Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Omezení před rondelem u Globusu: v Olomouci začne stavba lávky nad rušnou silnicí

Od příštího týdne se na okraji Olomouce rozběhne výstavba mostu pro pěší a cyklisty přes frekventovanou silnici vedoucí ke kruhovému objezdu u Globusu. Budování nového přemostění potrvá až šest měsíců, řidiči budou místem projíždět jedním pruhem v každém směru.

Stavba nového mostu přes silnici I/35 v Olomouci začne podle zástupců magistrátu v pondělí 12. února. Stavební práce s sebou ponesou i dopravní omezení, příjezd z Pražské ulice k rondelu u Globusu bude sveden do jednoho jízdního pruhu, obdobná bude situace i v opačném směru od kruhového objezdu k Olomouci.

„Se zhotovitelem jsme se dohodli, že bude prostor vozovky využívat jen po nezbytně nutnou dobu. Pokud zrovna nebude využívat pravý pruh pro umístění mechanizace stavby, případně materiálu, měl by být o víkendech a v prodlevách delších než jeden den provoz umožněn v obou pruzích,“ uvedl na webu města investiční náměstek olomouckého primátora Miloslav Tichý (ANO).

Nová hokejová hala v Olomouci? Kromě developera Morávka má zájem i stavební gigant Strabag

O stavbu nové multifunkční haly pro hokej, sport a kulturu nebo o opravu stávajícího zimního stadionu v centru Olomouce mají nakonec zájem developer Richard Morávek a stavební společnost Strabag. Město s nimi povede takzvané předběžné tržní...

Most nahradí původní lávku z roku 1975, která sloužila chodcům a cyklistům jako spojnice městských částí Neředín a Řepčín. I po přestavbě bude mít přemostění stejné využití a umožní bezpečné překonání čtyřproudé komunikace I/35. Dílo má být hotové nejpozději do 10. srpna. „Během této doby bude nutné počítat se třemi úplnými uzávěrami kvůli montáži podpěrné skruže, vlastní betonáži mostovky a demontáži skruže. Úplné uzávěry by měly vždy trvat zhruba dvanáct hodin,“ informovala mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Původní lávku nechalo město kvůli nevyhovujícímu stavu zbourat loni na podzim, demolici se podařilo načasovat do období, kdy byl tento úsek uzavřený kvůli rozsáhlé rekonstrukci průtahu městem, jejímž investorem bylo Ředitelství silnic a dálnic.

Zakázku na demolici mostu a výstavbu třípolové lávky z předpjatého betonu město vysoutěžilo výrazně levněji oproti předpokládané ceně. Ta byla na úrovni 33 milionů s DPH, stavbu nakonec provádí firma za 21,6 milionu korun s DPH. „Zhruba 20 milionů korun pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ podotkla k vysoké dotační podpoře na investici mluvčí Doleželová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, stavba, most, lávka, most Pražská, omezení Pražská, uzavírka, částečná uzavírka, kruhový objezd, Globus, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omezení před rondelem u Globusu: v Olomouci začne stavba lávky nad rušnou silnicí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.