Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Dvoumiliardová přestavba trati u Hranic postupuje, cestující budou měsíce jezdit náhradními autobusy

Na čtyři měsíce bude přerušená regionální železniční doprava mezi Lipníkem nad Bečvou a hranickou místní částí Drahotuše, cestující tak budou muset od čtvrtku počítat s komplikacemi. Rozsáhlá rekonstrukce vytíženého drážního úseku za více než dvě miliardy korun vstupuje ve čtvrtek do další fáze a pokračovat bude i v příštím roce. Přestavbu v režii Správy železnic kritizují organizace sdružující osobní i nákladní železniční dopravce.

Od začátku tohoto roku připravují odborné firmy při nočních výlukách kompletní rekonstrukci části druhého železničního koridoru mezi Lipníkem nad Bečvou a Drahotušemi. Od čtvrtka 15. února se pak přerušení provozu pro osobní dopravu rozšiřuje na celý den, nepřetržitá výluka jedné ze dvou kolejí má podle plánu trvat do 16. července. „Regionální vlaky v čase mezi 6. a 21. hodinou bylo nutno nahradit autobusy. Toto opatření je nezbytné pro provezení nákladních vlaků. Samotnou náhradní autobusovou dopravu pak organizuje příslušný dopravce podle požadavků kraje,“ sdělil mluvčí Správy železnic (SŽ) Dušan Gavenda.

Náhradní autobusová doprava za osobní a spěšné vlaky bude jezdit podle výlukových jízdních řádů. Ty jsou rozděleny na trať číslo 271 (Olomouc -) Přerov - Hranice na Moravě (- Bohumín) a trať 280 Hranice na Moravě – Vsetín a jsou k dispozici také online. „Výlukový jízdní řád obsahuje pouze vlaky kategorie Sp a Os projíždějící vyloučeným úsekem. Ostatní vlaky neuvedené ve výlukovém jízdním řádě jedou dle pravidelného jízdního řádu. Z důvodu výluky jedné ze dvou traťových kolejí mohou vlaky projíždějící vyloučeným úsekem navýšit zpoždění až o 10 minut. V přípojných stanicích nemusí být od zpožděných vlaků zajištěny přestupy na přípojné vlaky. O přípojích se prosím informujte u vlakového personálu,“ upozorňují zástupci IDSOK s tím, že ve stanici Hranice na Moravě není zajištěna návaznost vlaků ve směru Vsetín na autobusy náhradní dopravy ze směru Lipník nad Bečvou a opačně. Další podrobnosti o opatřeních spojených s výlukou uvádí na svých webových stránkách i město Hranice.

Nová hokejová hala v Olomouci? Kromě developera Morávka má zájem i stavební gigant Strabag

O stavbu nové multifunkční haly pro hokej, sport a kulturu nebo o opravu stávajícího zimního stadionu v centru Olomouce mají nakonec zájem developer Richard Morávek a stavební společnost Strabag. Město s nimi povede takzvané předběžné tržní...

Podle serveru zdopravy.cz dlouhodobé snížení kapacity velmi vytížené úseku železnice důrazně kritizují osobní i nákladní dopravci. Ti zpochybňují i samotnou potřebu rekonstrukce této části trati. Podle odhadu Svazu osobních dopravců  (SVOD) může i 30 procent cestujících začít využívat dopravu po silnici, což by znamenalo ztrátů dopravců na tržbách až 1,2 miliardy korun. „Dopravci udělali maximum pro snížení dopadů na cestující. I tak ale bude muset být nahrazena část vlaků autobusy a u dalších se očekává zpoždění v řádu desítek minut,“ uvedli zástupci SVOD na sociálních sítích. Omezení v oblasti stavby tak zřejmě pocítí ve formě prodloužení jízdní doby také například lidé cestující vlakem mezi Olomoucí a Ostravou.

Podle Dušana Gavendy ze Správy železnic představuje modernizace šestikilometrového úseku další krok k vylepšení páteřní železniční sítě a zvýšení kapacity jak pro osobní, tak i nákladní dopravu. „Jednou z klíčových součástí investice je výstavba nové odbočky Jezernice, která umožní vlakům přejíždět z jedné koleje na druhou a zajistí lepší propustnost vytížené trati. Obnovou dále projde devět mostů a čtyři propustky. Dosavadní stav infrastruktury v tomto úseku vyžadoval častou a nákladnou údržbu, což ovlivňuje plynulost dopravy. Tu zlepší nejen modernizace infrastruktury, ale také instalace nejmodernějšího zabezpečovacího zařízení. Protihluková stěna ve Slavíči pak sníží hlukovou zátěž v okolí trati,“ uvedl Gavenda.

Výluky v této oblasti ale v polovině prázdnin neskončí, budou trvat ještě výrazně déle. „Od 17. do 29. července bude nutné odbočku Jezernice upravit pro potřeby rekonstrukce zbývající části traťové koleje včetně mostních objektů. Výluka pro tyto práce potom bude pokračovat do 23. prosince. V roce 2025 bude navazovat rekonstrukce druhé traťové koleje. Tato rekonstrukce bude také probíhat po částech, ve stejném režimu jako v tomto roce,“ doplnil mluvčí SŽ.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky Doprava, železnice, vlak, regionální doprava, výluka, rekonstrukce, modernizace, investice, Správa železnic, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvoumiliardová přestavba trati u Hranic postupuje, cestující budou měsíce jezdit náhradními autobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.