Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Šternberk zahájí náročnou stavbu stezky do Dolního Žlebu. Svah zajistí vysoká opěrná zeď

Nebývale náročný projekt smíšené stezky pro cyklisty a pěší dospěl do fáze výstavby na okraji Šternberka Přibližně osm set metrů dlouhý úsek nové komunikace spojující město s osadou Dolní Žleb. Náročným parametrem výstavby je terén, který celé dílo prodraží. Stezka tak vyjde na více než dvacet milionů korun. Hotovo má být v říjnu.

Ve Šternberku končí dětské lůžkové oddělení. Pohotovost bude denně, nemocnice zajistí bezplatnou sanitku

Dětské lůžkové oddělení ve šternberské nemocnici končí, zůstane zde ambulance a pohotovost. Pokud přijde rodič s dítětem, které bude vyžadovat hospitalizaci, nemocnice zajistí bezplatnou sanitku do jiné nemocnice v regionu. Dětské lůžkové...

Stezka dlouhá 811 metrů naváže na kratší úsek vybudovaný v roce 2019. Práce se rozběhnou od pondělí 11. března a potrvají přibližně půl roku. „V prvním týdnu bude probíhat poměrně rozsáhlé kácení i s využitím harvestoru. Následovat bude bagrování svahu. Svah podle posouzení odborníků není příliš stabilní, po úvodních úkonech se bude znovu posuzovat a rozhodovat, jestli bude možné pustit tímto úsekem dopravu alespoň jedním pruhem na semafory,“ přiblížil starosta Šternberku Stanislav Orság (ODS).

Do konce března by tak měla být silnice do Dolního Žlebu, Horního Žlebu či Dalova uzavřená. Místní lidé budou muset vyrazit na přibližně dvacet kilometrů dlouhou oficiální objízdnou trasu, druhou a výrazně kratší variantou je podle starosty pouze pro osobní auta jízda z Dolního Žlebu přes Chabičov, kde je však silnice ve značně zhoršeném stavu. „Je to nepříjemné, ohlasy veřejnosti vnímáme a snažíme se to nějak lidem zjednodušit. Ale je hodně složité provádět kácení stromů či stavební práce, pokud by tam projížděla doprava. Firma zodpovídá za bezpečnost, kdyby se něco stalo, tak by mohlo dojít i na nějakou trestní odpovědnost. Je pochopitelné, že firma je opatrná,“ vysvětluje starosta. Autobusy budou podle informací na webu města úsekem stavby projíždět i při uzavírce, práce se při pohybu vozů hromadné dopravy budou pozastavovat.

U Olomouce pokročila stavba cyklotrasy za desítky milionů, hotovo má být v listopadu

Takřka čtyři kilometry nové smíšené stezky budou k dispozici cyklistům a chodcům na severním okraji Olomouce, kde nový úsek propojí městskou část Černovír s vesnicí Březce, která je místní částí obce Štěpánov. Trasa povede kolem železničního...

Samotná cyklostezka si vyžádá podle Orsága přibližně polovinu nákladů zakázky v hodnotě 20,5 milionu korun. „Součástí zakázky jsou i rozsáhlé přeložky různých sítí, elektřina, internet a další infrastruktura se při stavbě stezky uloží do země. V jednom úzkém místě musí cyklostezka vést v místě současného svahu. Jen jeho zajištění bude stát okolo osmi milionů korun. Na stezce se bude pracovat na třech místech současně,“ objasnil šternberský starosta. Železobetonová opěrná zeď zajištěná mikropilotami bude mít celkovou délku 180 metrů a v některých místech bude až šest metrů vysoká.

Zakázka zahrnuje také odvodnění silnice, úpravu oplocení lesní školky, nové řešení autobusové zastávku na pravé straně u autokempu a také zpevnění břehu v dotčeném úseku řeky Sitky. Součástí bude i vodorovné či svislé dopravní značení či zábradlí podél opěrné zdi.

Specifická stavba smíšené stezky počítá s částečnou uzavírkou souběžné silnice od 1. dubna do konce října, situace se ale může měnit – aktuální sdělení budou k dispozici na webu města a dalších informačních kanálech. Po dokončení stavby přinese oddělená komunikace vyšší bezpečnost cyklistů, bruslařů či chodců v navštěvované oblasti. „Dlouhodobě evidujeme zájem občanů, aby se tato stezka postavila. Jde o lokalitu přírodně rekreační, kam směřuje hodně lidí i třeba na koupaliště. A kromě toho tam dále bydlí také hodně občanů. Cesta je poměrně úzká, dali jsme tam padesátku, ale nestačí to a řidiči tam jezdí rychle a může docházet k nebezpečným situacím,“ komentoval potřebu nákladné a složité investiční akce starosta Orság.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Šternberk

Štítky Doprava, stezka, cyklostezka, smíšená stezka, Šternberk, Dolní Žleb, investice, stavba, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šternberk zahájí náročnou stavbu stezky do Dolního Žlebu. Svah zajistí vysoká opěrná zeď  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.