Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Frekventovaný přechod pro chodce u hřbitova v Přerově je v ohrožení. Kraj ho chce zrušit

, aktualizováno 7. května 2024, 20:49

Frekventovaný přechod pro chodce poblíž hřbitova a stadionu v Přerově je v ohrožení. Krajský úřad ho chce zrušit, protože není bezpečný. Město je proti. Argumentuje tím, že za poslední roky se zde nestala žádná vážná nehoda. Radnice už podala námitky.

Odboru dopravy olomouckého krajského úřadu vadí přechod pro chodce na silnici I/55 v Přerově v ulici Bří Hovůrkových u křižovatky s ulicí U Hřbitova, kudy chodí školáci, lidé na hřbitov nebo na nedaleký zimní či atletický stadion. Kraj tak reaguje na deset let starý požadavek policie. "Podle tehdejšího vyhodnocení byl přechod dlouhý dvanáct metrů a bez řádného nasvětlení. Přechod je navíc veden přes tři jízdní pruhy, což je velice rizikové pro chodce," uvedl v oznámení na úřední desce zástupce vedoucího odboru dopravy na kraji František Pěruška.

Město je proti a na kraj již podalo připomínky. "Se zrušením přechodu nesouhlasíme, nedošlo tam ani k jedné dopravní nehodě. Chceme, aby zde vznikla okružní křižovatka. Nesouhlasíme se závěry kraje, který vychází z deset let starého stanoviska policie. Věřím, že kraj otevře oči, nebude rozhodovat pouze od stolu a vyjde nám vstříc," věří náměstek primátora Přerova Tomáš Navrátil (ANO).

Město má podle něho v ruce dokonce aktuální stanovisko přerovského Dopravního inspektorátu, který deset let starý podnět policie zpochybňuje, bezpečnost vyřeší plánovaná okružní křižovatka.

Trať pro rychlovlaky pod drobnohledem. Obří projekt Moravská brána usiluje o významné povolení

Projekt výstavby takřka 65 kilometrů vysokorychlostní trati s označením Moravská brána prochází podrobným posouzením vlivu na životní prostředí. Záměr podle Správy železnic zohledňuje celou řadu požadavků s cílem minimalizace vlivu na okolní...

Náměstek primátora Přerova Vladimír Lichnovský (ANO) potvrdil, že město již s projektováním okružní křižovatky začalo loni na podzim. "Investici chystáme tak, aby se okružní křižovatka mohla v roce 2025 stavět. Je tam dokonce i připravená dotace. Vše směřujeme k tomu, aby se toto území proměnilo, do té doby potřebujeme, aby tam přechod pro chodce zůstal," argumentuje Lichnovský. Stavba přijde asi na 15 milionů korun.

Podle mluvčí hejtmanství Aleny Minxové je zmíněný přechod pro chodce v Přerově posledním nevyhovujícím přechodem na silnicích I. třídy v Olomouckém kraji. "Představitelé Přerova jsou na problém s tímto přechodem upozorňováni opakovaně po dobu deseti let. Statutární město Přerov mělo tedy dostatečný časový prostor k tomu, aby přechod mohl zůstat a byl i bezpečný," uvedla Minxová. Přerovská radnice na společném jednání se zástupci kraje a policie v roce 2015 podle Minxové oznámila, že zadá projektovou dokumentaci na úpravy problematických přechodů. Krajský úřad ji však dosud neobdržel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Google Maps

Štítky Přerov, přechod pro chodce, odstranění, hřbitov, policie, kraj, bezpečnost, kruhový objezd, ANO, Vladimír Lichnovský, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frekventovaný přechod pro chodce u hřbitova v Přerově je v ohrožení. Kraj ho chce zrušit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.