minut.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, dálnice, D35, oprava, uzavírka, přejezd, rekonstrukce, Litovel, autobusy, KIDSOK, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce přejezdu uzavře na Litovelsku trasu k dálnici. Autobusy pojedou mezi poli  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.