Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Olomouc vydala seznam letošních staveb, omezení se dotkne Okružní či Velkomoravské

Hned několik rozsáhlý oprav silnic, chodníků, autobusových zastávek či veřejného osvětlení připravuje na letošní rok olomoucký magistrát. Na tyto zakázky vyčlenila radnice 130 milionů korun. Další stavební práce v ulicích pak budou financované z investiční části městského rozpočtu. První opravy se rozběhnou už v polovině března.

Oprava Chválkovické či rekonstrukce dálnice na Litovel. ŘSD zveřejnilo plán investic v kraji

Ředitelství silnic a dálnic plánuje v Olomouckém kraji investovat letos do oprav dálnic a silnic I. třídy přibližně 600 milionů korun. V roce 2024 počítá olomoucké pracoviště například s rekonstrukcí D35 ve směru od Olomouce na Litovel či se...

Olomoučtí radní schválili každoroční seznam hlavních oprav komunikací, který tentokrát čítá položky za celkem 130 milionů korun. Připravený je i tentokrát také záložní soupis zakázek, na které přijde řada, pokud se podaří vysoutěžit opravy z prvního seznamu za částku nižší oproti předpokládané ceně. „V minulém roce se to podařilo a prováděly se i opravy ze záložního seznamu,“ potvrzuje mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Od 18. března začnou práce na opravách Uhelné ulice v centru Olomouce. Během dvou měsíců projde obnovou vozovka ze žulových kostek, které získá také účinné odvodnění. „K jednotlivým nemovitostem bude po celou dobu uzavírky zajištěn přístup. Pro rezidenty parkující v ulici Uhelná budou vyhrazena parkovací stání v blízkosti Terezské brány. O přesném umístění vyhrazených stání budou rezidenti informováni. Nejpozději 12. května by mělo být hotovo,“ upřesňuje mluvčí Doleželová.

Omezení před rondelem u Globusu: v Olomouci začne stavba lávky nad rušnou silnicí

Od příštího týdne se na okraji Olomouce rozběhne výstavba mostu pro pěší a cyklisty přes frekventovanou silnici vedoucí ke kruhovému objezdu u Globusu. Budování nového přemostění potrvá až šest měsíců, řidiči budou místem projíždět jedním pruhem...

Už o pět dní dříve začne stavební firma s úpravou panelové cesty na cyklotrase spojující městské části Nemilany a Nedvězí, zakázka v hodnotě 3,1 milionu korun s DPH by měla být dokončená v polovině dubna.

Jednou z nejnákladnějších akcí letošního roku v kapitole oprav komunikací bude další etapa opravy vozovky v Okružní ulici. Ta se bude týkat úseku od Jílové ulice po Dělnickou. „Součástí bude i výstavba dvou nových inteligentních autobusových zastávek včetně nástupišť a nového středního dělícího ostrůvku s místem pro přecházení v Okružní ulici. Po celou dobu stavby, do konce června, bude ulice pro dopravu uzavřena, majitelům parkovacích stání v garážích však bude umožněn příjezd, a to kromě několika krátkých časových úseků, kdy bude probíhat frézování a pokládka,“ sdělila k zakázce s předpokládanou hodnotou přes 24 milionů Jana Doleželová. Dalších přibližně 4,5 milionu si vyžádá v této lokalitě obnova veřejného osvětlení. V oblasti spojnice městských částí Tabulový Vrch, Nová ulice a Neředín se chystají letos i investice do vytvoření koordinovaného tahu se světelnou signalizací na ulicích Hraniční a Brněnská, kde mají být nově semafory také na křižovatce u vodojemu, na které dochází poměrně často k dopravním nehodám.

ANKETA: Olomouc se pustí do budování semaforů na křižovatce u vodojemu. Ve hře byl i kruhový objezd

Frekventované křižovatka u vodojemu v Olomouci, kde řidiči musí často dlouho stát, se dočká semaforů. Radní nyní schválili zahájení příslušného výběrového řízení, ve hře byl v minulosti i kruhový objezd, podle výpočtů by se sem však nevešel.

V létě čeká uzavírka jednu z nejrušnější křižovatek v Olomouci, v plánu je investice do modernizace světelné signalizace a oprava povrchu v křížení ulic Velkomoravská a Schweitzerova. K investiční akci za přibližně 23 milionů se přidá i oprava vozovky ve Schweitzerově ulici po křižovatku se Zikovou v předpokládané hodnotě 17,5 milionu. „Její součástí bude také úprava autobusových zastávek, včetně doplnění inteligentního označníku u zastávky Povel – škola,“ doplnila náměstkyně olomouckého primátora pro oblast dopravy Miroslava Ferancová (ANO).

