Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Oprava Chválkovické či rekonstrukce dálnice na Litovel. ŘSD zveřejnilo plán investic v kraji

Ředitelství silnic a dálnic plánuje v Olomouckém kraji investovat letos do oprav dálnic a silnic I. třídy přibližně 600 milionů korun. V roce 2024 počítá olomoucké pracoviště například s rekonstrukcí D35 ve směru od Olomouce na Litovel či se stavebními pracemi ve Chválkovické ulici v Týnečku a také na průtahu Šternberkem.

„Aktuální odhad do nového roku dosahuje částky přibližně 600 milionů Kč. Tato hodnota se může upřesňovat po dokončení výběrových řízení. Uvedená suma se skládá z položek provozního úseku Správy Olomouc, který organizuje opravy a údržbu silnic I. třídy včetně některých částí dálnic nižší kategorie v kraji,“ avizuje na úvod roku 2024 mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Ředitelství silnic bude postupně rozpracovávat plány na opravy a rekonstrukce a hledat firmy, které realizaci zakázek zajistí. Aktuální soupis plánovaných investic má deset položek. Ty v současnosti nemají stanovený přesnější termín.

Nejrozsáhlejší opravovaný úsek by měl vzniknout na dálnici D35 mezi Křelovem a Litovlí, ŘSD počítá s rekonstrukcí 13,4 kilometrů této frekventované silnice. V minulém roce prošla tato komunikace opravou v opačném směru. Na D35 se bude pracovat i na obchvatu Olomouce nedaleko exitu u Nemilan, kde se připravuje další etapa oprav dálničních mostů.

VIDEO: Stavba D1 u Přerova má za sebou první rok, sedmimiliardové dílo dokončí páteřní dálnici

Výstavba posledního chybějícího úseku dálnice D1 u Přerova má za sebou první rok prací. Mimořádně rozsáhlá investice za sedm miliard korun má být podle plánu hotová celkem za 39 měsíců. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl doufá, že za příznivých...

Na rok 2024 se chystá také oprava přibližně kilometrového úseku pravého pásu dálnice D46 mezi obcí Olšany u Prostějova a Hněvotínem. Dopravní komplikace mohou potkat řidiče i při cestách z Olomouce do Šternberku, ŘSD do plánu oprav zařadilo také rekonstrukci více než tří kilometrů Chválkovické ulice na okraji krajského města. Stavební práce mají probíhat také na průtahu Šternberkem, dotčený úsek měří 1,6 kilometru.

Kromě údržby či přestavby stávajících úseků se připravují také významné novostavby. „Úsek výstavby Správy Olomouc plánuje během blížící se stavební sezóny pokračovat se stavbou dálnice D55 u Olomouce a dokončení silnice I/11 u Postřelmova včetně kompletní finalizace zprovozněného obchvatu Bludova. Novinkou se stane stavba propojení dálnice D35 mezi Křelovem a Slavonínem, zahájení plánujeme na jaře. Kromě viditelných změn v krajině nepoleví ani představební přípravy dalších úseků dálnice D35 nebo silnic I/44 a I/46,“ vyjmenoval aktivity ŘSD v regionu pro tento rok mluvčí Mazal.

Předpoklad oprav na území Olomouckého kraje platný k lednu 2024:
- D35 Litovel–Křelov (směr Mohelnice)
- D46 Hněvotín–Olšany (směr Olomouc)
- I/35 Podolí–Mohelnice
- I/35 Mohelnice (rampa EXIT 235 jih)
- I/46 Šternberk (průtah)
- I/46 Olomouc, Chválkovická ulice – Týneček
- I/47 Prosenice–Osek
- I/55 Lověšice (nájezd na D1)
- D1 oprava mostů D1-382 a D1-402 (hranice OL a MS kraje)
- D35 oprava mostů D35-147 a D35-148a (u Olomouce)
- I/35 oprava mostů 35-163, 35-164 a vozovky (u Lipníku nad Bečvou).
Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, investice, stavba, rekonstrukce, silnice, dálnice, D35, D46, Olomouc, Litovel, Šternberk, Prostějov, Olomoucký kraj, Ředitelství silnic a dálnic, ŘSD

Oprava Chválkovické či rekonstrukce dálnice na Litovel. ŘSD zveřejnilo plán investic v kraji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.