Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

FOTOGALERIE: Důležitý obchvat u Šumperka je hotový. Nový úsek otestoval i premiér Fiala

Přibližně s měsíčním předstihem se otevřela významná silniční spojnice do Šumperku za 2,3 miliardy korun. Více než pět kilometrů dlouhá silnice přinese bezpečnější a rychlejší dopravu mezi Olomoucí, Šumperkem a dalšími lokalitami. Na slavnostní zprovoznění dlouho očekávaného obchvatu obce Bludov dorazil také předseda vlády České republiky Petr Fiala (ODS).

Stavba I/44 – Bludov obchvat se rozběhla v červnu roku 2021, Ředitelství silnic a dálnic do náročného projektu investovala přibližně 2,5 miliardy korun. Jedná se o největší stavbu silnice I. třídy v historii Olomouckého kraje. Hlavní trasa měří 5,6 kilometru, 1,2 kilometru pak měří přivaděč do Šumperka, kde se nový tah napojuje do kruhového objezdu na okraji města.

„Je to prakticky dálnice, má čtyřpruhové uspořádání se středovým dělícím pásem. Zvládla se v poměrně krátkém čase, během přibližně 30 měsíců. Práce zhotovitele byla velmi dobrá. I dokončovací úkony byly náročné vzhledem k počasí. Jsem rád, že se vše podařilo a splnili jsme slib pro obyvatele Bludova a řidiče,“ komentoval po slavnostním přestřižení pásky generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Větší bezpečnost i klid v okolí. D35 u Olomouce dostane vylepšení za 700 milionů

V přípravách rozsáhlé modernizace takřka pětadvaceti kilometrů dálnice D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí pokročilo Ředitelství silnic a dálnic. Úsek autostrády z 80. let minulého století čeká dovybavení za přibližně 700 milionů korun podle současných...

Už podruhé během jednoho roku přijel na úsek mezi Postřelmovem a Šumperkem předseda vlády Petr Fiala. Tentokrát už mohl se svým doprovodem projet po dokončené silnici. „Je to důležitá stavba pro místní občany i z hlediska propojení České republiky a lepšího spojení v rámci olomouckého regionu. Měl jsem možnost účastnit se kontrolního dne na stavbě v březnu letošního roku. Seznámil jsem se i s tím, jaké potíže jsou spojeny s touto stavbou. Po debatě se všemi zúčastněnými jsem mohl sdělit dobrou zprávu a slib, že se dílo podaří dokončit do konce tohoto roku. Slib byl splněn, mám z toho radost, a proto jsem tady i osobně,“ prohlásil premiér.

Kromě obyvatel Šumperku či dalších severnějších partií Olomouckého kraje mají z nové komunikace zřejmě největší radost v Bludově, právě pro třítisícovou obec je silnice obchvatem. „Je to dobrá zpráva pro řidiče, ale skvělá zpráva pro obyvatele Bludova. Na křižovatce u zámku se tvořily velmi často kolony. První zmínky o obchvatu padly někdy před třiceti lety, zátěž dopravou neustále narůstala. Přes obec nám projíždělo přes 10 tisíc aut denně. Očekáváme, že budeme mít víc klidu, větší bezpečnost a lepší životní prostředí. Chci moc poděkovat všem, kteří se na této stavbě jakýmkoliv způsobem podíleli, protože dali občanům Bludova opravdu úžasný dárek k Vánocům,“ s vděčností shrnul při slavnostním zprovoznění starosta Bludova Roman Holinka.

Stavbu obchvatu se totiž podařilo dokončit s více než měsíčním předstihem, díky novému úseku je cesta z Olomouce do Šumperku přibližně o šest minut rychlejší. Pro veřejnost má být silnice v provozu od pátku 22. prosince. „Byla to spousta víkendů, spousta přesčasů, ale podařilo se slib dodržet. Na stavbu jsme například transportovali více než dva a půl milionu tun materiálu. Je to obrovské množství a děkuji i všem starostům, že nám to umožnili a diskutovali tuto zátěž s občany,“ řekl Jan Hýzl ze zhotovitelské firmy Strabag, která výstavbu zajišťovala ve spolupráci se společností M-silnice.

Archeologové zkoumají oblast určenou pro stavbu dálnice u Olomouce, odkryli pravěké i keltské hroby

Než zakryjí oblast polí u Olomouce neprostupné desky nového dálničního úseku, nechává Ředitelství silnic a dálnic podle platných nařízení zpracovat mezi Neředínem a Křelovem archeologický průzkum. Na budoucí trase dálnice tak odborníci hloubí...

Na nové mimoúrovňové křižovatce u Postřelmova se do přebudovávaného silničního systému napojuje také další moderní komunikace I/11 Postřelmov – Chromeč. Přeložka této silnice měla podle původních plánů finišovat současně s obchvatem Bludova. Začala ale o něco později a takové uspíšení jako u první stavby nebylo možné. V provozu by měla být zkraje roku 2024. „Přáním bylo dokončit obě stavby najednou, ale u obou je stejný dodavatel a dostupné kapacity přesunul při dokončování na obchvat Bludova, který je za mě důležitější. Úsek Postřelmov – Chromeč by měl být dokončen v první polovině února, pokud nenastanou nějaké výjimečné klimatické podmínky,“ dodal ředitel Mátl.

V roce 2026 ŘSD předpokládá zahájení další důležité stavby pro zpřístupnění regionu Šumperska, a sice šestikilometrového obchvatu Zábřehu. Naopak v teprve ve stádiu prvotních příprav je silnice, která by odvedla dopravu projíždějící přes Šumperk. „Obchvat Šumperku je potřebný, nyní se nacházíme teprve ve fázi technické studie. Musíme najít optimální variantu i z ekonomického hlediska, víme, že intenzity dopravy poměrně zásadně klesají směrem k Jeseníku. Potřebujeme tento poměr vyvážit. Věřím, že technické řešení najdeme. Jakmile bude odsouhlaseno ministerstvem dopravy, tak budeme pokračovat v přípravě, to znamená EIA a dokumentace pro sloučené rozhodnutí,“ komentoval šéf ŘSD.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, Investice, I/44, obchvat Bludova, stavba, silnice, Šumpersko, Jesenicko, Šumperk, ŘSD, Olomoucký kraj

FOTOGALERIE: Důležitý obchvat u Šumperka je hotový. Nový úsek otestoval i premiér Fiala  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.