Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Parkovací revoluci v Olomouci zřejmě čeká odklad, město si nechává zpracovat odborné posouzení

Rozšiřování placených parkovacích zón v Olomouci čeká pravděpodobně odklad. Radnice na podzim objednala expertní posouzení rozsáhlého záměru Českou parkovací asociací, o výsledcích analýzy se má vedení města seznamovat v průběhu ledna. Podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) není vhodné s úpravou parkování spěchat, magistrát má důsledně nachystat technické i organizační řešení nového systému.

O zadání expertního posouzení parkovací politiky informovalo město v Olomouckých listech. „Vzhledem k velkému množství podnětů veřejnosti i k odborným připomínkám na zpracovanou metodiku si město zadalo posouzení u specializovaného garanta – České parkovací asociace. Hotovou podobu posudku mají mít radní na stole během ledna,“ vysvětluje městský měsíčník dopracování posudku za přibližně 60 tisíc korun.

„Jde v podstatě o validaci nastaveného systému. Abychom využili zkušenosti nezávislého arbitra, který zná úspěšné či méně úspěšné příklady zavádění parkovací politiky z jiných měst. Některé technické i organizační záležitosti vzbuzovaly i na jednáních rady města řadu otázek, na které jsme neměli jednoznačné odpovědi. Chtěli jsme mít i další pohled, kromě již připraveného dokumentu k parkovací politice. Posudek by měl pojmenovat také různá úskalí, která nás mohou ještě potkat,“ okomentoval důvody objednání analýzy  olomoucký primátor Miroslav Žbánek.

Návrh na vymezení parkovacích zón a oblastí v Olomouci. Zdroj: spokojena.olomouc.eu

Město se postupně připravuje na přechod k automatické kontrole parkování s využitím kamerového automobilu, což umožní obsáhnout nově zpoplatněné zóny. Zatímco nyní se platí za odstavení vozidla pouze v centru města a na Svatém Kopečku, v budoucnu se určitá forma placení za parkování dotkne obyvatel zón s označením C v širším centru a D na sídlištích, kteří si budou muset zařídit pro vozidlo dlouhodobé parkovací karty. Výrazně náročnější pak bude kontrola úhrady poplatků na rozsáhlém území, kterou už nebudou moct provádět pouze strážníci městské policie, do hry vstoupí strojové čtení registračních značek a porovnávání s databází zaplaceného stání. „Ukazuje se, že jde o poměrně robustní nástroj. Město Olomouc nebylo na podobné řešení připraveno, ovlivňuje problematiku hned několika významných agend, které je potřeba zdigitalizovat či přenastavit. K tomu nám posudek také podá doporučení,“ říká primátor.

Parkovací politika z dlouhodobého pohledu splní svou funkci, věří náměstek olomouckého primátora Pejpek

Zářijové převedení dlouhodobých parkovacích karet pro rezidenty a abonenty do digitálního prostředí přinesl v Olomouci i několik nedostatků. Podle primátorova náměstka Tomáše Pejpka (ProOlomouc a Piráti) se magistrát se slabinami nového e-shopu...

Už v průběhu ledna by mělo vedení města jednat o dalších krocích i s přihlédnutím k dalším odborným poznatkům. „Zatím nedokážeme predikovat, jaké návrhy na změny z posudku vyplynou a které budeme chtít v našem dokumentu využít a zohlednit. Určitě z toho ale vzhledem k termínům budou vyplývat úpravy původně avizovaného harmonogramu pro zavádění placeného parkování v dalších zónách,“ upozornil v Olomouckých listech náměstek primátora pro strategie města Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

Souhlasíte se změnou parkovací politiky v Olomouci?

Celkem hlasovalo1748 čtenářů

V srpnu 2023 radnice předpokládala zavádění první placené zóny C na východě města od dubna 2024 a přibližně po čtvrt roce měly následovat další oblasti. Kdy k úpravám parkovacího řádu v Olomouci nakonec dojde, není zatím zřejmé. „Přiznám se, že jsem vydal už trochu i zákaz, aby se definovaly nějaké termíny spuštění, dokud se tyto záležitosti nevychytají. Nyní nás nic netlačí, uvědomujeme si, jak je situace s parkováním složitá mimo placené zóny. Ale byla by ještě komplikovanější, kdybychom spustili nevyladěný systém. Myslím, že se nic nestane, jestli to spustíme o měsíc, nebo o půl roku později. Důležité je, aby bylo vše řádně nastaveno,“ zdůraznil Žbánek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, parkování, poplatky, zóna parkování, oblast parkování, analýza, posudek, parkovací automat, parkovací karty, parkovací politika, parkování Olomouc, Olomouc, městská policie

Parkovací revoluci v Olomouci zřejmě čeká odklad, město si nechává zpracovat odborné posouzení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.