Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V Olomouckém kraji jezdí další RegioPantery, moderních vlaků mají přibýt ještě dvě desítky

Modernizace vozového parku Českých drah pro železnice v Olomouckém kraji pokračuje, k dispozici má národní dopravce další dvě nové soupravy Regiopanter. Třívozových jednotek je nyní v regionu pět, celá zakázka počítá s dodáním dalších dvaadvaceti vlaků české výroby ze společnosti Škoda Group.

V Olomouckém kraji bude jezdit celkem 27 třívozových elektrických jednotek RegioPanter nové generace, které nahradí starší vlaky obsluhující elektrifikované tratě. „Jejich dodávky budou průběžně pokračovat do začátku jara 2024,“ sdělil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

„S každou nově dodanou jednotkou rozšiřujeme náš park o komfortní regionální vozidla. Elektrické jednotky jsou klimatizované a bezbariérové, mají pohodlné sedačky, cestující si v nich nabijí drobnou elektroniku nebo se připojí k Wi-Fi síti. Zároveň s každým novým vlakem vyřazujeme z provozu starší vozy,“ uvedl člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta. Podle něj ČD ještě v říjnu očekávají dodávku dalších dvou souprav ReigioPanter pro Olomoucký kraj. Celková hodnota zakázky dosahuje částky 4,3 miliardy korun, každý z vlaků vyjde na přibližně 160 milionů korun.

Z deseti dodaných Stadlerů pět odstavených. Modernizace vlaků pro Olomoucký kraj se protahuje

Mezitímco se Českým drahám daří postupně obnovovat vozový park nejen v Olomouckém kraji například novými soupravami RegioPanter, u modernizovaných ojetých jednotek Stadler GTW se stále objevují problémy. Národní dopravce plánoval v regionu...

Společně s trojicí RegioPanterů dodaných do kraje v roce 2012 bude regionální dopravu na tamních elektrifikovaných tratích postupně zajišťovat 30 moderních souprav z olomouckého depa. Nové soupravy zamíří například na tratě z Olomouce přes Uničov do Šumperka či z Olomouce do Zábřehu na Moravě a Koutů nad Desnou.

Jezdit budou RegioPantery také z Olomouce do Prostějova a Nezamyslic a z Olomouce do Přerova, Hranic na Moravě a Vsetína. „Díky vysoké dynamice jízdy i modernizaci infrastruktury nabízejí nové vlaky rychlé cestování po regionu. Například cesta z Olomouce do Šumperka trvá nyní spěšným vlakem pouze 50 minut, dříve to byla více než hodina. Trasu z Uničova do Olomouce ujedou spěšné vlaky jen za 18 minut,“ podotkl Šťáhlavský.

Nové soupravy RegioPanter mohou jezdit rychlostí až 160 kilometrů za hodinu a jsou vybaveny moderním vlakovým zabezpečovacím zařízením ETCS, které v případě nutnosti dokáže zastavit vlak na dálku. Systém dohlíží například na provoz vlaků po modernizované trati z Olomouce do Uničova.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky Doprava, vlak, železnice, Regiopanter, Olomouc, Šumperk, Uničov, Prostějov, Olomoucký kraj, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji jezdí další RegioPantery, moderních vlaků mají přibýt ještě dvě desítky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.