Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Sníh komplikuje dopravu v kraji. U Rejvízu a Kojetína havarovaly autobusy

, aktualizováno 2. prosince 2023, 14:19

V nejvyšších polohách Olomouckého kraje napadlo přes noc až patnáct centimetrů sněhu. Silničáři mají v terénu veškerou techniku s posypem i pluhy. Dva z nich vyprošťovali hasiči na Jesenicku. U Rejvízu havaroval autobus.

Hasiči právě zasahují u nehody autobusu u Kojetína na Přerovsku. Podle mluvčí hasičů Lucie Balážové jelo v autobuse 19 lidí, přičemž dva z nich se lehce zranili. Na místě jsou již záchranáři.

Jeden autobus dnes havaroval krátce po poledni. Zasahujeme u obce Rejvíz na komunikaci z Jeseníku do Zlatých Hor, kde havaroval linkový autobus. Sjel do příkopy, kde zapadnul. Cestovalo v něm dvanáct cestujících, jeden se při kolizi zranil. Pasažéry jsme evakuovali a přepravujeme ve spolupráci s dobrovolnými jednotkami do Jeseníku. Autobus vytáhneme vyprošťovacím jeřábem," sdělila po poledni mluvčí hasičů.

Až 15 centimetrů sněhu napadlo v některých místech Olomouckého kraje. V terénu mají silničáři aktuálně veškeré pluhy i sypací vozy. Silnice jsou z většiny průjezdné, správci ale nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti, zejména na Jesenicku.

„Všude sněží, na vozovkách leží čerstvá vrstva sněhu. Na silnicích ošetřovaných chemicky se vrstva ujíždí, na interních vozovkách se zatím navyšuje. Jen v Jeseníku napadlo osm centimetrů sněhu, kolik na horách zatím nemám zprávy, chlapi jsou stále v terénu,“ uvedl dispečer jesenické správy silnic.

„Od rána evidujeme napříč krajem několik událostí na komunikacích v souvislosti s novou sněhovou nadílkou, sněhovými jazyky a závějemi,“ informovala mluvčí hasičů. Hned dva sypače aktuálně hasiči vyprošťují u obcí Štíty a Velká Kraš.

Pomsta partnerovi se vymkla kontrole. Za zneužití tísňové linky může žena zaplatit až stovky tisíc

Policisté prověřovali hlášení na tísňovou linku o fyzickém incidentu v obci na Přerovsku, kdy volající žena zalarmovala policii i záchranáře s tím, že je po napadení celá od krve. Přitom šlo jen o vyřizování účtů se svým partnerem.

Další dvě osobní auta zapadlá v závějích řeší na silnici č. 444 z Lipiny na Těšíkov na Olomoucku. Mluvčí upozornila, že je silnice velmi špatně sjízdná a řidičům doporučuje se úseku vyhnout. „Upozorňujeme řidiče, že oblast nad Šternberkem je nyní kvůli klimatickým podmínkám špatně sjízdná na všech komunikacích v okolí,“ dodala mluvčí.

Sněhová nadílka zaměstnává i silničáře na Šumpersku. „Vozovky udržované chemicky jsou místy holé, místy se zbytky sněhové kaše. Na inertních cestách leží ujetá vrstva sněhu. Nebezpečné úseky jako je stoupání či klesání jsou kryté posypem. Stále sněží, plužení se musí opakovat. Navíc se do toho zvedá vítr, vytvářejí se sněhové jazyky. Napadlo tady dosud do 15 centimetrů sněhu,“ sdělil dispečer místní správy silnic.

S rozbředlým sněhem musejí řidiči počítat také na Přerovsku a Prostějovsku. Opatrnost je na místě především na vedlejších cestách a ve vyšších polohách, i tam leží na vozovkách udržovaných inertně ujetá vrstva sněhu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, vyprošťování, správa silnic, sníh, sněhové jazyky, Jesenicko, Olomoucko, Šternberk, Šumpersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sníh komplikuje dopravu v kraji. U Rejvízu a Kojetína havarovaly autobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.