Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Náhradní výsadba za pokácené stromy u D1 poblíž Přerova až za pět let? To je špatně, rozhodl soud

Krajský soud v Ostravě zrušil rozhodnutí o povolení kácení více než čtyř stovek stromů a keřů kvůli výstavbě D1 u Přerova. Nezdálo se mu například to, že úřady nařídily náhradní výsadbu až do pěti let, a nikoliv dřív. Žalobu podal spolek Krajina Dluhonice, stavbaři káceli na ploše více než sedmi hektarů.

"Rozsudek opět prokázal, že účast veřejnosti v řízeních o stavbách s vlivem na životní prostředí je důležitá, neboť stavbu nelze povolit, aniž se podle zákona uloží konkrétní a logicky odůvodněná náhradní nebo zmírňující opatření," vysvětlil předseda ekologické organizace Děti Země Miroslav Patrik, která byly také účastníkem řízení.

Spolek Krajina Dluhonice žaloval rozhodnutí Krajského úřadu v Olomouci z letošního června o povolení kácení více než čtyř stovek stromů a keřů na ploše více než sedmi hektarů kvůli dostavbě dálnice D1 u Přerova.

Podle soudu nebylo správně například to, že i když spolek požádal, aby nové dřeviny byly vysazeny do tří let od jejich kácení, a nikoliv do dvou let od zprovoznění dálnice, tedy do pěti let od kácení, tak úřady rozhodly vysadit všechny nové dřeviny k pozdějšímu termínu. Podle Krajského soudu není zřejmé, proč se upozorněním k náhradní výsadbě nikdo pečlivě nezabýval. Ve spisu se kromě toho zničehonic objevily dva dokumenty, ke kterým se účastníci řízení nemohli vyjádřit.

"Soud rozhodl již za tři měsíce a uznal tři body naší žaloby ze čtyř, které se týkaly lhůty a umístění náhradní výsadby za způsobenou ekologickou újmu kácením dřevin. Současně nám vadí, že krajský úřad naše připomínky ignoroval," komentoval rozsudek předseda spolku Krajina Dluhonice Pavel Ježík

Dluhonice, které budou trpět kvůli D1, se dočkaly kompenzací. Úřady opraví chodníky a veřejné osvětlení

Obec Dluhonice u Přerova, kterou těsně míjí trasa posledního budovaného úseku dálnice D1, se dočkala kompenzací. Stavbaři začnou opravovat chodníky a veřejného osvětlení, v plánu je také výstavba nových parkovacích ploch. Práce potrvají necelý rok...

Krajský úřad by měl nyní o kácení a náhradní výsadbě rozhodnout znovu a pořádně. "S ohledem na povahu rozhodnutí soudu, kdy rozhodnutí bylo zrušeno a věc se vrací krajskému úřadu k novému projednání, se v tuto chvíli jedná o živé řízení, a tedy nelze věcně komentovat uplatněné odvolací námitky účastníků řízení," uvedla mluvčí kraje Alena Minxová.

Děti Země za poslední rok zaslaly na Krajský soud v Ostravě celkem sedm žalob, v nichž napadají sedm stavebních povolení pro dálnici D1 kolem Přerova, které vydaly Ministerstvo dopravy, Drážní úřad, Krajský úřad v Olomouci a olomoucký magistrát. Řízení jsou v současné době přerušená do rozhodnutí Ústavního soudu o návrhu na zrušení části zákona o platnosti EIA.

Aktivisté a část obyvatel od samotného počátku upozorňují na nevhodnou trasu dálnice těsně vedle Dluhonic, když mohla vést dál od obce. Jejich námitky však úřady dlouhé roky absolutně přehlížely. 

Shodou okolností uplynul rok od zahájení samotné stavby D1 okolo Přerova. "Finišují práce na přeložce silnice mezi Bochoří a Přerovem. Dostavba dálnice D1 aktuálně pokračuje na budoucích mostech. Týden před Vánocemi nepolevuje vrtání pilot, vázání výztuže, betonáž pilířů ani příprava zpevněných ploch podpěrných konstrukcí pilířů," popsal Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky dálnice D1, strom, kácení, výsadba, soud, rozsudek, Přerov, krajský úřad, dřevina, Olomouc, silnice, ŘSD

Náhradní výsadba za pokácené stromy u D1 poblíž Přerova až za pět let? To je špatně, rozhodl soud  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.