Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

U Olomouce pokročila stavba cyklotrasy za desítky milionů, hotovo má být v listopadu

Takřka čtyři kilometry nové smíšené stezky budou k dispozici cyklistům a chodcům na severním okraji Olomouce, kde nový úsek propojí městskou část Černovír s vesnicí Březce, která je místní částí obce Štěpánov. Trasa povede kolem železničního koridoru a překonává několik menších vodních toků. Jedním z nich je Trusovický potok, nad který ve středu usadil jeřáb více než sedmnáctitunovou konstrukci budoucího přemostění.

Jeden ze zřetelných úkonů výstavby cyklostezky z Olomouce do Štěpánova proběhl ve středu dopoledne u křížení Trusovického potoka a železniční trati. Jeřáb přemístil nad vodní tok více než dvacet metrů dlouhou mostní konstrukci.

„Stavební práce se odehrávají na katastrálním území městské části Černovír a spočívají v instalaci konstrukce lávky pro pěší a cyklisty. V místě podél Trusovického potoka, kde stezka musí překonat zároveň i železniční trať, bude následně zajištěn bezpečný průjezd pro cyklisty a průchod pro pěší,“ komentoval na webu Olomouce aktuální stavební práce městský cyklokoordinátor Stanislav Losert.

Stav Hanáckých kasáren překazil plán kraje, Olomouce a univerzity. Budovu bude opět řešit stát

Po dlouhém procesu příprav a jednání pro bezúplatné získání rozlehlé budovy Hanáckých kasáren v centru Olomouce se Olomoucký kraj rozhodl od záměru ustoupit. Podle hejtmana je důvodem naléhavost a nákladnost oprav objektu, který je nyní v majetku...

Přemostění bude ještě víc, trasa překonává také Grygavu a Sitku. Stavba páteřní cyklostezky zasahuje do katastru celkem čtyř obcí. Poslouží zejména lidem z Olomouce, Štěpánova, případně i z Chomoutova. „Úsek podél železnice se u Chomoutovského jezera napojí na stávající místní komunikaci. Všechny obce se na stavbě téměř čtyřkilometrové trasy za 88 milionů korun podílejí společně. Investorem je Mikroregion Šternbersko,“ uvedla mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

„Část budované cyklostezky na území města má délku 736 metrů a přijde na 5,6 milionu korun. S náklady na její realizaci nám pomáhají dotace z IROP a Státního fondu dopravní infrastruktury,“ popsal náměstek primátora Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti).

Hlavní část cyklostezky vede podél koridorové železniční trati a bude mít délku 2,9 kilometru. Druhá větev směřuje od mostu přes Oskavu poblíž Chomoutova okolo Hromova dubu zpět ke kolejím a měří osm set metrů. Nová komunikace pro chodce a cyklisty v celkové délce 3,7 kilometru má být hotová nejpozději letos v listopadu. „Trasa stezky tak ve výsledku umožní nejen bezpečné propojení mezi Černovírem a Štěpánovem včetně napojení Chomoutova, ale také přímé propojení s frekventovanou nadregionální cyklostezkou Hvězdná. A to následným vybudováním podjezdu pro chodce a cyklisty pod železniční tratí,“ doplnil náměstek Pejpek.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc

Štítky Doprava, cyklostezka, investice, stavba, cyklotrasa, smíšená stezka, Černovír, Štěpánov, Březce, Chomoutov, Olomouc, Šternbersko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Olomouce pokročila stavba cyklotrasy za desítky milionů, hotovo má být v listopadu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.