Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Rušná křižovatka na páteřním tahu v Olomouci projde modernizací. Omezení potrvají čtvrt roku

Jednu z nejvytíženějších křižovatek v Olomouci na ulici Velkomoravská čeká od začátku června komplexní proměna. Křížení s ulicí Schweitzerova u prodejny Lidl se stane součástí koordinovaného tahu na páteřní silnici v krajském městě. Úprava se dotkne celé řady prvků a město bude investovat i do sousedních lokalit. Dopravní omezení potrvají přibližně tři měsíce.

Avizovaná rozsáhlá přestavba křižovatky ulic Velkomoravská a Schweitzerova v Olomouci už zná svůj termín realizace, hlavní část prací začne od pondělí 3. června. V této oblasti bude probíhat kromě modernizace křižovatky také rekonstrukce autobusových zastávek a obnova veřejného osvětlení a povrchu vozovky v ulici Schweitzerova až po křižovatku s ulicí Zikova.

„Stavební práce v křižovatce Schweitzerova – Velkomoravská budou zahrnovat rekonstrukci stávajícího světelného signalizačního zařízení, rozšíření dvou stávajících středních dělicích ostrůvků, šířkové úpravy jízdních i odbočovacích pruhů, předláždí se část chodníků a vymění stávající asfaltobetonové obrusné vrstvy vozovky. Nově bude zřízena vzájemná obousměrná koordinace sedmi světelných křižovatek v ulici Foerstrova až Velkomoravská. Součástí nového světelného signalizačního zařízení bude také kamerový systém, rekonstrukcí projde i veřejné osvětlení, a to včetně výměny hlavního rozvaděče. Upraví se také naváděcí prvky pro nevidomé,“ vyjmenovala plánované úkony mluvčí olomoucké radnice Jana Doležalová.

Křižovatku u Lidlu na Velkomoravské čeká rekonstrukce. Místní doufají ve vyladění semaforů

Desítky milionů korun zamíří v letošním roce do rekonstrukce rušné křižovatky na průtahu Olomoucí na průsečíku ulic Schweitzerova a Velkomoravská v městské části Povel. Dopravně vytížená lokalita je podle zástupců města již v nevyhovujícím stavu,...

Podle zástupců města by měl frekventovaný průtah městem zůstat průjezdný takřka po celou dobu stavby, pokud nedojde k neočekávaným komplikacím. Velkomoravskou ulicí prochází silnice I/35, která je ve správě ŘSD. „Rozsah dopravního omezení koordinujeme s Ředitelstvím silnic a dálnic, které bude provádět výměnu povrchu vozovky ve Velkomoravské ulici. Průjezd Velkomoravskou zůstane zachovaný, s výjimkou druhé poloviny srpna, kdy chce ŘSD provádět opravu stejným způsobem jako vloni na Foerstrově, tedy s celkovou uzavírkou. Úplná uzavírka po celou dobu stavby se pak týká opravy Schweitzerovy ulice,“ upřesnila náměstkyně primátora pro dopravu Miroslava Ferancová s tím, že rozsah uzavírek týkajících se Velkomoravské ulice schvaluje Krajský úřad Olomouckého kraje.

Obyvatelé městské části Povel a dalších lokalit doufali, že dojde k úpravě odbočovacích pruhů na Schweitzerově ulici, které ve vytížených časech kapacitně nevyhovují. „Rozšíření zde bohužel není možné kvůli vedení inženýrských sítí. Výjezd z tohoto směru se ale zlepší díky novým směrovým signálům na semaforech, což také přinese podstatné zvýšení bezpečnosti chodců překonávajících Velkomoravskou ulici,“ doplnil v tiskové zprávě Martin Luňáček z odboru strategie a řízení olomouckého magistrátu.

Opravy vozovek i vylepšení cyklotras u parku. Stavbaři se v Olomouci pustí do úprav několika úseků

Na třech místech v Olomouci se od posledního květnového pondělka rozběhnou práce spojené s opravou vozovek či rozsáhlejší investiční akcí u městského parku. Rekonstrukce povrchu se dočkají úseky silnic na pomezí Hejčína a Lazců a také v Neředíně...

Přestavba křižovatky vyjde na 26 milionů korun, téměř 12,7 milionu korun pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Křižovatka bude po rekonstrukci pracovat v dynamickém režimu a bude lépe spolupracovat s ostatními světelnými signalizačními zařízeními koordinovaného tahu od Foerstrovy po Švýcarské nábřeží. Díky detekci vozidel, která dosud v křižovatce u Zenitu chyběla, se také zvýší propustnost křižovatky, a to nejen pro automobily, ale i pro chodce a cyklisty,“ tvrdí investiční náměstek primátora města Olomouce Miloslav Tichý (ANO).

Přelom května a června přinese stavební ruch také na přibližně 400 metrech Schweitzerovy ulice, kde kromě vozovky projde rekonstrukcí dvojice zastávek s označením Povel, škola. Opravy vyjdou na celkem 12 milionů korun. Dalších devět milionů si vyžádá obnova veřejného osvětlení, a to v ještě delším úseku – od Velkomoravské až po Jižní ulici. Práce na obnově silnice a zastávek jsou rozdělené do dvou etap. „Od 3. do 30. června budou stavební práce probíhat za úplné uzavírky mimo autobusů MHD. Následně v termínu od 1. července do 26.srpna už bude uzavírka platit i pro MHD. Aktuální jízdní řády zveřejní dopravní podnik na webových stránkách a informace budou vyvěšeny i na dotčených autobusových zastávkách,“ doplnila mluvčí radnice Doležalová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Olomouce

Štítky Doprava, investice, rekonstrukce, křižovatka, křižovatka Velkomoravská, křižovatka Lidl, oprava, modernizace, Schweitzerova, Olomouc, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rušná křižovatka na páteřním tahu v Olomouci projde modernizací. Omezení potrvají čtvrt roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.