V roce 2024 počítá Olomouc také s uskutečněním 4. etapy rekonstrukce Pavelkovy ulice na okraji čtvrti Hodolany. „Bude se jednat o opravu živičného krytu místní komunikace od křižovatky Lipenská a Pavelkova před most přes Bystřici v délce asi 640 metrů. Součástí bude i výměna stávajících betonových obrub, doplnění přídlažby a nových uličních vpustí,“ přiblížila mluvčí olomouckého magistrátu.

Informace o připravovaných stavbách a souvisejících opatřeních bude město postupně upřesňovat a zveřejňovat. „Letos nás čeká například i další etapa opravy Dlouhé ulice na Lazcích, několik autobusových zastávek nebo třeba zastřešení vstupu do podchodu před hlavním nádražím. Rádi bychom všechny důležité opravy stihli dokončit ještě před začátkem nového školního roku,“ doplnil vedoucí odboru dopravy a územního rozvoje Magistrátu města Olomouce Marek Černý.

Olomouc se v posledních letech snaží snížit dluh na této klíčové části infrastruktury. „Podfinancovanost našich komunikací je zhruba jedna miliarda korun. Pokud se nám tedy bude dařit po dobu deseti let investovat do oprav každý rok minimálně sto milionů korun, měli bychom se dostat do takového stavu, že komunikace nebudou vyžadovat velké rekonstrukce, ale budou stačit běžné opravy a údržba. Částka, kterou ročně do oprav investujeme, roste. Letos se podařilo v rozpočtu vyčlenit zhruba o dvacet procent více než loni,“ upozornil Černý.
 

Opravy komunikací 2024 ve správě města Olomouce
(název stavby a předpokládané náklady)
Okružní, oprava vozovky (2. etapa) 24 414 406 Kč
Schweitzerova, komunikace (Velkomoravská – Zikova) 17 486 872 Kč
Pavelkova – 4. etapa, úsek od mostu přes Bystřici (mimo) po křižovatku ul. Pavelkova a Lipenská 22 387 060 Kč
Lazce – místní komunikace Dlouhá (2. etapa) 10 949 828 Kč
Uhelná – oprava komunikace 6 185 783 Kč
Tř. Míru, komunikace – archiv UP 3 050 000 Kč
Úprava panelové cesty – Nemilany, směr Nedvězí 3 110 000 Kč
Opravy laviček (stavební úpravy podkladu) 500 000 Kč
Opravy živic a dlažeb+rezerva na případné vícepráce 5 000 000 Kč
Autobusová zastávka Foerstrova, pošta – směr Hl. N.  1 377 092 Kč
Autobusová zastávka Povel škola, oba směry 4 432 713 Kč
Autobusová zastávka Finanční úřad, směr Lazce 4 133 568 Kč
Zastřešení vstupu do podchodu v přednádraž. prostoru v ul. Jeremenkova 3 500 000 Kč
Trubní propust na ul. Za Kostelem v Olomouci - Slavonín 1 800 345 Kč
Opravy mostů, lávek, podchodů a propustků 5 000 000 Kč
Opravy zábradlí 2 100 000 Kč
Opravy veřejného osvětlení (VO) + světelného signalizačního zařízení 1 000 000 Kč
Oprava VO v ul. Dlouhá 1 000 000 Kč
Oprava VO v ul. Okružní (Jílová – Dělnická) 4 549 169 Kč
Oprava VO v ul. Schweitzerova (Velkomoravská – Zikova) 3 448 000 Kč
Opravy letiště 1 000 000 Kč
Opravy vodohospodářských staveb 5 000 000 Kč
Údržba a opravy City light vitrín na zastávkách MHD 400 000 Kč

Další opravy komunikací v případě úspory (pořadí v tabulce neurčuje prioritu jednotlivých akcí)
Oprava MK Čajkovského a Pionýrská 7 000 000 Kč
Tovární – Vejdovského, vozovka 9 401 045 Kč
Železniční, vozovka 6 180 804 Kč
Kafkova – Zolova, oprava vozovky 5 121 572 Kč
Oprava ul. Rooseveltova 13 944 512 Kč
Křižíkova, vnitroblok 1 764 664 Kč
Sběrový dvůr, Neředín – příjezdová komunikace 4 453 463 Kč
Foerstrova - chodník 2 084 473 Kč
17. listopadu 719/2 - chodník 750 000 Kč
Jesenická – Na Příhonu, úprava křižovatky 1 083 595 Kč
Oprava vozovky v ul. Malinovského 3 299 086 Kč
Oprava VO v ul. Čajkovského 1 500 000 Kč
Oprava VO v ul. Rooseveltova 1 450 000 Kč
Zdroj: Magistrát města Olomouce

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, stavba, oprava, rekonstrukce, investice, uzavírka, omezení, Okružní, Pavelkova, Uhelná, Velkomoravská, Schweitzerova, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc vydala seznam letošních staveb, omezení se dotkne Okružní či Velkomoravské  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.