Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Začátek konce ucpaného rondelu u Globusu: rozbíhá se stavba klíčové spojnice D35 kolem Olomouce

Na pozemky poblíž Křelova brzy vjede těžká technika, začíná dlouho očekáváná stavba poslední části západního dálničního obchvatu Olomouce. Vybudování 3,2 kilometru autostrády D35 s novou mimoúrovňovou křižovatkou má trvat 26 měsíců. Tato část dálnice vyřeší dlouholeté dopravní provizorium v podobě kruhového objezdu u Globusu, který spojoval dálnici D35 od Ostravy a silnici I/35 ve směru na Mohelnici a dále na Hradec Králové.

Momenty slavnostního zahájení se symbolickým poklepáním na základní kámen má za sebou stavba D35 Křelov – Slavonín, 2. etapa. „Je to skvělé, akorát máme 16 let zpoždění. Měli jsme zde být už dříve, aby si Olomoučtí neužívali řadu let složitého dopravního provizoria a prakticky pravidelných zácp. Důležitá zpráva ale je, že se konečně začíná stavět. Nový úsek bude znamenat významnou úlevu, ale i další důležitou stavbu po trase D35 mezi Olomoucí a Hradcem Králové,“ komentoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla začal restart přípravy stavby tříkilometrového úseku D35 u Olomouce v roce 2016, kdy se rozběhly práce na novém posouzení vlivu stavby na životní prostředí, tedy takzvaný proces EIA. Klíčový posudek získalo ŘSD v únoru 2018 a za dalších 6 let od získání stanoviska proběhly potřebné přípravné procesy pro stavbu, která má podle plánu trvat 26 měsíců.

„S dalšími dokončenými úseky D35 bude na dálnici kolem Olomouce do budoucna postupně narůstat doprava a pokud bychom neodstranili rizikové místo kruhového objezdu, tak by problém pro plynulost i bezpečnost byl větší a větší,“ komentoval šéf Ředitelství silnic a dálnic Mátl.

FOTOGALERIE: Obří jeřáb usadil mohutné nosníky nad řeku Bečvu. Stavba D1 u Přerova pokračuje

Mimořádně rozměrný jeřáb v těchto dnech pracuje na okraji Přerova na jednom z nejnáročnějších úkolů stavby posledního chybějícího úseku dálnice D1. Těžká technika transportovala nad řeku Bečvu stotunové nosníky, které budou tvořit dálniční estakádu.

Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) připomněl, že stavba za 838 milionů pomůže tranzitní dopravě i obcím v okolí krajského města. „Pro Olomoučáky začíná zanikat jedna významná značka, a to kruháč či špunt u Globusu, jak se mu říká možná i napříč republikou mezi řidiči, kteří u něj odstávají dlouhé minuty. Je to místo, která snad nikomu nebude chybět. Řada lidí se špunt navíc naučila objíždět, což dlouhodobě působilo problémy v okolních obcích a městských částech Olomouce,“ podotkl primátor.

Napřímení dálnice se v minulosti bránila obec Křelov - Břuchotín, která leží v sousedství frekventované dálnice, současný starosta David Šafář ale výstavbu vítá. „Jsme rádi, že se podařilo záměr dotáhnout do finální fáze. Každá taková stavba přináší nějaké problémy, ale věříme, že spolupráce s ŘSD a se stavebními firmami bude na dobré úrovni. I při skrývce ornice se drobné komplikace podařilo vyřešit. Očekáváme, že projekt bude mít i pro naši obec přínos a nebude přes nás směřovat tolik vozidel. Budeme doufat, že nový úsek přinese zklidnění, samozřejmě ukáže to až čas,“ dodal starosta dvou vesnic, které po dokončení tříkilometrové části D35 přijdou o současný nájezd a sjezd z dálnice. Poblíž Břuchotína se současná silnice I/35 napojí na krajskou silnici II/635, která nyní vede podél autostrády k Litovli.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, dálnice, d35, investice, stavba, obchvat Olomouce, Globus, ŘSD, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začátek konce ucpaného rondelu u Globusu: rozbíhá se stavba klíčové spojnice D35 kolem Olomouce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.