Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Fakultní nemocnice Olomouc rozšíří přetížený vjezd do areálu, upraví i další místa

Od druhého červencového týdne se rozběhnou stavební práce na silnicích v důležité přístupové oblasti do areálu olomoucké fakultní nemocnice. Zdravotnické zařízení chce zlepšit průjezdnost u vjezdové brány, kde v ranní špičce vznikají kolony a problematické situace. Firma zde vybuduje další pruh se závorou.

Kromě samotné vjezdové brány s označením Hněvotínská 1 budou od 8. července probíhat stavební práce i na dalších nedalekých komunikacích v areálu nemocnice, úpravy mají být hotové během dvou měsíců. Samotný vjezd v Hněvotínské ulici se uzavře na nezbytně nutnou dobu od středy 10. července, řidiči mířící do zdravotnického zařízení mohou využít alternativu, která se nachází o několik stovek metrů dál taktéž na Hněvotínské ulici, případně přijet po ulici I. P. Pavlova. „Vjezd do areálu FN Olomouc označený jako ‚Hněvotínská 1‘ v blízkosti frekventované křižovatky Štítného-Foerstrova-Albertova je denně dějištěm složitých dopravních situací a kolon především v ranních a odpoledních hodinách. Před několika lety proto nemocnice urychlila výstavbu vjezdu Hněvotínská 2, který je o několik stovek metrů na stejné ulici výše,“ poznamenal mluvčí olomoucké nemocnice Adam Fritscher. Ačkoliv se situace podle zástupců nemocnice dočasně zlepšila, nový vjezd využívá stále jen malá menšina návštěvníků areálu a rostoucí dopravní vytížení jeho efekt vynulovalo.

Nová Ulice půl roku bez tramvají: v Olomouci začne rekonstrukce křižovatek u trati

Se začátkem července se rozběhne rozsáhlá rekonstrukce komunikací a křižovatek v Olomouci na ulicích Hraniční a Brněnská, která si vyžádá i dlouhou výluku provozu tramvajové trati na sídliště Nová Ulice. Odborné firmy se mimo jiné zaměří na...

Situaci tak má zlepšit další úprava, která proběhne v období prázdnin. „Fakultní nemocnice nemůže zasahovat do dopravního řešení v tomto vysoce exponovaném místě, přesto se ale snažíme udělat alespoň takové změny, kterou jsou v naší kompetenci a možnostech. Vjezd Hněvotínská 1 proto nyní rozšíříme na dvoupruhový se dvěma vjezdovými bránami, čímž se zvýší průchodnost odbočovacího pruhu k nemocnici. Věříme, že se tak zkrátí, popřípadě i eliminují dopravní zácpy, které v tomto místě vznikají. Zároveň jsme u tohoto vjezdu změnili dopravní značení tak, aby vjíždějící vozidla byla na hlavní silnici, což průchodnosti na vjezdu do nemocnice také pomůže,“ okomentoval záměr ekonomický náměstek FN Olomouc Tomáš Uvízl.

Schéma nové podoby dopravního řešení u vjezdu Hněvotínská 1 ve FN Olomouc. Zdroj: Fakultní nemocnice Olomouc

Součástí chystaných změn je i rozšíření silnice v ulici Za Nemocnicí, která stoupá od vjezdu v Hněvotínské ulici směrem k staré budově Teoretických ústavů Lékařské fakulty Univerzity Palackého. „Komunikace bude rozšířena o jeden metr posunem stávajícího chodníku, čímž zde vzniknou legální podélná parkovací stání. Řidiči zde proti předpisům odstavují své automobily zvykle již nyní," dodal na webu nemocnice vedoucí Odboru investic FN Olomouc František Valíček.

Třetí stavební úpravou, která má přispět k větší plynulost dopravy v tomto frekventovaném místě je rozšíření spojovací komunikace mezi ulicemi Za Nemocnicí a Zdravotníků. „Zde budou nově zřízeny dva řadicí pruhy – jeden doleva k výjezdu z areálu nemocnice a druhý doprava do jejího nitra. Zároveň zde bude také zrušena krátká část chodníku vedoucí chodce přímo do této komplikované křižovatky,“ podotkl mluvčí nemocnice s tím, že o souvisejících dopravních omezeních bude zdravotnické zařízení veřejnost včas informovat.

Dopravní vytíženost areálu je vysoká zejména v dopoledních hodinách, statistiky vyhodnocované s využitím závorového systému jsou proměnlivé v jednotlivých dnech i měsících. „Během standardního měsíce zamíří do areálu nemocnice zhruba tři tisíce aut za den,“ uvedl dříve mluvčí s tím, že ne každé vozidlo zde zůstane zaparkované.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Doprava, silnice, dopravní režim, dopravní situace, dopravní značení, vjezd nemocnice, vjezd Hněvotínská, uzavírka, FN Olomouc, nemocnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Olomouc rozšíří přetížený vjezd do areálu, upraví i další místa  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.