Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stavební povolení pro D1 u Přerova je v pořádku, soud zamítl žalobu Dětí Země

, aktualizováno 13. března 2024, 18:26

Krátce po udělení stavebního povolení ze strany ministerstva dopravy ve prospěch stavby posledního chybějícího úseku dálnice D1 u Přerova reagovala ekologická organizace Děti země žalobou. Další ze série soudních sporů probíhal od prosince 2022, krajský soud v Ostravě námitky neschválil, a stavba tak může pokračovat.

Poslední chybějící kus D1 u Přerova se buduje i v noci. Stavba se dostala nad železniční koridor

Nejen nad řekou Bečvou, ale také nad rušným železničním koridorem instalují v těchto dnech a nocích odborné firmy nosníky pro budoucí mosty dálnice D1 u Přerova. Na přemostění poblíž Říkovic pracují jeřáby v nočních hodinách, kdy je možné omezit...

Proti výstavbě desetikilometrového úseku ekologické organizace, i někteří obyvatelé Dluhonic, kolem kterých trasa D1 povede, vystupují dlouhodobě. Proti stavebnímu povolení přišlo sedm rozkladů a o klíčovém dokumentu muselo rozhodovat ministerstvo dopravy. To stavbu důležité části páteřní silnice České republiky povolilo s několika podmínkami. Ekologický spolek Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu rozhodnutí napadl v prosinci 2022 žalobou. Aktuální verdikt soudu ale vyzněl ve prospěch nejen obyvateli Přerova vytoužené dopravní stavby, která vyjde na přibližně sedm miliard korun.

„Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu organizace Děti Země proti rozhodnutí ministra dopravy o potvrzení právní moci stavebního povolení na stavbu D1 136 Říkovice - Přerov. Stavba tak může pokračovat dle harmonogramu se smluvním termínem zprovoznění v březnu 2026,“ informoval na sociální síti X generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Podle dvanáctistránkového rozsudku se Děti Země vymezovaly proti stavebnímu povolení na hlavní trasu D1 v několika bodech, které se týkaly například nezákonnosti stanoviska EIA, tedy posouzení vlivu na životní prostředí, a rovněž i nezákonnosti zákona z roku 2021, který řeší právě proces EIA. Námitky zazněly také proti rozptylové studii. Krajský soud ale žádnou z nich neshledal jako důvodnou.

FOTOGALERIE: Obří jeřáb usadil mohutné nosníky nad řeku Bečvu. Stavba D1 u Přerova pokračuje

Mimořádně rozměrný jeřáb v těchto dnech pracuje na okraji Přerova na jednom z nejnáročnějších úkolů stavby posledního chybějícího úseku dálnice D1. Těžká technika transportovala nad řeku Bečvu stotunové nosníky, které budou tvořit dálniční estakádu.

„Krajský soud tedy uzavírá, že žalobní námitku směřující proti rozptylové studii a v návaznosti na to proti závaznému stanovisku EIA shledal jako nedůvodnou předně proto, že nemá v řízení o povolení stavby své místo. I v případě opaku by však nebylo možné přisvědčit žalobcově argumentaci. Otázka aktuálnosti rozptylové studie již byla správními soudy vyřešena a v nynějším řízení není jakýkoli prostor pro polemiku s již dříve vyslovenými závěry, na kterých krajský soud i nadále setrvává a nemá jakýkoli důvod se od nich odchýlit,“ napsala předsedkyně soudního senátu Monika Javorová v rozsudku k jedné z výhrad žalobce.

Představitelé Dětí Země mohou ještě proti tomuto verdiktu podat takzvanou kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu a to ve lhůtě dvou týdnů od doručení rozhodnutí.

„Máme všechna platná rozhodnutí, abychom podle harmonogramu stavěli. Aktuální rozhodnutí soudu vnímám jako potvrzení správnosti naší přípravy stavby a zároveň i jako jasný vzkaz těm, kteří pomalu už v polovině stavby by ještě hledali cesty a způsoby, jak ji zastavit,“ komentoval mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, dálnice, D1, stavba, stavební povolení, soudy, Ministerstvo dopravy, Děti Země, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavební povolení pro D1 u Přerova je v pořádku, soud zamítl žalobu Dětí Země  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.